Business Report: Proiect de lege: Inchisoare de pana la 15 de ani pentru inaugurarea prematura de autostrazi cu scop electoral; Inamicul public numarul 1 al ANAF-ului la Galati este un cioban; De ce investeste IKEA masiv in Romania?
Proiect de lege: Inchisoare de pana la 15 de ani pentru inaugurarea prematura de autostrazi cu scop electoral. Inaugurarea constructiilor finantate din fonduri publice fara efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor se va pedepsi cu inchisoare de la 3 la 10 ani, potrivit unui proiect legislativ adoptat saptamana trecuta de Senat. Pedeapsa creste pana la 15 ani daca scopul inaugurarii este unul electoral, dupa modelul autostrazii demolate Orastie-Sibiu. Proiectul de act normativ mai precizeaza faptul ca perioada de inchisoare sporeste de la 5 la 15 ani daca inaugurarea unei constructii finantate din fonduri publice fara receptionarea adecvata a lucrarii conduce la pierderea uneia sau mai multor vieti omenesti, daca produce vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii uneia ori mai multor persoane sau daca distruge total sau partial un bun. Ba mai mult, legea prevede majorarea pedepselor cu jumatate din perioada daca fapta a fost savarsita din ratiuni electorale sau in campania electorala. In acest caz, perioada de inchisoare este cuprinsa intre 4 ani si jumatate si 15 ani, scrieCapital.ro.
Alternativa dezvoltatorilor la Legea darii in plata: locuinte noi pentru inchiriere. Daca dezvoltatorii vor ramane fara clienti pentru apartamentele construite din cauza legii darii in plata, alternativa este inchirierea acestora. O companie a si construit primul bloc de apartamente pentru chirie, pentru ca exista cerere. Nu ar fi ceva nou pentru dezvoltatori. Dupa ce balonul imobiliar s-a spart iar bancile au inasprit conditiile de creditare, putini au fost cei care au mai cumparat apartamente noi. Dezvoltatorii au fost nevoiti atunci sa scoata apartamentele la inchiriere, la preturi apropiate de cele cerute de proprietarii apartamentelor vechi. Dezvoltatorul spaniol Gran Via are in constructie doua blocuri cu 289 de apartamente in Bucuresti, peste drum de mallul Plaza Romania. Clientii care au semnat contracte de rezervare pentru apartamentele care urmeaza sa fie finalizate in aceasta toamna, au renuntat la achizitie dupa ce fondurile pentru Prima Casa s-au terminat, anuntaEconomica.net.
Securitatea energetica: Lunga lista de vulnerabilitati, lista scurta de solutii. Schimbarea de paradigma in lumea energiei si tranzitia energetica rapida din Uniunea Europeana pot deveni risc extern de securitate daca Romania nu se adapteaza in timp util- avertizeaza grupul de lucru care a elaborat componenta „Securitate si diplomatie energetica” a viitoarei Strategii de securitate energetice a Romaniei. Lipsa de aliniere la standardele europene plaseaza Romania intr-o „groapa de potential”, ocolita de fluxurile de energie, „groapa” care nu este doar de natura tehnica, ci si economica, financiara, tehnologica si chiar diplomatica. In UE, Romania este statul membru cu cele mai mici importuri de energie per capita: 12,5 GJ, potrivit datelor Eurostat (2015). Dependenta de importuri de gaz natural a scazut de la 24% din cerere in anul 2011 la mai putin de 5% in anul 2015, in special pe fondul scaderii consumului industrial de gaz natural in industria productiei de ingrasaminte chimice, informeazaCursdeguvernare.ro.
De ce investeste IKEA masiv in Romania? Grupul suedez Ikea a angajat firma Cushman & Wakefield sa ii vanda terenurile unde este proprietar si pe care sunt parcuri de retail, in sase state europene: Germania, Cehia, Polonia, Suedia, Franta, Finlanda si Elvetia. Numai in Germania sunt 12 astfel de zone, conform Agerpres. In schimb, investeste in alte terenuri, printre altele in Romania. De exemplu, a achizitionat circa 45 de hectare in Baneasa si se pare ca politica este de a investi in statele emergente, inclusiv non-europene, ca India. Care sunt dedesubturile acestui fapt? Pietele din Europa Occidentala si Centrala, mai dezvoltate, sunt mari si au inertie mare, explica analistul economic Ion Radu Zilisteanu. „Este comparatia dintre un pachebot – piata dezvoltata – si o barcuta – piata emergenta. Orice turbulenta economica are influenta mult mai mare pe pietele emergente, economii mici, foarte usor de destabilizat. Proprietatile din vestul Europei nu au scazut foarte mult ca pret, in schimb terenurile din zona noastra da. Este o oportunitate pentru Ikea sa cumpere”, a explicat pentru Romania libera Radu Zilisteanu, scrieRomania Libera.
Inamicul public numarul 1 al ANAF-ului la Galati este un cioban. Cum a ajuns baciul sa acumuleze o datorie de 9 milioane de lei. Desi pare greu de crezut, un cioban, Viorel Cotiga (47 de ani), originar din comuna galateana Ghidigeni, deschide lista neagra a datornicilor din judetul Galati intocmita de ANAF, cu o datorie de 9,2 milioane de lei. Galateanului Viorel Cotiga nu ii vine nici acum sa creada ca a ajuns in situatia sa acumuleze o datorie comparabila cu cea a unui municipiu resedinta de judet. Barbatul se ocupa cu oieritul, iar necazurile sale au inceput in urma cu trei ani, cand s-a lasat convins sa se implice intr-o afacere cu animale de catre o ruda si un consatean. Firma a fost inregistrata la Vaslui, iar animalele erau transportate cu tirul la Botosani, unde erau abatorizate. Viorel Cotiga era platit cu diverse sume de bani de catre partenerii de „afacere”, insa acum a venit nota de plata, anuntaAdevarul.
Volvo XC40 si S40 – Conceptele care anunta viitorul segmentului compact al suedezilor. In urma cu cateva zile, Volvo anunta pe Snapchat ca va prezenta o noua gama de vehicule. In acel moment, totul a devenit foarte clar ca astazi, 18 mai, vom face cunostinta cu o serie de concepte si nu cu modele de serie. Volvo a prezentat astazi, 40.1 Concept si 40.2 Concept, dar pentru a nu ne incurca in puncte, cel mai simplu este sa le numim prototipurile care prefigureaza viitoarele XC40 si S40. Din punct de vedere estetic, lucrurile par destul de clare. In mare, liniile au fost imprumutate de la fratii mai mari din gama. Diferentele sunt facute de elemente de detaliu. Zona frontala a conceptului Volvo 40.1 (S40) este dominata de grila revizuita si de forma redimensionata a blocurilor optice. Observam un plafon plonjat si o parte posterioara dominata de stopurile sub forma literei C. Volvo 40.2 Concept (XC40) promite o garda la sol ceva mai generoasa si o serie de elemente de caroserie care pot fi personalizate, informeazaAuto-Bild.ro.
Primariile bucurestene stau pe o mina de aur. Primariile de sector din Capitala incaseaza anual sub forma de impozite pe proprietate in jur de 41 mil. euro numai de pe urma cladirilor de birouri si a spatiilor comerciale moderne dezvoltate de investitorii imobiliari. Veniturile s-ar putea dubla daca se va impozita valoarea de piata a acestora. Proprietarii celor 2,28 de milioane de metri patrati de spatii de birouri, functionale la nivel de Bucuresti, varasa anual in vistieria primariilor de sector circa 27,3 mil. euro, in timp ce mallurile si parcurile de retail, care totalizeaza o suprafata de 965.000 metri patrati, sunt impozitate anual cu 13,9 mil. euro, potrivit calculelor Capital realizate pe baza datelor furnizate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox, scrieCapial.ro.