Business report: Remunerarea muncii private – relatia cu PIB-ul si cu salariile "de la stat"; Codul Silvic si uscaciunile lui. Pericolul ce pandeste "plamanul verde" si interesele celor ce roiesc in jurul padurilor; Un oligarh rus impiedica tranzactia deceniului pentru Romania
Remunerarea muncii private: relatia cu PIB-ul si cu salariile „de la stat”. De ce e Romania codasa si aici. Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca lucreaza la un nou sistem de salarizate pentru angajatii de „la stat”, astfel ca e un bun prilej pentru a ne arunca o privire atat auspra relatiei dintre renumenarea in secotorul privat fata de cel public, cat si aspura relatiei dintre PIB si aceste feluri de salarii. Recalcularea Produsului Intern Brut trimestrial incepand cu anul 1995 prin metoda veniturilor in baza normelor europene ESA 2010 a permis evidentierea pe o baza unitara a evolutiilor salariale din Romania in ultimii 20 de ani. O analiza Curs de guvernare.
Codul Silvic si uscaciunile lui. Cat de mare este pericolul ce pandeste „plamanul verde” si care sunt interesele celor ce roiesc in jurul padurilor. Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic, retrimisa Parlamentului spre reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis, este intesata cu hibe ce ar putea afecta grav padurile Romaniei pe termen mediu si lung. Adevarul a discutat cu specialisti in silvicultura pentru a afla cat de mare este pericolul ce pandeste „plamanul verde” si care sunt interesele jucatorilor din acest sector.
Un oligarh rus impiedica tranzactia deceniului pentru Romania. Omul de afaceri rus Filaret Galchev, care detine o participatie de 10,8% in Holcim, prin Eurocement Holding AG, a respins oferta de preluarea a companiei elvetiene de catre grupul francez Lafarge, a anuntat duminica publicatia elvetiana „Sonntagszeitung”, transmite Reuters. Galchev, al doilea mare actionar al Holcim, a apreciat ca oferta „nu este satisfacatoare si trebuie imbunatatita”, sustine ziarul elvetian, citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, anunta Capital.
De ce nu scad preturile. Inflatia scazuta nu se vede in supermarketuri. Desi au fost luni in care, conform Statisticii, preturile de consum au scazut, multe produse s-au scumpit la supermarketuri. In ultimele sase luni, preturile au cunoscut fie scaderi de la o luna la alta, fie cresteri extrem de modeste de 0,1 – 0,4%. Cu toate astea, preturile din magazine au crescut, conform datelor colectate si analizate de EVZ. Datele EVZ confirma ceea ce sustin si producatorii de alimente care spun ca, desi ei aplica reduceri, magazinele mari nu scad preturile.
Monopolul care va scumpi RCA. Service-urile vor „taxa de corectitudine”. Mai multe asociatii de transportatori si proprietari de service-uri auto, sustinute de cativa parlamentari, au initiat un proiect legislativ care prevede infiintarea unui organism care sa preia, de la companiile de asigurare si brokeri, activitatea de evaluare a daunelor auto. Asa cum arata in acest moment, proiectul deschide calea pentru instituirea unui monopol, unicat in Europa, care are toate sansele sa provoace o majorare substantiala a primelor achitate de soferi pentru asigurarile RCA si CASCO, aflam de la Economica.net.
Garniturile de metrou Astra Arad, respinse pentru ca sunt prea ieftine. Doua dintre firmele participante la licitatia organizata de Metrorex au depus la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor plangeri privind decizia Metrorex de a desemna firma spaniola CAF castigatoare a licitatiei, desi pretul cerut de aceasta a fost cu 20% mai mare decat cel din cea mai ieftina oferta. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a primit cel putin doua contestatii referitoare la decizia Metrorex de a desemna firma spaniola CAF castigatoare a licitatiei organizate pentru achizitia a aproximativ 50 de trenuri de metrou destinate magistralei 5 Drumul Taberei – Eroilor, informeaza surse apropiate licitatiei, citate de Romania Libera.
Horia Culcescu vinde serele Berceni. In loc vor fi ridicate zeci de mii de apartamente. Omul de afaceri Horia Culcescu (44 de ani), prezent in Top 300 Capital cu o avere estimata la 60-65 mil. euro, a decis sa vanda terenul de 50 hectare pe care functioneaza serele din Berceni unor grupuri de dezvoltatori imobiliari romani interesate sa ridice in loc un mega complex de locuinte. El ar putea obtine pe acest lot peste 75 milioane euro. Pana acum, cinci dezvoltatori imobiliari coordonati de Catalin Grigore, proprietarul companiei de consultanta Sud Rezidential, au platit avansuri pentru achizitia unei suprafete de 5 hectare din serele Berceni. Este vorba despre investitori cunoscuti pentru constructia de ansambluri rezidentiale, toate dezvoltate in sudul Bucurestiului in ultimii ani de criza, noteaza Capital.
„Cam greu de obtinut banuti”. Impotmoliti in fondurile UE,romanii risca sa plateasca amenzi de milioane de euro. Banii europeni pot fi accesati pentru orice. Asta este deviza dupa care se conduce Marian Ilie, tanarul din Luncavita care dintr-un scaun cu rotile a reusit sa atraga in satul lui multe milioane de euro. Luncavita este prima comuna din Dobrogea care a inceput canalizarea in 2008. In toamna se tragea canal catre ultimele case. Pe multi i-a pus pe picoare. le-a gandit afaceri, i-a indemnat sa isi faca proiecte si sa ia bani. In biroul lui Marian, satenii vineau sa-l intrebe cum isi pot schimba viata. „Eu le spun bai trebuie sa veniti cu ideea. sa credeti tare in ea, nu are rost sa va dau un exemplu de ce ati putea lua”, spune Marian Ilie. Un reportaj StirileProTv.
Care este combinatia potrivita de valute in care sa economisesti sau sa investesti. Cresterea valorii banilor economisiti sau investiti isi are cheia in diversificarea plasamentelor in cat mai multe instrumente, dar nu numai in lei ci si in dolari sau in euro, potrivit profesionistilor consultati de Economica.net. Rasturnarile de tendinta ale cursurilor valutare pun problema alegerii unor combinatii cat mai eficiente intre diferite instrumente denominate in diferite valute. Marile decizii financiare de la nivel global au bulversat si au afectat valoarea economiilor oamenilor obisnuiti, ca si rezultatele micilor lor investitii. Dobanzile la depozitele bancare in lei, dolari sau euro sunt toate destul de mici ca romanii sa caute si alte cai de a pastra, macar, si de a creste valoarea economiilor lor. Integral pe Economica.net.
Investitorii in energie regenerabila nu si-au spus ultimul cuvant, se pregateste o noua schema de sprijin? Loviti sistematic de un un incoace de schimbarile legislative, producatorii de energie electrica din surse regenerabile ies din nou la atac. Scaderea dramatica a investitiilor, riscurile insolventei si a imposibilitatii de a-si achita ratele bancare sunt motivele pentru care autoritatile iau in considerare modificarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila. Romania a sarit intr-un timp record din lac in put in ceea ce priveste atentia acordata energiei verzi, actionand dupa cum bate vantul si la propriu si la figurat. Un material Energy-Center.ro.
Ultimele zile cu reduceri pentru plata taxelor locale. Maine este ultima zi de plata a taxelor locale in care contribuabilii pot primi o bonificatie pentru ca au achitat darile in avans. Conditia pentru a primi aceste bonificatii este ca darile sa fie achitate integral pentru 2015. In categoria taxelor locale intra cele pe casa, masina etc. Primariile celor sase sectoare din Capitala ofera contribuabililor o reducere de 10% pentru plata in avans. In tara, discountul variaza intre 5 si 10%. De exemplu, reducerea oferita de primaria Zalau este de 5%, iar in Pitesti si Sibiu este de 10%. Alte primarii au facut distinctie intre contribuabilii persoane fizice si cei persoane juridice si au acordat discounturi diferite, scrie EVZ.