Sari direct la conținut

Business report: Razboi in sanatate: Ministerul vrea monopol pe licitatii de 7,7 mld. lei; Credeati ca puteti scapa de "timbrul de mediu" inmatriculand masina in Bulgaria? In curand va fi inutil; Mihail Vlasov primeste cadou 60 de milioane de euro; Care este impactul Noului Cod de procedura civila asupra mediului de afaceri?

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Sectorul petrolier, polul investitiilor din economia romaneasca. In timp ce statul a redus la limita fondurile alocate investitiilor, iar siderurgia vine cu vesti proaste, sectorul de petrol si gaze din Romania este un magnet pentru investitii, iar rezultatele nu intarzie sa apara Anul trecut a debutat cu cea mai grea iarna din ultimii 50 de ani, ceea ce a inghetat la propiu mare parte din industrie si transporturi, si a continuat cu schimbari majore pe scena politica romaneasca, fiind, probabil, cel mai zbuciumat an din perioada de criza. Marii actori ai economiei romanesti nu au fost feriti de toate aceste evenimente, dar au reusit sa gestioneze fiecare obstacol obtinand totodata rezultate demne de invidiat chiar si de colosii europeni, scrie Capital.

Dan Paul: Bursa de Valori pune carul inaintea boilor. Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, se opune modificarii politicii tarifare a Bursei de Valori Bucuresti, considerand ca doar in teorie aceasta politica ar functiona si ar putea sa atraga lichiditate. De altfel, Asociatia Brokerilor, impreuna cu sase intermediari, a solicitat BVB sa completeze ordinea de zi a Adunarii Generale din 13 martie 2013, in care se va discuta politica tarifara, dar si modificarea actului constitutiv. Se pare ca administratorii BVB s-au intalnit, vineri, intr-o sedinta „informala”, sa analizeze cererea Asociatiei Brokerilor, fara sa-l invite si pe Dan Paul, desi face parte din Consilul BVB, fiindu-i vicepresedinte. Interviul integral in Bursa.

Credeati ca puteti scapa de „timbrul de mediu” inmatriculand masina in Bulgaria? In curand va fi inutil. Dupa ce au gasit varianta „optima” pentru a taxa poluarea provenita de la autovehicule prin noul „timbru de mediu”, autoritatile inchid si „portita bulgareasca”. Un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat vineri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne dezvaluie „leacul” gasit de autoritatile romane la problema miilor de vehicule care circula in Romania, sunt detinute de cetateni romani, dar sunt inmatriculate in alte state, in special, Bulgaria. Conform documentului „Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si complearea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice”, aflat in sectiunea „Transparenta decizionala” pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si supus dezbaterii publice, „autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori resedinta in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state”, scrie Capital.

Mihail Vlasov primeste cadou 60 de milioane de euro. Sase parlamentari au inaintat Senatului o propunere legislativa de trecere a Registrului Comertului (RC) din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comertsi Industrie a Romaniei (CCIR). In pofida denumirii pompoase si sobre, CCIR este un ONG a carui reprezentativitate pentru mediul de afaceri a scazut masiv, asupra caruia statul nu are nici un control, care se afla in afara oricarui control financiar al statului si care este condus de Mihail Vlasov, omul aflat in centrul mai multor scandaluri. Printre acestea se numara acuzele aduse lui, anul trecut, de catre conducerile mai multor camere judetene potrivit carora ar fi cheltuit, fara a putea da justificari, mai multe milioane de euro, informeaza Romania Libera.

Salariul mediu in anii crizei si puterea lui de cumparare. Tabloul veniturilor in euro pe 2012 si trendul pe 2013. enitul salarial mediu net pe economie in anul 2012 a fost de 1.547 lei, cu 0,8% peste prognoza oficiala din toamna trecuta. In pofida acestui fapt, puterea de cumparare aferenta a inregistrat o majorare de numai 1,5%, fata de cele 2,8% preliminate de Comisia Nationala de Prognoza. De la 119,4% fata de luna de referinta octombrie 1990, puterea de cumparare a crescut la 121,2%, potrivit datelor INS, scrie cursdeguvernare.ro

Razboi in sanatate: Ministerul vrea monopol pe licitatii de 7,7 mld. lei. Ministerul Sanatatii incearca sa controleze toti banii de achizitii ale spitalelor publice din Romania, chiar daca sistemul centralizat si-a demonstrat deja incapacitatea de a gestiona corect fondurile respective Inapoi in viitor: dupa patru ani in care sistemul sanitar a trecut prin „chinurile” descentralizarii, Ministerul Sanatatii (MS) a aruncat bomba: vrea sa revina la achizitiile centralizate din sanatate, la care totusi a renuntat incepand cu 2008, noteaza Capital.

Care este impactul Noului Cod de procedura civila asupra mediului de afaceri? Pornind de la observatia ca Noul Cod civil (intrat in vigoare in data de 1 octombrie 2011) invita, practic, partile la a declansa procese pentru orice tip de neintelegere, ba chiar pentru completarea raporturilor lor juridice, voi face observatia ca si analiza – sinoptica – a Noului Cod de procedura civila ne releva aceeasi tendinta de juridicizare. Faptul ca se trimite, in relatiile dintre profesionisti, la conciliere directa sau faptul ca se fac dese referiri la mediere, ca alternativa la proces, nu schimba aceasta impresie, intrucat noile coduri contin in exces trimiteri la „instanta competenta” pentru orice situatie care ar putea releva un impas legal, scrie Bursa.

Productia de energie sub Ceausescu: in 1980, produceam mai multa decat Japonia. Exista domenii in chiar Romania a involuat drastic de la caderea comunismului, iar acest lucru este confirmat de cifre. Mai trist este ca aceste domenii sunt unele de o importanta colosala, strategica. Era bine daca pe aceste domenii cresteam, nu ne duceam la vale. Unul dintre ele este productia de energie. Am pierdut orice sansa sa devenim o tara care sa conteze pe plan energetic. Culmea este ca a fost o perioada in care Romania producea mai multa energie decat Japonia si nu, nu e o gluma. In anii ’80, in plina epoca ceausista, Romania producea, peste 50.000 de kilotone echivalent petrol de energie (52.586 kt in 1980, 54.704 kt in 1981, 55.153 kt in 1982), anunta Capital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro