Sari direct la conținut

Business Report: Premierul Ponta ofera un sistem de concesii petrolistilor pentru mentinerea preturilor carburantilor dupa suprataxarea cu 7 eurocenti pe litru; Autostrazile inutile planuite de Guvern. Ce spun datele de trafic; Romania, raiul lanturilor de farmacii

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Premierul Ponta ofera un sistem de concesii petrolistilor pentru mentinerea preturilor carburantilor dupa suprataxarea cu 7 eurocenti pe litru. Prim ministrul Victor Ponta este dispus la compromisuri importante pentru a impune de la 1 ianuarie 2014 suplimentul de acciza, de 7 eurocenti pe litrul de carburant. Dupa anuntarea masurii, reprentantii companiilor petroliere au dat de inteles ca nu sunt dispusi sa preia socul noii taxe, ceea ce ar fi insemnat cresterea automata a pretului la pompa cu aproximativ 8% (taxa plus TVA). In aceste conditii, premierul a avansat o oferta pentru petrolisti, care cuprinde 2 concesii, scrie Cursdeguvernare.ro.

Efectul taxei pe acciza la benzina asupra buzunarului: Costa cat un RCA. La un consum de benzina de circa 7-8 milioane de lei lunar, taxa de 7 eurocenti pe care Executivul vrea sa o impuna pentru acciza la benzina reprezinta echivalentul unei asigurari auto de raspundere civila, a spus ieri seara economistul Bogdan Glavan, in cadrul unei emisiuni difuzate de Digi 24. „Eu mi-am facut calculul pentru mine, platesc lunar pe benzina 7-8 milioane de lei. La 7 centi crestere pe litru in plus, voi plati in plus inca un RCA, despre asta este vorba”, a spus acesta. Acesta a spus ca din acciza la benzina se strange aproape o jumatate de miliard de euro, scrie EVZ.

Autostrazile inutile planuite de Guvern. Ce spun datele de trafic. Multe dintre autostrazile anuntate de Guvernul Ponta nu sunt justificate prin prisma datelor de trafic ale Companiei de Autostrazi. Altele, mai ales cea de pe Valea Oltului, nu mai fac parte din planurile Guvernului. Autostrada pe care Guvernul vrea sa o faca intre Buzau si Braila pare cea mai lipsita de sens, daca luam in calcul traficul existent pe DN 2B care leaga deja cele doua orase. Potrivit recensamantului de trafic realizat de Compania de Autostrazi in 2010, doar 5.366 de masini pe zi circulau pe drumul amintit, scrie Economica.net.

Lovitura pentru SIF-uri. Fondurile de investitii si SIF-urile sunt considerate ca actioneaza concertat cu administratorii lor, potrivit unui aviz dat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, la inceputul saptamanii. Prevederile se aplica fondurilor inchise si deschise, fondurilor de pensii, SIF-urilor. Potrivit avizului, vor fi considerate concertate si fondurile care au acelasi administrator. Aceasta masura pare sa nu convina SIF-urilor, in conditiile in care anul acesta SIF1 Banat-Crisana a preluat jumatate din SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, iar SIF2 Moldova si-a anuntat intentia sa preia cealalta jumatate, scrie Bursa.

Razboi surd intre furnizori si hipermarketuri. La patru ani de la adoptarea Codului de bune practici in retail, nimic nu pare sa se fi schimbat, iar abuzurile lanturilor comerciale continua pe tacute. Dragos are 35 de ani si este proprietarul unui fabricant de alimente din sudul Romaniei. Unii il vad ca pe un om „aranjat” – firma profitabila, casa aratoasa, masina scumpa. Ar parea ca nu i-a mai ramas nimic de facut decat sa traiasca intr-un permanent concediu, petrecut eventual in destinatii cat mai exotice. In realitate, viata tanarului antreprenor arata cu totul altfel: in fiecare zi, cinci-sase intalniri de afaceri, zeci de telefoane si sute de kilometri parcursi intre fabrica, ferma, furnizori si clienti, scrie Capital.

Ce amenzi risca romanii care isi cumpara din piata brazi de Craciun vanduti fara acte. Romanii care cumpara brazi de Craciun fara a se asigura ca acestia sunt marcati cu sigilii speciale pot primi amenzi cuprinse intre 2.000 de lei si 5.000 de lei si pot ramane fara ei in cazul in care sunt prinsi. „Daca nu ai sesizat ca nu are sigiliu si te prinde Politia cu bradul in masina cinci minute mai tarziu, esti pasibil de amenda”, a explicat Liviu Naghi, purtator de cuvant IPJ Brasov, referindu-se la sigiliul-crotaliu, folosit pentru identificare brazilor de Sarbatori si aplicat de catre reprezentantii Ocoalelor Silvice sau de catre furnizorii straini, scrie Gandul.

Bulgaria impune o taxa de 20% pentru producatorii de energie regenerabila. Parlamentul bulgar a votat joi impunerea unei taxe de 20% pentru veniturile din instalatiile de energie eoliana si solara incepand de anul urmator, in conditiile in care Guvernul de la Sofia se chinuie sa reduca preturile la electricitate si sa reduca deficitele legate de energia regenerabila. Protestele provocate de facturile mari la electricitate, provocate in parte si de investitiile in energiile regenerabile, au condus la caderea precedentului cabinet de centru-dreapta in luna februarie a acestui an, scrie Economica.net.

Romania, raiul lanturilor de farmacii. Lanturile de retail farmaceutic sunt intr-o expansiune continua de ani buni in Europa Centrala, si mai ales in Romania, arata un raport PMR. Potrivit datelor Capital, cele mai mari cinci lanturi farmaceutice din Romania vand medicamente de circa 3 miliarde de lei pe an. Potrivit raportului, lanturile farmaceutice vor continua sa prospere in Romania, insa exista un element cheie in viteza cu care acestea se vor dezvolta: eliminarea restrictiilor demografice, in 2015, scrie Capital.

Harta salariilor minime in lume. Romanii, depasiti doar de bulgari in topul celor mai prost platiti angajati din UE. Chiar si dupa majorarea salariului minim la 900 de lei, la jumatatea anului viitor, Romania va continua sa ocupe penultimul loc la nivel european in ceea ce priveste nivelul acestui venit. Cel mai prost platiti salariati din Romania castiga in prezent putin peste un euro pe ora, cu 10 eurocenti mai mult decat vecinii din Bulgaria. In 2014, suma va ajunge la circa 1,2 euro pe ora, mai putin decat un angajat din America Latina sau din Beijing, reiese din datele Eurostat si ale Natiunilor Unite, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro