Sari direct la conținut

Business Report: Raport: Si in 2020 vom fi dependenti de gazele rusesti; Isarescu: Asteptam modificarea intregii structuri de conducere la CEC Bank; Premierul a umflat de sase ori numarul turistilor de 1 Mai de pe litoral

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Analiza/ 1 ianuarie 2019 – data tinta pentru adoptarea euro. Necesitati, provocari si riscuri. Marti, 6 mai 2014, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, a anuntat oficial intentia Romaniei de a adera la Zona Euro cu incepere de la 1 ianuarie 2019. Declaratia a fost facuta cu ozazia particparii la reuniunea Consiliului ECOFIN si la reuniunea Consiliului Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, care s-au desfasurat la Bruxelles. Romania avea la finalul anului trecut un PIB pe locuitor exprimat la paritatea puterilor de cumparare standard ( adica ajustat prin intermediul preturilor de consum mai scazute) de 52% din media UE. Cel mai sarac stat admis pana acum in Zona Euro a fost Letonia. Aceasta avea un PIB pe locuitor de 60% din media UE. Prin similitudine, acest fapt ne-ar pune in situatia de a incerca sa recuperam un decalaj de opt procente in cinci ani, potrivit cursdeguvernare.ro.

Raport: Si in 2020 vom fi dependenti de gazele rusesti. In ultimii ani dependenta Romaniei fata de gazele naturale rusesti s-a redus, insa fara import consumul national nu poate fi acoperit. Independenta energetica a Romaniei este asemenea „fetei morgana”: multe planuri sau proiecte cu care ne amagim de la un an la altul. Acum , dupa ce anul trecut unul dintre cele mai importante proiecte care urma sa reduca din dependenta Romaniei fata de Gazprom s-a evaporat – proiectul Nabucco West, se pune tot mai mult in discutie exploatarea gazelor off-shore si mai nou gazele naturale din sisturi, unde lucrarile de explorare ale americanilor de la Chevron sunt ca intr-un joc de ping-pong. Nici mesajele transmise de autoritati nu indica o directie clara, iar anul acesta este cu adevarat decisiv intrucat se va decide sistemul de taxe: redeventele pentru petrol si gaze, care au fost inghetate in 2004 pentru o perioada de 10 ani, scrie Capital.

Primul teren agricol de vanzare dupa noua lege. Unde e si cine vinde. La doar patru zile de la intrarea in vigoare a noii Legi cu privire la tranzactiile de terenuri agricole pe persoana fizica, doi tineri din Radauti s-au grabit sa caute cumparatori pentru terenul primit mostenire. Este primul teren scos la vanzare pe noua lege. Primul teren scos la vanzare dupa intrarea in vigoare a Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan (Legea 17/2014) are 0,80 de hectare si apartine unor radauteni care doresc sa monetizeze o mostenire. Bucur Silvia si Migai Galan, ambii din orasul Radauti, judetul Suceava, au depus la Primaria Comunei Granicesti o cerere privind afisarea ofertei de vanzare a terenului pe care il poseda chiar pe 16 aprilie, la doar patru zile de la intrarea in vigoare a Legii 17/2014, scrie Economica.net.

Fratia OMV-Gazprom. Desi Uniunea Europeana a decis renuntarea la construirea gazoductului South Stream, in cadrul sanctiunilor impotriva Rusiei, si a cerut europenilor ca negocierile cu Rusia sa fie facute ca un bloc, Austria a ocolit Comisia Europeana si a incheiat propriul acord bilateral cu Moscova privind construirea conductei de transportare a gazului rusesc. Acordul privind gazoductul South Stream, care va fi construit pe sub Marea Neagra, prin Bulgaria, spre Europa Centrala, arata dificultatea UE in crearea unei politici energetice unite fata de Moscova, in aceasta perioada de criza in Ucraina. Desi responsabilii UE cer Europei sa reduca dependenta de gazul rusesc, intreprinderi private si publice – sustinute de politicieni – merg inainte cu proiectele de a cumpara din ce in ce mai mult. Firma austriaca OMV a acceptat saptamana trecuta un acord cu Gazprom, gigantul gazier rusesc, sa realizeze gazoductul South Stream, eliminand Italia, care dorea finalizarea proiectului, scrie Romania libera.

Isarescu: Asteptam modificarea intregii structuri de conducere la CEC Bank. Intarzierea intervenita in aprobarea lui Enache Jiru la conducerea CEC Bank de catre Directia de Supraveghere din Banca Nationala este data de faptul ca procesul presupune modificarea intregii structuri de conducere bancii, structura care inca nu a fost definitivata, a anuntat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Fiind vorba de modificarea structurii de management de conducere, se trece de la un sistem cu un etaj la un sistem cu doua etaje, conducere executiva si Consiliu de Supraveghere. Directia, pe buna dreptate, vrea intreaga structura, nu este vorba doar de domnul Jiru”, a precizat Isarescu. In ceea ce priveste inlocuirea actualului presedinte al CEC Bank, Radu Ghetea, inainte de expirarea mandatului, Isarescu sustine ca acesta nu va fi inlocuit ci promovat, scrie Capital.

Taxa pe tranzactii financiare va intra in vigoare cel tarziu in 2016. Masura este sprijinita de 11 tari din zona euro. Ministrii de finante din Uniunea Europeana au decis, ieri, ca taxa pe tranzactii financiare cu actiuni si instrumente derivate va intra in vigoare cel tarziu in 2016, chiar daca exista tari care se opun implementarii acesteia. „Cele 11 state membre care sustin taxa pe tranzactiile financiare, avand in frunte Franta si Germania, au ajuns la un consens: implementarea ar trebui abordata pas cu pas, iar pentru inceput ar trebui taxate transferurile cu actiuni si unele instrumente financiare derivate”, a declarat ministrul austriac de finante, Michael Spindelegger, adaugand: „Fiecare pas spre implementarea completa va fi decis intr-un mod care sa ia in considerare impactul economic si preocuparile altor tari, care se opun”, scrie Bursa.

Premierul a umflat de sase ori numarul turistilor de 1 Mai de pe litoral. Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca gradul de ocupare a unitatilor turistice in minivacanta de 1 mai a fost de 95%. Premierul a prezentat in sedinta de Guvern cifre triumfaliste: in cele 6.000 de pensiuni omologate din tara au fost inregistrati 70.000 de turisti, iar pe litoral au fost „in mod oficial” 30.000 de turisti, premierul opinand insa ca, probabil, au fost mai multi. Procentul real este de 15%. Raportarile primite de Victor Ponta de la ministrul Jianu sufera de prea mult optimism. Cei 30.000 de turisti de pe litoral nu inseamna prea mult raportat la capacitatea de cazare a statiunilor de la Marea Neagra, scrie Romania libera.

Spargerea producatorilor de gaze: o idee stupida, riscanta, inutila si aproape imposibila. Liberalizarea pietei de gaze a intors pe dos intreaga societate romaneasca. Consumatorii au obosit de cand ameninta cu falimentul, distribuitorii sunt ingrijorati de pierderea clientilor, iar producatorii isi freaca mainile de satisfactie. Cele doua platforme de tranzactionare in regim concurential a gazelor naturale isi asteapta clientii, care fug de bursa ca dracul de tamaie. In schimb, pentru a dovedi ca nu putem avea o piata concurentiala, care sa dea un pret de referinta determinat de ecuatia cerere-oferta s-a impus ideea ca in conditii de oligopol pe partea de oferta, bursa nu are cum sa functioneze la parametri firesti, scrie Energy-Center.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro