Sari direct la conținut

Business Report: Noua lege electorala: "Baronii locali" pot evita votul direct, primarii pot fi alesi fara reprezentativitate; Se contureaza un nou gigant in Romania: Oligarhul Boris Mints, la primul pas spre achizitia Immofinanz; Economia si puterea de cumparare: lectiile salariului real din 1990 incoace si sansa revenirii la puterea din 2008

HotNews.ro
Business Report - Colaj Foto, Foto: Colaj foto
Business Report - Colaj Foto, Foto: Colaj foto

Schimbare de business la Profi: inlocuieste sefii de magazine cu mici antreprenori Profi, lantul de magazine operat de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, introduce o noua forma de management, inlocuind treptat o parte dintre actualii sefi de magazin prin firme detinute de mici antreprenori. Detinut de Fondul de investitii polonez Enterprise Investor, Profi, cel mai extins lant de retail modern din Romania, testeaza de mai bine de un an un nou model de business in care managementul magazinelor este externalizat. Avand ca model, printre altele, celebra retea de retail Casino, Profi cauta mici antreprenori dispusi sa preia pe propria firma angajatii care lucreaza in magazin, dar si responsabilitatea aproape totala a managementului, scrie Economica.net

Noua lege electorala: „Baronii locali” pot evita votul direct, primarii pot fi alesi fara reprezentativitate Sistemul electoral din Romania urmeaza sa fie reconfigurat printr-o noua modificare a legislatiei, dupa experimentul votului uninominal care a functionat la alegerile din 2008 si 2012, atat in alegerea parlamentarilor, cat si a presedintilor de consilii judetene. Comisia de Cod Electoral a definitivat, intr-o prima etapa, pachetul legislativ privind alegerile locale, simplificarea procedurii de infiintare a partidelor si finantarea campaniilor electorale. Cele cateva repere ale noii legislatii pastreaza, in continuare, marea dilema a reprezentativitatii alesilor si, mai ales, lasa in mana cercurilor de interese locale toate atuurile trocurilor politice pre si post-electorale, scrie Curs De Guvernare.

Ponta vorbeste despre listari „inchipuite” doar cu strainii Premierul Victor Ponta vrea sa le faca pe plac investitorilor straini, care vor cat mai multe listari din partea statului, asa ca s-a apucat sa le promita chiar si imposibilul, doar ca sa le intre in gratii, lasand la o parte micul detaliu ca, pentru investitori, este importanta si indeplinirea angajamentelor. Chiar si cei mai puternici sustinatori ai listarii „Hidroelectrica” estimeaza cotarea in 2016, dupa iesirea din insolventa, insa Victor Ponta viseaza la oferta anul acesta si pluseaza, spunand ca pachetul scos la vanzare va fi de pana la 25%. Guvernul vrea sa vanda in acest an participatii de pana la 25% la trei companii de stat, inclusiv Hidroelectrica, aflata in prezent in insolventa, pentru a ajuta bugetul de stat si a stimula investitiile, a declarat premierul Victor Ponta, in timpul unei intalniri la Bucuresti cu presa straina, citat de Bloomberg, conform Bursa.ro.

Povesti romanesti de succes: de la o presa de ulei in satul Luna a ajuns la cel mai bun ulei din Europa la Bruxelles Felicia Tulai a renuntat la perspectivele unei cariere de succes in Bucuresti si a pus pe picioare o afacere plecand de la presa de ulei a tatalui ei din comuna Luna, de langa Cluj. Inainte, abia daca se puteau auzi la telefon. Acum, nu numai ca tatal ei si-a recapatat pofta de viata, dar brand-ul uleiului sau, Luna Solai, a ajuns cunoscut si in strainatate. Afacerea promite sa fie foarte banoasa, pentru ca produsele sunt si ecologice si premium. Obtinerea de uleiuri comestibile, prin presare la rece, este o ocupatie traditionala, inca practicata in anumite gospodarii din Ardeal, scrie Economica.net.

Se contureaza un nou gigant in Romania: Oligarhul Boris Mints, la primul pas spre achizitia Immofinanz Oligarhul rus Boris Mints (56 de ani), proprietarul O1 Group – specializat in investitii imobiliare si in fonduri de pensii private, alaturi de CA Immo, din care a cumparat recent 26%, a prezentat actionarilor Immofinanz o oferta de preluare a 13,5% din actiunile companiei pentru 423 mil. euro. Austriecii au respins oferta. Pretul oferit de consortiu a fost de 2,8 euro/actiune si se extinde asupra a 13,5% din actiunile Immofinanz, inclusiv actiunile de trezorerie ale companiei, sau 15% din actiunile in circulatie. CA Immo detine deja 3% din Immofinanz. Cele doua companii sunt cei mari proprietari straini de cladiri de birouri din Romania. Oferta este cu 25,5% peste pretul mediu din ultimele sase luni al actiunilor Immofinanz si cu 15,9% peste pretul actiunilor din 23 februarie 2015 (ultima zi inainte de aparitia primelor informatii despre interesul consortiului pentru achizitie), informeaza Capital.

Economia si puterea de cumparare: lectiile salariului real din 1990 incoace si sansa revenirii la puterea din 2008 Datele publicate in Anuarul Statistic 2014 publicat recent de Institutul National de Statistica arata ca salariul real a revenit la nivelul din 1990 de-abia odata cu intrarea in Uniunea Europeana din 2007. Nivelul minim a fost atins in anul 1997, cand puterea de cumparare a coborat la doar 56,2% din cea consemnata la debutul liberalizarii preturilor. Indicele castigului salarial real se obtine din raportarea cresterii salariilor la cresterea preturilor si exprima puterea de cumparare fata de cea luata ca reper initial. Se poate observa cum puterea de cumparare a scazut rapid, in numai trei ani, sub pragul de 60% din cea existenta in 1990 si a ramas acolo pe parcursul a sase din cei zece ani ai ultimului deceniu din secolul trecut ( perioadele 1993-1994 si 1997 – 2000), scrie Curs De Guvernare.

Au inceput testele pentru noul sistem de taxare de la Fetesti La jumatatea lunii ianuarie, autoritatile au anuntat ca anul acesta, drumul catre mare se va face fara oprirea din dreptul punctului de taxare de la Fetesti. A fost achizitionata toata aparatura noua necesara, iar plata se va realiza in mod electronic, ba chiar si prin SMS. Astazi, au inceput testele pentru verificarea sistemului de taxare, insa proba suprema va fi mini-vacanta de 1 mai. Conform declaratiilor anterioare, nu vor fi desfiintate toate statiile de taxare clasice. Va fi pastrata cate una pentru fiecare sens. Asa cum probabil ati intuit, controlul se va face cu ajutorul camerelor de supraveghere, asemanator cu verificarea taxei de drum. Anul trecut, din cauza sistemului slab, CNADNR a fost nevoita sa suspende taxa de pod de la Fetesti pentru toata luna august, scrie Auto-Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro