Sari direct la conținut

Business report: Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar aduce 120 de lei in plus la un salariu mediu pe economie, angajatului sau angajatorului; Antreprenorii fug de creditele garantate de stat; Top cei mai mari angajatori privati din Romania

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar aduce 120 de lei în plus la un salariu mediu pe economie, angajatului sau angajatorului. Dacă s-ar reduce acum contribuţiile de asigurări sociale (CAS), iar această reducere s-ar aplica la salariul mediu brut pe economie de 2.395 de lei, câştigul ar fi de 120 de lei şi ar reveni angajatului sau angajatorului, în funcţie de varianta decisă de Guvern, arată calculele ziarului Adevărul. Ultima raportare privind salariul mediu pe economie, venită de la Institutul Naţional de Statistică, arată că acest câştig a fost, în aprilie 2014, de 2.395 de lei brut şi de 1.735 de lei net.

Antreprenorii fug de creditele garantate de stat. Guvernul pune la bătaie garanții în valoare de două miliarde de lei, pentru creditarea IMM-urilor, însă patronii nu se înghesuie să ia împrumuturi și dau vina pe condițiile impuse de bănci. Valoarea medie a finanțărilor acordate de bănci prin Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, gestionat de Fondul Național de Garantare, este de circa 300.000 de lei, adică o sumă de peste 16 ori mai mică față de cele 5 milioane de lei, cât e limita maximă a creditului, potrivit datelor furnizate EVZ de băncile care oferă împrumuturi prin program. Principalul motiv care frânează creditarea, invocat de oamenii de afaceri, este că instituțiile de credit cer garanții peste garanții înainte să vireze banii în conturile beneficiarilor.

Creditarea după criză: Evoluția dobânzilor la creditele noi pentru companii – tentativă eșuată de majorare față de începutul anului. Pe fondul scăderii puternice a inflației anuale, de la 5,37% în iunie 2013 până la 0,94% în mai 2014, au scăzut și dobânzile la creditele acordate persoanelor juridice. După ce au stagnat timp de trei ani peste plafonul de 10%, dobânzile în lei au scăzut la 7,75% în 2013 și au atacat cota de 7% în 2014. Cele în euro au coborât sub nivelul de 5% pe an, inclusiv la creditele sub 1 milion de euro. O analiza Curs de guvernare.

Top cei mai mari angajatori privaţi din România. OMV Petrom rămâne şi în 2013 cel mai mare angajator privat din România, la distanţă mare de următoarea companie cu cel mai mare număr de salariaţi – Automobile Dacia. În topul celor mai mai 10 angajatori din 2013 intră retailerul de bricolaj Dedeman şi iese BCR care a renunţat la peste 1300 de oameni anul trecut. Majoritatea celor mai mari angajatori privaţi de la noi au făcut însă concedieri în 2013. Economica.net vă prezintă topul companiilor private cu cei mai mulţi angajaţi anul trecut, potrivit informaţiilor comunicate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Autostrada nouă care falimentează vechile afaceri. Deschiderea autostrăzii Sibiu–Deva a dus zeci de hoteluri și restaurante, aflate pe drumurile naționale și europene din apropiere – unde traficul s-a redus cu până la 80% – într-o situație disperată. Patronii se confruntă cu o acută lipsă de clienți, se gândesc să vândă afacerile sau să concedieze angajați. În luna decembrie a anului trecut a fost inaugurată bucata de autostradă Sibiu – Deva. Porțiunea face parte din autostrada Culoarul IV Paneuropean care ar urma să lege Bucureștiul de Arad prin Pitești, pe Valea Oltului, prin Sibiu – Lugoj – Timișoara, scrie Romania Libera.

Tragedie în familia Rockefeller. Moștenitorul imperiului a decedat. Vezi ce afaceri avea în România. Richard Rockefeller, fiul miliardarului David Rockefeller, a murit vineri după ce avionul de mici dimensiuni pe care îl pilota s-a prăbuşit în apropierea unui aeroport de lângă New York. Richard Rockefeller, de 65 de ani, îl vizitase pe tatăl său, care a sărbătorit joi noapte împlinirea vârstei de 99 de ani, şi se îndrepta spre locuinţa sa din statul Maine, din nord-estul ţării, când avionul său s-a izbit de copaci imediat după decolare. David Rockefeller, tatăl lui Richard, este nepotul lui John D. Rockefeller, fondatorul companiei Standard Oil, şi este cotat ca unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Continuarea in Capital.

Autostopul online, afacere profitabilă: Singura companie din lume care angajează 20.000 de oameni în fiecare lună. Uber Technologies, dezvoltatorul unei aplicaţii pentru smartphone ce face legătura între pasageri şi şoferii unor maşini dispuşi să ofere contra cost servicii de transport, susţine că angajează 20.000 de oameni în fiecare lună, potrivit unui anunţ al companiei, citat de Business Insider. Reprezentanţii Uber nu au precizat însă pe ce poziţii angajează sau dacă posturile sunt full sau part-time. Salariile şoferilor de la Uber sunt cu mult peste media de pe piaţă. Integral in Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro