Sari direct la conținut

Business report: Revolutie in filosofia bugetara europeana: UE nu va mai finanta aventurile iliberale cu fonduri comunitare; Patru din zece produse sunt mai scumpe in magazinele clasice decat in cele online; Romania se transforma din tara exportatoare de lemn in tara importatoare

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Revolutie in filosofia bugetara europeana: UE nu va mai finanta aventurile iliberale cu fonduri comunitare.Comisia Europeana a inceput sa analizeze cu atentie impactul pe care Brexit il va avea asupra viitorului buget multianual al Uniunii si vrea sa demonstreze statelor membre ca trebuie sa isi mareasca in viitorul apropiat contributiile pentru ca un buget mai sarac este o idee foarte proasta. In aceste conditii devine clar un efect indirect al probabilelor alocari suplimentare nationale catre bugetul comunitar: Comisia Europeana vrea sa se asigure ca banii pe care ii trimite statelor membre prin intermediul diverselor programe vor genera un comportament responsabil al acestor state, care vor trebui sa dea dovada de ceea ce executivul comunitar numeste „guvernanta economica solida”. Expresia indica faptul ca UE tine cont de solicitarea pe care Germania a facut-o in primavara, cand a cerut ca banii europeni sa fie alocati doar statelor care privesc cu mare seriozitate guvernanta economica si statul de drept, relateazaCurs de Guvernare.

Banca Transilvania este pe punctul sa semneze achizitia Bancpost de la Eurobank.Banca Transilvania (BT) si Eurobank sunt aproape de finalizarea negocierilor privind Bancpost, tranzactie care ameninta suprematia BCR pe piata bancara, potrivit unor surse apropiate discutiilor. La 10 noiembrie, BT anunta pe bursa ca negocierile cu grupul elen au intrat in linie dreapta si ca vor fi finalizate cel tarziu la finele lunii noiembrie. In ultimul deceniu, Banca Transilvania a inregistrat cea mai mare crestere a cotei de piata din sistemul bancar romanesc, devansandu-i in 2016 pe austriecii de la Erste, reiese din calculele NewMoney pe baza datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Preluarea Bancpost ii aduce pe clujeni si mai aproape de liderul BCR, institutie financiara care a inregistrat cea mai accentuata diminuare a cotei de piata in ultimii zece ani. Cumulate, activele Bancii Trasilvania si ale Bancpost din 2016 s-au ridicat la circa 14 miliarde de euro, fiind peste cele BCR, de peste 13,8 miliarde de euro. Schimbarea clasamentul va depinde insa de rezultatele din acest an ale celor trei banci precum si de metodologia de calcul si consolidare a rezultatelor BT odata ce va prelua Bancpost, scrieNewMoney.

Monopolul Enel, Electrica, CEZ si E.On pe facturile a milioane de romani, consfintit de ANRE si dupa 1 ianuarie. Ce risca totusi cei patru mari.Cu o luna inainte de liberalizarea totala a pietei de energie electrica, de la 1 ianuarie 2018, Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin prin care acorda actualillor furnizori de ultima instanta, Enel, Electrica, E.On si CEZ, monopolul pentru furnizarea de energie pentru consumatorii casnici, pe un termen nedeterminat. Monopol care vine insa si cu riscuri, daca actualul cadru de reglementare nu se schimba. „Pana la implementarea unui mecanism de selectie pe criterii concurentiale a furnizorilor de ultima instanta si desemnarea acestora pe baza acestui mecanism, se desemneaza in calitate de furnizori de ultima instanta urmatorii titulari de licenta pentru activitatea de furnizare a energiei electrice: a) Societatea ELECTRICA FURNIZARE S.A.; b) Societatea ENEL ENERGIE MUNTENIA S.A.; c) Societatea ENEL ENERGIE S.A.; d) Societatea E.ON ENERGIE ROMANIA S.A.; e) Societatea CEZ VANZARE S.A” scrie in proiectul de ordin elaborat de ANRE, arataEconomica.

Patru din zece produse sunt mai scumpe in magazinele clasice decat in cele online.Produsele vandute in magazinele clasice sunt, in proportie de 38%, mai scumpe (cu 51 de lei, in medie) comparativ cu produsele similare comercializate online de acelasi retailer, arata un studiu realizat de Retail Data Monitoring, potrivit Asociatiei Romane a Magazinelor Online (ARMO). Procentual, diferenta de pret este de 6%. De exemplu, daca achizitioneaza un televizor dintr-un magazin clasic, cumparatorii platesc, in medie, cu 212 lei mai mult decat daca ar cumpara online, de la acelasi retailer. Tot cu 6% sunt mai scumpe si aspiratoarele, respectiv, cu 35 de lei, in timp ce costul unui fier de calcat poate fi cu pana la 12% mai mare intr-un magazin fizic fata de unul online. In cazul electrocasnicele mici, cumparatorii pierd, in medie 13 lei, echivalentul a 4% din costul produsului, daca este cumparat direct din magazinul fizic al aceluiasi retailer, conformNewMoney.

Romania se transforma din tara exportatoare de lemn in tara importatoare.In Romania se vorbeste despre exploatarea ilegala de lemn pe un ton alarmant, insa situatia reala este ca tara noastra isi transforma statutul de tara exportatoare in cel de importator, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Apelor si Padurilor Istrate Stetco, la dezbaterile organizate recent la Bruxelles cu ocazia lansarii raportului privind taierile ilegale si infractiuni legate de incalcarea regimului de protectie al faunei salbatice in spatiul Carpato-Dunarean. „Astazi, se vorbeste despre exploatarea ilegala de lemn din Romania pe un ton alarmant. Mass-media raspandeste ideea ca milioane de metri cubi de lemn pleaca din tara. Situatia reala este ca Romania isi transforma statutul de tara exportatoare in cel de importator. Pentru a avea o imagine reala si obiectiva a actualei stari de conservare a naturii in Romania, trebuie sa se tina cont de statistici oficiale, sa se prezinte date concrete in locul estimarilor, sa se faca referire la masurile ferme luate de autoritati pentru protejarea resurselor naturale”, a sustinut Stetco, citat deCapital.

Noul SsangYong Rexton este disponibil pentru piata din Romania.Noul SsangYong Rexton este disponibil pentru piata din Romania. SUV-ul ajuns la cea de-a patra generatie reprezinta varful de lance al companiei din Coreea de Sud. Noul SsangYong Rexton G4 este oferit pe piata locala cu un propulsor diesel de 2,2 litri care poate livra in functie de configuratia masinii un maxim de 187 CP. Astfel, noul Rexton echipat cu o cutie manuala in 6 trepte va oferi 181 CP si un cuplu maxim de 400 Nm. In cazul cutiei automate cu 7 rapoarte de origine Mercedes-Benz noul SUV va avea un cuplu de 420 Nm si 187 CP. Desi se inregistreaza diferente de putere rezultatele dinamice nu difera foarte mult. Noul SsangYong Rexton G4 poate fi comandat in versiunea de baza doar cu tractiune spate, in timp ce alegerea sistemului 4WD nepermanent poate oferi mai multe moduri de rulare: doar RWD, 4WD cu reductor cuplat pentru teren dificil si 4WD pentru suprafete umede, informeazaAuto-Bild.

Primele gaze din zacamintele uriase din Marea Neagra romaneasca vor merge la export.Transgaz a obtinut acordul de mediu pentru a construi o conducta care se lege tarmul Marii Negre cu conducta de tranzit Isaccea Negru-Voda, prin care gazele rusesti ajung in sudul Europei, prin Ucraina. Astfel, consumatorii romani nu vor avea acces la primele gaze din Marea Neagra, care vor fi extrase anul viitor de gigantul american Carlyle. Gazele vor merge fie spre sudul Europei fie spre Ucraina. „STGNN Transgaz SA Medias anunta publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Extindere SNT prin realizare conducta de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagra (zona localitatii Vadu) – la conducta Tranzit 1 (zona localitatii Gradina), inclusiv alimentarea cu energie electrica pentru statia de protectia catodica Sacele, grupurile de robinete si montare fibra optica senzitiva comunele Corbu, Sacele, Cogealac si Gradina, judetul Constanta”, noteazaEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro