Sari direct la conținut

Business Report: Romania va fi promovata in media din Germania, Italia si Marea Britanie cu 10 milioane de euro; Salariile – mai mari in euro, dar mai mici ca putere de cumparare fata de inceputul crizei; Producatorii: "Deputatii au masacrat energia verde"

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Asigurarile de viata au picat in depresie profunda. Retragerea din Romania a unuia dintre cei mai mari asiguratori de viata readuce in actualitate situatia critica a unei piete diforme, amenintate poate chiar cu disparitia Nici macar cel mai mare asigurator de viata din Europa nu a reusit sa se impuna pe piata din Romania, in ciuda investitiilor majore facute. Planurile indraznete ale Axa erau departe de a fi realizate in momentul in care a anuntat ca si-a vandut operatiunile locale catre Astra Asigurari. Au intrat pe piata locala in 2010 cu obiectivul clar de a deveni lider pe termen mediu si au plecat dupa doar trei ani, lasand in urma o societate cu o cota de piata de circa 2%. Plecarea francezilor, care au reusit sa se impuna in zeci de alte state ale lumii, poate fi interpretata ca un semnal menit sa ne reaminteasca problemele unei piete atipice, diforme, dependente si, mai nou, macinate de rascumpararile premature realizate de clientii speriati de criza, scrieCapital.ro.

Producatorii: „Deputatii au masacrat energia verde”. Producatorii de energie regenerabila acuza Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor ca „masacreaza energia verde” prin Legea de aprobare a ordonantei privind amanarea tranzactionarii unei parti importante a certificatelor verzi. Ziarul BURSA a relatat, ieri dimineata, in exclusivitate, ca deputatii din Comisia de Industrii au avizat, luni noapte, Legea de Aprobare a Ordonantei sus mentionate, introducand o prevedere prin care cotele obligatorii de certificate verzi sa fie stabilite anual de catre Departamentul pentru Energie, in urma recomandarii ANRE (reglementatorul pietei de energie). O alta prevedere importanta avizata si introdusa de parlamentari vizeaza decontarea certificatelor verzi, care se va face numai daca acestea sunt tranzactionate pe piata OPCOM, anuntaBursa.ro.

Romania va fi promovata in media din Germania, Italia si Marea Britanie cu 10 milioane de euro. Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a scos la licitatie trei contracte pentru achizitionarea unor servicii de publicitate pe canalele media din Germania, Italia si Marea Britanie, pentru implementarea planurilor operatioanle multianuale de marketing pentru brandul turistic national. Valoarea totala a celor trei contracte depaseste 9,5 milioane de euro, fara TVA, suma ce va fi platita din bani de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Durata contractelor este de 15 luni de la data atribuirii, adica perioada martie 2014 – mai 2015, informeazaEconomica.net.

Salariile – mai mari in euro, dar mai mici ca putere de cumparare fata de inceputul crizei. In pofida reintregirii anuntate de guvern si a majorarilor acordate in sectorul privat, salariile nu au revenit in termeni reali la nivelul atins in perioada 2008 – 2009. Astfel, puterea de cumparare a angajatilor se situa la inceputul ultimului trimestru din acest an la 122% fata de cea de referinta, stabilita pentru luna octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizarii preturilor. Nivelul maxim al puterii de cumparare a venitului salarial mediu pentru luna octombrie, considerata de statistica oficiala drept neutra in raport cu variatiile sezoniere, fusese atins in anul 2008, cand s-a apropiat de 125%. Consecutiv reducerii salariilor din sectorul bugetar la mijlocul anului 2010, ea scazuse la ceva mai mult de 112%, scrieCursdeguvernare.ro.

Romania: saraca tara bogata a Europei, care nu vede padurea din cauza copacilor. Romania ar putea asigura circa 15% din necesarul anual de minereuri al Uniunii Europene, daca exploatarile miniere ar fi retehnologizate si legea ar permite accesul nediscriminatoriu al investitorilor. O realitate despre care deputatii si senatorii nostri nu au habar. Camera Deputatilor a „ratat” ieri votarea unei noi legi a minelor pe motivul ca voturile ar fi fost insuficiente. In realitate, aceasta lege a fost considerata ca fiind dedicata companiei canadiane Gabriel Resources, care intentioneaza sa exploateze aurul de la Rosia Montana , motiv pentru care multi deputati au uzat de „fuga de raspundere”, anuntaEnergy-Center.ro.

Schimbarile pe harta economiei mondiale: cum au pierdut Italia, Olanda si Marea Britanie puterea in favoarea Statelor Unite ale Americii. Global Financial Data, cel mai important furnizor de date economice istorice pentru analiza pietelor globale, a realizat un studiu privind evolutia randamentelor obligatiunilor guvernamentale in ultimele opt secole. Rezultatele obtinute ilustreaza schimbarile majore pe harta mondiala a puterilor economice si explica schimbarile centrelor de influenta financiara. Global Financial Data, cel mai important furnizor de date economice istorice pentru analiza pietelor globale, a realizat un studiu privind evolutia randamentelor obligatiunilor guvernamentale in ultimele opt secole. Rezultatele obtinute ilustreaza schimbarile radicale pe harta mondiala a puterilor economice si explica schimbarile centrelor de influenta financiara, de la Italia, spre Marea Britanie, pana la SUA, informeazaAdevarul.

Miliardele necesare Romaniei. De la 1 decembrie, a intrat in vigoare directiva europeana privind emisiile industriale generate de instalatiile de ardere de dimensiuni mari din toata Europa. Pentru a se alinia cerintelor europene, pe piata locala trebuie realizate investitii semnificative, intr-o perioada relativ scurta. In noiembrie 2010, Uniunea Europeana a adoptat noua legislatie privind emisiile industriale generate de instalatiile de ardere de dimensiuni mari din toata Europa. In Romania, directiva a fost transpusa in Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, care a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv pe 1 decembrie 2013, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro