Sari direct la conținut

Business Report: Redeventele la petrol si gaze ar putea creste de la o medie de 7% la cel putin 10% in Romania; Efect de boomerang: Bogatia Chinei a ajuns o povara pentru cetatenii sai; Industriasii au crescut economia peste estimari

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Schimbari structurale in industrie, cu consum redus de energie. Cresterea productiei industriale de circa 10% din primul trimestru in conditiile unei scaderi a consumului de electricitate de aproape 1% este explicat de analisti si oameni de afaceri prin schimbarea structurii industriei din tara noastra. Furnizorii de electricitate cu greu isi explica o crestere a productiei industriale in conditiile in care nu au inregistrat o majorare a cererii de energie din partea companiilor. Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), ne-a declarat: „Este adevarat ca mai multe companii industriale au aplicat masuri de eficienta energetica, pentru reducerea consumului si optimizarea costurilor de productie. Dar acest lucru nu explica intru totul, din punctul nostru de vedere, fenomenul cresterii productiei industriale. In bilantul primului trimestru, la nivelul total al consumului intern, atarna si reducerea cererii populatiei si a iluminatului public. Este posibil ca aceasta decuplare a consumului de energie de la evolutia industriei sa aiba alte cauze”, scrieBursa.ro.

Efect de boomerang: Bogatia Chinei a ajuns o povara pentru cetatenii sai. China are cea mai mare rezerva valutara din lume. Insa bogatia a inceput sa devina o povara pentru ca alimenteaza cresterea preturilor. Rezervele valutare ale Chinei au ajuns la aproape 4.000 de miliarde de dolari, datorita surplusului comercial al tarii, cel care genereaza incasari de valuta. Premierul chinez Li Keqiang sustine ca o crestere puternica a rezervelor valutare ar putea alimenta inflatia pe termen lung care ar putea fi un efect indirect al interventiilor Bancii Centrale a Chinei pe piata valutara. In 2014, au fost cumparari serioase de valuta pentru slabirea yuanului. Practic, banca centrala a impins cantitati uriase de yuani, care cresc masa monetara aflata in circulatie. Aceste cantitati trebuie gestionate cu mare grija si retrase apoi din piata de catre banca centrala prin operatiuni de sterilizare. Altfel, riscul este ca surplusul de bani sa se duca in inflatie. Practic, daca ar fi alimentata inflatia, atunci ar fi politici gresite ale bancii centrale, anuntaCapital.ro.

Deputatii si-au tras directie de social media: 13 angajati pun zilnic doua postari pe Facebook. O directie cat o redactie medie de ziar se ocupa, din vara lui 2013, cu postarea pe Facebook, Youtube si Instagram a momentelor importante din viata Camerei Deputatilor. Directia Social Media a luat nastere din nevoia de „aliniere a institutiei parlamentare la modelul existent in parlamentele tarilor membre ale Uniunii Europene si valorificarii noilor oportunitati de comunicare si dialog” aflam de la secretariatul general al Camerei, insa realitatea din teren arata ca cei 13 angajati, unii dintre ei rude ale unor jurnalisti cunoscuti sau sotii de fosti parlamentari, nu au un foarte mare succes, informeazaEconomica.net.

Topul bancilor din Romania in functie de numarul unitatilor de retail detinute. Incepand cu anul 2009, doua tendinte s-au manifestat pe piata bancara mondiala: reducerea personalului, pe de o parte si reducerea unitatilor de retail detinute, pe de alta parte. Prima tendinta s-a remarcat mai ales in tarile cu o economie instabila sau slabita. Efectele s-au vazut neintarziat. In Romania, din 2009 pana in 2012-2013, am asistat atat la concedieri in domeniul bancar, cat si la reducerea numarului de sucursale. La nivelul top 10 cele mai puternice banci din Romania, situatia in 2012-2013 se prezenta in felul urmator: in decembrie 2012 BCR numara 561 de unitati de retail. Banca anunta la acel moment ca va inchide inca 60 de unitati pana in 2014. Raiffeisen a inchis 34 de unitati de la inceputul crizei (2009) pana in 2012, ajungand la 525 de agentii si sucursale, scrieEconomistul.ro.

Industriasii au crescut economia peste estimari. Chiar si evaluarile oficialilor par ca vor fi depasite de datele privind evolutia PIB pe primul trimestru, pe care statistica le va publica maine. Premierul Victor Ponta declara recent ca produsul intern brut (PIB) a avansat cu 3,2% in primele trei luni ale anului. Economistii sunt mai optimisti si prevad un salt de 4%. „Fata de primul trimestru din 2013, cresterea economica anuala va fi de 4%. Comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, avansul va fi zero”, ne-a declarat Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank. In opinia sa, chiar daca alte sectoare vor stagna, industria poate genera singura o crestere economica de 3% in 2014, daca afacerile companiilor de profil vor spori cu 10%, anuntaEVZ.

Raport Global Data: Redeventele la petrol si gaze ar putea creste de la o medie de 7% la cel putin 10% in Romania. Rata medie a redeventelor platite de industria de petrol si gaze din Romania va creste de la 7-8% in prezent la cel putin 10% de anul urmator, cand expira prevederile legale privind mentinerea acestora si unele taxe temporare, potrivit unei estimari a firmei britanice de cercetare Global Data. Actualele rate ale redeventelor, intre 3,5% si 13% din productie, au fost introduse in 2004, iar statul s-a obligat, prin legea care aproba privatizarea Petrom, ca nu va modifica nivelul redeventelor timp de zece ani pentru petrol si gaze. Guvernul va stabili probabil rate diferite pentru campurile terestre si cele marine, afirma Will Scargill, analist la GlobalData pentru explorare si productie. „Aceasta abordare va permite tarii sa-si creasca partea pe care o primeste din productia onshore si ofera in acelasi timp un mediu atractiv pentru investitii in Marea Neagra, unde costurile sunt ridicate, mai ales in cazul zonelor de apa adanca. Rate diferite ar putea fi stabilite si pentru exploatari neconventionale, astfel incat sa incurajeze cautarea de gaze si petrol de sist”, a declarat el, potrivit unui comunicat al Global Data, informeazaAdevarul.

Alfa Romeo investeste 5 miliarde de euro pentru 8 noi modele. Sergio Marchionne, presedintele FIAT Chrysler Automobile, a prezentat recent asa-numitul Plan 2018, programul prin care grupul vizeaza vanzari de 6 milioane de unitati anual, pana in 2018. Pentru a atinge acest obiectiv, FIAT Chrysler Automobile are prevazute investitii de 30 milliarde de euro in urmatorii 5 ani. O parte importanta din investitii vizeaza marca Alfa Romeo, care ar trebui sa aiba o gama marita si sa devina un brand seducator, la fel ca odinioara. Practic, Alfa Romeo ar trebui sa joace un rol central in cadrul grupului italiano-american si sa beneficieze de o investitie de 5 miliarde de euro. Relansarea Alfa Romeo vizeaza aparitia a nu mai putin de 8 modele noi, pana in 2018. Vanzarile anuale ar trebui sa atinga cel putin 400.000 de unitati (fata de 74.000, in 2013)! Din punct de vedere tehnic, se va folosi o platforma modulara complet noua, denumita Giorgio. Pe aceasta structura se vor putea asimila in productie de la compacte pana la mari limuzine sau SUV-uri preluate de la Chrysler si Dodge. Se pare ca astfel vor fi „explorate noi teritorii”, dupa cum s-a exprimat boss-ul de la Alfa, Harald Wester, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro