Business Report: Patru institutii de stat, cu lupa pe asiguratori; Subventiile pe suprafata, in risc sa fie iar amanate. Cauza: declararile eronate de terenuri descoperite la teledetectie; Cine si cat a beneficiat de cresterea economica
Patru institutii de stat, cu lupa pe asiguratori. Firmele de asigurare care emit polite RCA au intrat in vizorul mai multor institutii de stat. La cererea Autoritatii pentru Supravegherea Financiara, ANAF, Consiliul Concurentei si Parlamentul sunt cu ochii pe cele noua firme de asigurare care domina piata. ANAF va verifica, din februarie, operatiuni sau dosare de dauna fictive sau frauduloase, derularea unor operatiuni financiare neconforme precum si dosarul preturilor de transfer. Autoritatea pentru Supravegherea Financiara a trimis in luna decembrie, celor 9 asiguratori care emit polite RCA pe piata din Romania, o notificare prin care ii avertizeaza ca tarifele lor sunt majorate nejustificat si sunt foarte multe sesizari la adresa lor venite, in special din partea transportatorilor, la autoritate. Ulterior, s-a agreat un memorandum prin care asiguratorii se angajeaza sa nu creasca cu mai mult de 50% tarifele, fata de iulie 2015, scrieCapital.ro.
Subventiile pe suprafata, in risc sa fie iar amanate. Cauza: declararile eronate de terenuri descoperite la teledetectie. Controalele prin teledetectie efectuate de Agentia de Plati de care depind subventiile pe suprafata pe care le vor primi fermierii anul acesta au scos la iveala multe neconcordante intre declaratiile agricultorilor si constatarile companiei Gauss SRL care face teledetectia. Subventia pe suprafata ar putea fi platita mai tarziu fata de anii anteriori, adica abia la inceputul verii. Ingrijorati de numarul mare de neconformitati care au aparut in urma controalelor prin teledetectie (se bazeaza pe captarea radiatiilor electromagnetice emise de lumina data de soare si caldura emanata de pamant) efectuate de Agentia de Plati anul trecut, sefii APIA locale au solicitat centrului reintepretarea datelor puse la dispozitie de compania Gauss din Timisoara, cea care a castigat contractul pentru teledetectie, anuntaEconomica.net.
Cine ar beneficia de o conducta de gaze intre Bulgaria si Austria, via Romania si Ungaria? Comisia Europeana a obtinut acceptul statelor membre UE pentru finantarea a 15 proiecte cheie de infrastructura energetica trans-europene, in valoare de 217 milioane euro. Din aceasta suma, societatea nationala de transport gaze naturale din Romania, Transgaz, ar urma sa incaseze nu mai putin de 179,3 milioane euro, pentru lucrari de executie, pe teritoriul Romaniei, la sistemul national de transport gaze astfel incat legatura intre Bulgaria si Austria sa devina realitate. La o sumara analiza am putea spune ca, in sfarsit, Comisia Europeana si-a intors fata si inspre noi. Analizand insa mai atent lucrurile, finantarea europeana ascunde multe alte necunoscute. In primul rand de ce ar fi necesara o legatura intre tari care nu produc gaze naturale in cantitati semnificative, cu exceptia Romaniei, informeazaEnergy-Center.ro.
Cine si cat a beneficiat de cresterea economica. Mai intai, cateva cifre pur statatistice : Potrivit datelor stranse in Ancheta Bugetelor de Familie pe trimestrul III 2015, veniturile totale medii au crescut pe parcursul unui an de zile cu peste noua procente si au ajuns la 1.022 lei. Veniturile banesti ale unei persoane s-au majorat cu un impresionant 15,2% si au urcat la 916 lei , in timp ce veniturile in natura au scazut dramatic, cu 24,6%, pana la doar 107 lei. Astfel, veniturile salariale au ajuns sa reprezinte 57,6% din suma totala contabilizata in contul unei familii (2.713 lei) fata de doar 51,8% in urma cu un an, ceea ce se constituie in cea mai dramatica modificare de acest fel de dupa 1989. De retinut din perspectiva evolutiilor demografice, lente dar foarte greu de inversat, pe familie majorarea a fost ceva mai mica deoarece numarul de persoane care compun o familie medie a scazut de la 2,66 persoane la 2,65 persoane, scrieCursdeguvernare.ro.
Mercedes-Benz GLC F-Cell vine in 2017. Chiar daca uneori Mercedes-Benz se face ca nu intelege care e treaba cu emisiile, cand vine vorba de lucruri serioase, nemtii se conformeaza si tureaza motoarele atat cat este necesar. Spre exemplu, Dr. Thomas Weber a declarat intr-un interviu pentru o publicatie internationala ca versiunea F-Cell a lui Mercedes-Benz GLC va fi expusa in 2017. Oficialul constructorului german a spus ca viitorul crossover va benficia de cele mai avansate sisteme din zona pilelor de combustie. In acest caz, cu siguranta vom vedea o structura compacta a sistemului de propulsie care sa nu ocupe foarte mult spatiu. Mai mult decat atat, oficialul german a confirmat ca in viitorul apropiat vom face cunostinta cu un nou vehicul 100% electric. Acesta ar urma sa aiba o autonomie cuprinsa intre 400 si 480 de kilometri si va fi expus in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt din 2017, anuntaAuto-Bild.ro.
Cumperi online? Din strainatate e mai ieftin. Comertul online din tara noastra creste constant de la un an la altul, insa odata cu dezvoltarea acestuia, romanii au descoperit si magazinele online din strainatate care practica preturi mai mici. Evenimente precum Black Friday (Vinerea Neagra) au deschis apetitul romanilor pentru cumparaturile online care incep sa faca achizitii direct de pe telefonul mobil si sa plateasca cu cardul. Spre exemplu, anul trecut, Netopia mobilPay, liderul platilor digitale din Romania, a inregistrat tranzactii online cu cardul de 3 ori mai mari si de 2,5 ori mai multe fata de Black Friday-ul din anul precedent, iar suma medie cheltuita online s-a ridicat la 500 de lei, fata de 340 lei in 2014. De asemenea, 25% din tranzactiile online din Romania sunt facute de pe dispozitive mobile, procent care depaseste usor media tarilor din jur precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria, dar este inca departe de piata din Marea Britanie unde acesta se situeaza la 65%, informeazaCapital.ro.
Dosarul Lukoil a fost restituit Parchetului. Decizia este definitiva. Curtea de Apel Ploiesti a mentinut, marti, decizia de restituire la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dosarului Lukoil, motivata de magistratii Tribunalului Prahova, ca instanta de fond, prin ‘pasivitatea totala’ a procurorilor, anunta Agerpres. Potrivit portalului instantelor de judecata, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondata contestatia formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova impotriva incheierii prin care instanta de fond a dispus restituirea cauzei la procuror. Decizia este definitiva. Tribunalul Prahova a dispus, in urma cu o saptamana, restituirea la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dosarului Lukoil, in motivarea deciziei aratandu-se ca, dupa constatarea unor neregularitati in privinta rechizitoriului, procurorul a manifestat ‘pasivitate totala’, in conditiile in care nu a remediat acele neregularitati si nici nu a comunicat in termenul legal Tribunalului Prahova daca isi mentine sau nu dispozitia de trimitere in judecata a dosarului, scrieEconomica.net.