Business Report: Prapad in agricultura. Estimarile fermierilor sunt din ce in ce mai sumbre; Cursul Euro va oscila intre 4,45 si 4,5 de lei in restul anului; Gerhard Roiss: Preluarea Petrom a fost vitala pentru supravietuirea grupului OMV
Prapad in agricultura. Estimarile fermierilor sunt din ce in ce mai sumbre. Seceta face ravagii in agricultura din Romania. Fermierii isi modifica estimarile de la o luna la alta, si vin cu predictii din ce in ce mai sumbre. In aceasta perioada, agriculturorii recolteaza orzul si spun ca productiile sunt cu 30%-40% mai mici decat in 2014. „In cele mai multe zone din Romania este o seceta crunta. Se innoreaza, dar nu ploua”, spune Ion Cioroianu, consilier in cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR). El ne-a zis ca in aceasta perioada a inceput recoltarea orzului, iar productia va fi cu mult sub cea inregistrata in 2014. Fermierul Stefan Poienaru sustine ca anul acesta se asteapta sa obtina o productie de 3,8 tone la hectar, fata de 5 tone/hectar, rezultat inregistrat anul trecut. Nici pentru productia de grau, agricultorul nu se arata prea optimist. „Anul trecut am cultivat graul pe o suprafata de 6.500 de hectare si am obtinut o productie medie de 4,7 tone/per hectar. Pe cand in acest an, ma astept la o productie de 3 tone la hectar”, a completat Poienaru, scrieCapital.ro.
Cursul Euro va oscila intre 4,45 si 4,5 de lei in restul anului, iar piata va forta limitele. De ce este leul sub presiune. Atat instabilitatea politica interna, cat mai ales perspectiva tot mai amenintatoare a falimentului Greciei sunt argumentele cu care marii speculatori valutari pariaza contra leului. Tendinta de apreciere a monedei europene a spart rezistentele pe care le-a intampinat la pragurile de 4,46 si 4,48 de lei/euro, iar analistii consultati de Economica.net vad drum liber pentru cursul euro pana dincolo de 4,5 lei/euro. Piata va inregistra insa mari variatii de pret si aceiasi analisti se asteapta si la coborari mai jos de 4,45 lei / euro. Analistii de la Erste Group Research au urcat tinta de depreciere a leului pana la 4,5 lei/euro. Intr-un raport emis luni, ei au invocat instabilitatea politica din Romania (si nu numai), dar si slabiciunea tot mai mare a monedei europene fata de dolar. Exporturile romanesti sunt platite in euro in majoritatea lor. Alti analisti invoca intrarea iminenta a Greciei in incetare de plati, anuntaEconomica.net.
Comisia incepe evaluarea programului cu Romania. FMI asteapta rezultatul pentru a decide asupra Acordului. Echipa de negociatori a Comisiei Europene incepe miercuri discutiile cu oficialii romani pentru o evaluare a celui de-al treilea program de asistenta convenit cu Romania. Misiunea europeana, care se incheie pe 30 iunie, are o importanta deosebita din cauza ca, in premiera, FMI a decis sa nu se alature Comisiei intr-o misiune comuna si sa astepte rezultatele discutiilor dintre oficialii romani si cei europeni. Daca rezultatul discutiilor nu va fi unul favorabil, foarte probabil FMI va decide sa nu mai vina in Romania pentru evaluarea proprie, din cauza ca principiile programului de asistenta UE si cele ale Acordului cu FMI sunt similare, si va admite formal ca acest acord, suspendat de facto de anul trecut, a esuat. Sansele ca oficialii europeni sa incheie un reviw favorabil asupra programului de asistenta sunt puse sub semnul intrebarii din cauza neindeplinirii unor obiective asumate, dar si ca efect al faptului ca premierul Victor Ponta, cel care ar trebui sa aprobe o armonizare de ultim moment a politicilor guvernamentale cu obiectiile Comisiei Europene, este in concediu medical, informeazaCursdeguvernare.ro.
Gerhard Roiss: Preluarea Petrom a fost vitala pentru supravietuirea grupului OMV. Achizitia Petrom a fost pasul esential in dezvoltarea OMV, facand din grupul austriac ceea ce este astazi, a declarat Gerhard Roiss, actualul director general al companiei, Gerhard Roiss, care si-a facut marti bilantul celor 17 ani petrecuti in echipa de conducere a OMV, transmite APA. „Daca nu am fi preluat Petrom, ar fi fost foarte dificil sa supravietuim economic in climatul actual”, a declarat Gerhard Roiss la Viena, potrivit Agerpres.ro. Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane barili echivalent petrol. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 780 benzinarii, scrieAdevarul.
Viitorul Tesla Model III va sta la baza unui crossover. Oficialii Tesla Motors au anuntat ca viitorul sedan de clasa medie Model III va sta la baza unui crossover. Informatiile vin din partea lui JB Straubel, seful diviziei tehnice Tesla Motors. Conform acestuia, compania americana vrea ca pana in 2020 sa ajunga la 500.000 de vehicule comercializate pe an. Atat Tesla Model III, cat si viitorul crossover bazat pe acesta ar urma sa reprezinte o mare parte din valoarea anuntata mai sus. Dupa cum probabil ati si intuit, noul crossover va fi pozitionat sub Model X. Cat despre Tesla Model III, se vehiculeaza un pret de pornire de 35.000 de dolari. Modelul va fi prezentat in luna martie a anului viitor si va ajunge pe piata catre inceputul lui 2017, anuntaAuto-Bild.ro.
Calvarul urbanizarii Bucurestiului. Nordul Bucurestiului a dominat piata rezidentiala in perioada de „boom” economic si ramane, in continuare, o zona cautata de oamenii cu dare de mana. Totusi, oferta de apartamente noi disponibile la vanzare este redusa la doar 1.500 de unitati, in timp ce in sud sunt in diferite stadii de constructie peste 6.000 de apartamente doar in ansambluri mari. In luna martie, compania de consultanta HomeFinders a monitorizat 227 de proiecte rezidentiale scoase la vanzare in zona de nord a Capitalei, insa majoritatea sunt blocuri cu sub 50 de unitati. Dintre acestea, circa 13% se afla in stadiu de constructie. „In perioada 2010-2013 au fost incepute sub zece proiecte de peste 50 de unitati in zona de nord, piata principala fiind sustinuta de dezvoltarile de mici dimensiuni derulate in special de constructori locali. Totusi, in 2009 a fost livrat un procent semnificativ din unitatile anuntate in 2006-2008”, a declarat Matei Malos, managing partner HomeFinders, care estimeaza ca in perioada 2009-2015 s-au livrat peste 5.000 de locuinte in nordul Capitalei. In acelasi timp, in sud s-a pus pe piata un numar dublu de apartamente, informeazaCapital.ro.
Cati bani au facut anul trecut cele mai mari lanturi de farmacii din Romania. Companiile care opereaza lanturile de farmacii Sensiblu si Dona, aflate in top trei jucatori din piata farmaceutica din Romania, dupa afacerile rulate si dupa amploarea extinderii la nivel national, intra din nou pe profit in 2014, dupa doi ani consecutivi pe pierdere. Retelele de farmacii Ropharma si Help Net au facut profituri mai mari in 2014 decat in 2013, in timp ce farmaciile Richter si Centrofarm continua pe pierderi, dar mai mici de la an la an. Sensiblu este al doilea cel mai mare lant de farmacii din Romania, dupa Catena. Sensiblu face parte din A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din Romania, controlat de omul de afaceri Robert Popescu. Afacerile Sensiblu SRL au scazut sensibil la 1,25 miliarde lei in 2014, de la 1,29 miliarde lei in 2013, dar compania a reintrat pe profit, cu un castig de peste 8 milioane lei, dupa doi ani consecutivi de pierdere, potrivit bilanturilor depuse la Finante. Revenirea pe profit a companiei care opereaza farmaciile Sensiblu a fost anuntata inca din 2013, cand pierderile nete au scazut semnificativ la 38,89 milioane de lei, de la 63,51 milioane lei in 2012, scrieEconomica.net.