Sari direct la conținut

Business Report: Orange Romania face achizitii in Antena Group. Preia Antena Play si GSP TV; Harta exporturilor romanesti de alimente. Cum au ajuns pufuletii la mare cautare in SUA; Cat va costa un drum de la Comarnic la Brasov pe autostrada

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Aici sunt banii dumneavoastra! La capitolul autostrazi suntem pe ultimul loc din Europa. Deschiderea noilor tronsoane se amana de la o luna la alta, iar celelalte categorii de drumuri publice sunt intr-o stare avansata de degradare. In situatia in care rovinieta se mareste, intrebarea “Unde se duc banii din taxa de drum?” este legitima. La sfarsitul lunii septembrie, soferii au primit inca o lovitura sub centura: rovinieta se majoreaza. In unele cazuri, valoarea taxei de drum creste chiar si cu 66%. Pentru proprietarii de autoturisme, conform unui proiect de ordonanta de urgenta, noile valori sunt de 5; 10 si respectiv 32 de euro la rovinietele valabile 7 zile, 30 zile si un an. In prezent, pentru aceleasi perioade de valabilitate, sumele achitate se ridica la 3; 7 si 28 euro, scrie Capital.

Orange Romania face achizitii in Antena Group. Preia Antena Play si GSP TV. Orange Romania, cel mai mare operator de comunicatii mobile de pe piata locala, va achizitiona GSP TV si portalul online Antena PLAY din cadrul trustului de presa Antena Group, au declarat pentru Economica.net surse din piata apropiate celor doua companii. Astfel, in urma acestei achizitii Orange Romania ar vrea sa liciteze in primavara anului viitor pentru drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I a Romaniei pentru perioada 2014 -2015. Operatorul nu detine in acest moment nici un post de televiziune propriu pe platforma de retransmisie pe satelit Orange TV, scrie Economica.net.

Miza gazelor de sist: Rusii pierd un miliard de dolari exporturi in Romania. Daca Romania ar incepe exploatarea acestor resurse energetice, si-ar asigura independenta energetica pentru 100 de ani. Ieri, compania Chevron a anuntat ca suspenda explorarea gazelor de sist in satul vasluian Silistea, comuna Pungesti, in urma protestelor din ultimele zile, intrerupand astfel prima incercare din tara de a aduce la suprafata aceasta resursa alternativa. In 2012, consumul de gaze al Romaniei s-a ridicat la circa 13 miliarde de metri cubi. Apoape un sfert (24,3%), deci 2,5 miliarde de metri cubi, a fost asigurat din import, pe filiera ruseasca. Rusii ne-au livrat gaze la un pret mediu de 444 de dolari pentru 1000 mc. Romania le-a platit peste un miliard de dolari (1,3 miliarde dolari), scrie EVZ.

Harta exporturilor romanesti de alimente. Cum au ajuns pufuletii la mare cautare in SUA. Pufuletii, biscutii, eugeniile, branza de burduf sau vinurile romanesti i-au cucerit pe straini care le consuma cu placere. Asa ca tara noastra exporta produse alimentare in America, Germania, Marea Britanie sau Italia dupa ce in ultimii 20 de ani trei sferturi din mancarea noastra venea din import. Reteta succesului o constituie calitatea, dar si ambalajul. Secole intregi au trecut de cand porumbul a ajuns in tara noastra din America. Astazi il trimitem inapoi sub forma de pufuleti. Exporturile de alimente romanesti au trecut in primele 8 luni de un miliard de euro. Iar din ce in ce mai multe produse iau calea strainatatii prin lanturile internationale de magazine, scrie StirileProTV.

Cat va costa un drum de la Comarnic la Brasov pe autostrada. Soferii vor plati in jur de 1,2 eurocenti pe axa si kilometru, ceea ce inseamna un pret de aproximativ 8 lei pentru parcurgerea celor 58 de kilometri dintre localitatile Comarnic si Cristian, care vor delimita autostrada. Tariful aplicat pe parcurgerea autostrazii va fi situat in jurul valorii de 1,2 eurocenti pe axa si osie, ofertele ce vor fi depuse la data de 15 noiembrie de catre cei trei potentiali concesionari ramasi in competitie urmand sa se situeze intr-un interval ingust, aproapiat de acest nivel, a declarat zilele trecute Narcis Neaga, director general interimar la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Valoarea mentionata de Narcis Neaga nu include cel mai probabil si TVA, scrie Romania libera.

Wesley Clark intra in cursa pentru Remin Baia Mare. Cinci companii – Glencore International, African Consolidated Resources, Romaltyn, New Mineral Procesing si United Global Resources – sunt interesate de Remin Baia Mare, potrivit reprezentantilor AAAS. Interesul mare pentru compania miniera este dat de zacamintele pe care le detine, avand in patrimoniul sau circa 118 halde de mina, 4,7 milioane metri cubi de steril si 18 iazuri de decantare a sterilelor de flotatie. Totodata, compania baimareana mai are si 16 licente de concesiune a activitatilor de exploatare si valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere si de fier-mangan. Totodata, in patrimoniul societatii miniere Remin se mai afla numeroase cladiri si terenuri in regiune, scrie Bursa.

Guvernul incepe trierea sefilor ASF. Vicepresedintele Daniel Tudor renunta la functie: “Renunt la acest joc, nu este pentru mine”. Executivul a aprobat reducerea numarului de membri ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de la 11 la 9 si a impus criterii mai stricte de selectie. Prima victima: vicepresedintele Daniel Tudor. Tudor, responsabil de piata asigurarilor, a decis miercuri sa demisioneze in urma ultimelor modificari legislative referitoare la ASF. Pe langa motive personale, Tudor invoca incompatibilitatea intre membrii Consiliului ASF si cei ai Parlamentului, sotia sa, Doina Anca Tudor, fiind senator. El a precizat ca ar fi a patra oara in ultimul an cand ar fi audiat in comisiile din Parlament si ca “este deja penibil”, scrie Adevarul.

Si statul are teren agricol. 82% e dat cu contract. Agentia Domeniilor Statului administreaza in jur de 328.000 de hectare. Mare parte din el este concesionat sau arendat, dar mai sunt si suprafete libere de contract. Agentia Domeniilor Statului, institutia creata special pentru a privatiza societatile cu profil agricol si de a concesiona terenurile aflate in proprietatea statului, administreaza in momentul de fata in jur de 328.000 de hectare de teren in toata tara. Mare parte din suprafata, adica in jur de 82% din total teren, este contractat. Pentru suprafata respectiva, de aproximativ 270.000 de hectare, sunt incheiate contracte de concesiune, arenda sau alte contracte privind exploatarea terenurilor, potrivit informatiilor oferite de Agentia Domeniilor Statului publicatiei Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro