Sari direct la conținut

Business Report: Platforma Policolor cedeaza locul blocurilor cu apartamente; Barilul de 30 de dolari. Criza petrolului, explicata; Modificari importante pe piata RCA. Tarifele vor fi corelate cu nivelul daunelor

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Platforma Policolor cedeaza locul blocurilor cu apartamente. Producatorul de lacuri si vopsele Policolor, controlat de fondul de investitii Reconstruction Capital 2, a incasat anul trecut 3 mil. euro, suma care reprezinta prima transa din pretul de vanzare al platformei industriale din estul Bucurestiului. Cumparatorii au inceput deja constructia de apartamente. In toamna anului 2014, grupul Policolor-Orgachim a vandut terenul de 13,9 hectare aferent fabricii de vopsele din zona Theodor Pallady antreprenorilor romani Daniel Dragulin si Robertino Georgescu pentru circa 18,3 mil. euro. Acordul de vanzare prevede ca terenul va fi eliberat treptat, in bucati de cate o treime, pe parcursul a trei ani. Producatorul a predat o parte din teren, pe care a incasat 3 mil. euro, iar cumparatorii au inceput deja constructia unui bloc cu 210 apartamente. Prima cladire a ajuns la finalul anului trecut la etajul patru din opt si trebuie terminata in iunie 2016. Intregul proiect denumit Metropolitan City cuprinde circa 6.000 de apartamente, a caror termen de finalizare este programat pentru anul 2017. Ansamblul va dispune si de doua cladiri turn, cu cate 30 de etaje, care vor gazdui birouri, apartamente, restaurante si magazine, potrivit dezvoltatorului, scrieCapital.ro.

Barilul de 30 de dolari. Criza petrolului, explicata. Pretul petrolului a ajuns sub 30 de dolari pe baril, pe piata americana, pentru prima data in ultimii 12 ani – adica din 2003. Este amenintata supravietuirea multor proiecte de explorare si exploatare a depozitelor de sist, gigantii industriei petroliere au inceput sa stranga cureaua, iar tarile dependente de „petrodolari” se pregatesc pentru vremuri grele. Dupa sapte sedinte consecutive de declin abrupt, pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a scazut marti seara, la New York, pentru scurt timp, sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril, pentru prima data din decembrie 2003. Este un nou semnal ca tendinta descendenta remarcata in ultimul an si jumatate – minus 70% de la jumatatea anului 2014 – nu se va inversa prea curand. Miercuri, petrolul s-a stabilizat initial, dar a incheiat ziua intr-o nota negativa, pe fondul datelor oficiale privind inventarul de titei si carburanti din SUA, care au ilustrat cresterea puternica a stocurilor, anuntaEconomica.net.

Problemele capitalului strain si utilitatea acestuia.Eventuala schimbare de paradigma a economiei romanesti. In 2014, capitalul privat, inclusiv cel format prin investitii straine directe (ISD), asigura circa 3,5 milioane locuri de munca, cu 1% mai putini angajati (-38 mii persoane) comparativ cu anul 2000, dar cu o productivitate pe salariat mai ridicata. Asadar, prin ISD s-a reusit doar inlocuirea fortei de munca eliberate prin restructurarea economiei. Cu toate acestea, trebuie precizat ca, potrivit cifrelor prezentate de prim-viceguvernaturul BNR, Florin Georgescu, o prezenta ridicata ISD in diverse ramuri de activitate Nu inseamna automat si obtinerea unei valori adaugate brute (VAB) mai ridicate. Situatia din primele sase sectoare de activitate alese pentru analiza este elocventa in acest sens, informeazaCursdeguvernare.ro.

Unde sa iti tii economiile in 2016. Speculatiile valutare, obligatiunile corporatiste, listarile asteptate la bursa ar putea aduce castiguri de 2-3 ori mai mari decat depozitele Bancile nu mai ofera de multa vreme castiguri interesante. Randamentele pentru depozitele in euro si dolari au scazut deja la majoritatea bancilor sub nivelul de 1%, iar pentru economiile in lei doar cateva banci ofera peste 2%. Exista insa alte oportunitati tentante. O sursa de castig ar putea fi actiunile companiilor nou-listate. Cea mai asteptata listare din acest an este, de departe, cea a Hidroelectrica, prognozata pentru noiembrie. Transformata dintr-o companie capusata si generatoare de pierderi imense in una foarte profitabila (aproape un miliard de lei castig brut in primele zece luni din 2015), Hidro ar putea fi unul dintre cele mai de succes cazuri de listare de la noi, scrieEVZ.

Modificari importante pe piata RCA. Tarifele vor fi corelate cu nivelul daunelor. La finalul anului, transportatorii au iesit in strada pentru a pune punct cresterilor nejustificate ale RCA-ului. Astazi, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat o schimbare majora cu privire la tarifele RCA. Conform reprezentantilor ASF, tarifele politelor RCA vor fi corelate cu nivelul daunelor pentru ficare clasa de asigurati. Pe scurt, tarifele vor fi stabilite pe baza unor statistici, fara ca societatile de asigurari sa aplice diversi coeficienti sau indici. „Am aprobat astazi (13.01.2015 n.r.) in Consiliul ASF amendamentele la Norma 23, avem clauza cu privire la corelarea primelor si majorarilor de prime cu daunalitatea”, a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu. „In calculul tarifului de prima, asiguratorilor le este interzis sa foloseasca indici de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care sa nu fie fundamentate statistic si actuarial, asigurandu-se in acest fel o proportionalitate intre tarifele practicate in perioade succesive si evolutia daunalitatii pe segmentul respectiv de asigurati”, se arata in proiectul modificare a Normei 23/2014, anuntaAuto-Bild.ro.

Viata fara bani. Romanii care traiesc fara sa castige un leu. O recenta declaratie a unui demnitar din Guvernul Ciolos privindu-i pe conationalii fara venituri a dus la dispute aprinse. Ca de obicei, adevarul este la mijloc. Intr-un interviu publicat la inceputul acestui an, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a vorbit despre romanii fara venituri, care, potrivit unei modificari legislative adoptate de vechiul guvern, vor trebui sa plateasca incepand de acest an asigurari de sanatate de 57 de lei pe luna (respectiv 5,5% din salariul minim brut). Exceptie fac elevii si studentii in varsta de pana la 26 ani, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, femeile insarcinate, lauzele si persoanele cu handicap, informeazaCapital.ro.

Negritoiu, ASF: Nu exclud varianta ca in acest an un asigurator sa intre in mecanismul de rezolutie. Oficialii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au anuntat ca legea care permite aplicarea mecanismului de rezolutie (care permite preluarea in subordinea Autoritatii a unei entitati cu probleme) este aplicabila in acest moment. Presedintele ASF a declarat ca nu este exclus ca una dintre societatile de asigurari sa intre in acest mecanism inca din acest an. ASF trebuie sa ia o decizie in privinta Carpatica Asig, societate pentru care termenul de restabilire a situatiei financiare a expirat la 31 decembrie. Negritoiu a spus ca decizia va fi facuta publica cel mai tarziu la inceputul lunii februarie, scrieEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro