Sari direct la conținut

Business Report: Romanii care au luat locul marilor investitori straini; Raiffeisen Bank: Profitul net a crescut cu 8,6%, in 2014, pana la 113 milioane de euro; Cat mai au romanii in conturile de pensii si unde sunt plasati banii

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Romanii care au luat locul marilor investitori straini. Inainte de criza, investitorii imobiliari autohtoni au fost principalii furnizori de proprietati pentru marile grupuri internationale care vizau extinderea pe piata locala. In ultimii ani, insa, antreprenorii romani si-au facut simtita prezenta prin achizitii de proiecte sau terenuri de la strainii care vor sa isi restranga activitatea sau care parasesc piata romaneasca. Gabriel Popoviciu, familia Tanasoiu, fratii Paval, Dan Liviu-Marius, Ionut Dumitrescu, Radu Ionescu si Petre Niculae se regasesc pe lista antreprenorilor romani care au preluat proprietati pe care corporatiile straine nu au mai fost in stare sa le dezvolte. Capital a identificat opt tranzactii de acest fel, care au implicat un volum de peste 53 mil. euro, patru dintre acestea fiind realizate in situatii de faliment sau insolventa. „Investitorii romani sunt mult mai bine ancorati in piata imobiliara locala, pot identifica mai usor oportunitatile de dezvoltare si, poate cel mai important, au un proces de”, observa Ionut Balau, managing partener in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, scrieCapital.ro.

Raiffeisen Bank: Profitul net a crescut cu 8,6%, in 2014, pana la 113 milioane de euro. Raiffeisen Bank a realizat un profit net de 113 milioane euro in 2014, fata de 104 milioane euro, cat inregistra in 2013, crestere de 9%, au anuntat, miercuri, reprezentanti ai bancii. Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank a ajuns la 6,41 miliarde euro, in crestere cu 8% fata de cele 5,94 miliarde euro cat erau la finele lui 2013. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, volumul total al creditelor a crescut cu 4%, pana la 3,81 miliarde euro, iar depozitele au avansat cu 7%, ajungand la 4,7 miliarde euro. Raportul credite/depozite este in prezent de 81%, inregistrand o imbunatatire fata de anul trecut. Veniturile bancii s-au mentinut la acelasi nivel ca in 2013, respectiv 455 milioane de euro, fata de 454 milioane de euro, anuntaEconomica.net.

Piperea: „Decizie fantastica a justitiei in problema creditelor in CHF”. Banca Romaneasca a pierdut, in prima Instanta, in fata unui client cu credit in CHF. Desi actiunea clientului a fost admisa partial de Judecatoria Craiova, aceasta din urma stabilind inghetarea cursului leu/CHF la nivelul din momentul acordarii imprumutului, dar si faptul ca respectivul credit nu va fi convertit in lei, se pare ca ambele hotarari vin in ajutorul debitorului. Avocatul Gheorghe Piperea ne-a explicat: „Este o decizie fantastica. Este mult mai bine decat daca ar fi fost admisa cererea clientului in totalitate. Pe langa faptul ca s-a dispus inghetarea cursului fara nicio alta marja si restituirea banilor platiti ca urmare a cresterii francului elvetian, decizia potrivit careia creditul nu va fi convertit din CHF in lei elimina orice risc de plata de catre client a unor costuri suplimentare, cum ar fi comisioane suplimentare sau dobanzi mai mari, aferente creditelor in lei”, informeazaBursa.ro.

Cand statul concureaza cu economia pe banii bancilor: Creditarea sectorului privat – la limita de avarie. In incercarea de a reporni motoarele economiei pentru a trece in regim de recuperare a decalajelor fata de Occident, Romania se confrunta cu o problema majora: finantarea insuficienta. In finele primei luni din acest an, creditul intern acordat sectorului privat a coborat la o cota de avarie, mai putin de 30% din PIB preliminat pentru 2015. Dupa ce a atins un maxim de 40% in anul 2011 raportat la nivelul PIB, creditul intern a inceput sa scada semnificativ atat fata de necesitatile impuse de cresterea economica vizata, dar chiar si in termeni nominali daca ne raportam la anul 2012, singurul in care nivelul consemnat a depasit pragul de 300 miliarde lei, scrieCursdeguvernare.ro.

Cat mai au romanii in conturile de pensii si unde sunt plasati banii. Repozitionare Sumele investite de cele sapte fonduri de pensii private obligatorii ramase in Romania au crescut considerabil in 2014. O singura forma investitionala, depozitele bancare, a inregistrat un regres, in timp ce „vedetele” anului au fost actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti, care au atras 3,66 miliarde de lei de la administratorii de fonduri, cu peste 170% mai mult decat in 2013 Sumele medii detinute de cei peste 6 milioane de cotizanti la fondurile de pensii obligatorii administrate privat se apropiau, la sfarsitul anului trecut, de 4.500 de lei, cu aproape 35% mai mult decat in 2013, arata datele Autoritatii de Supraveghere Financiara. Cei sapte administratori care au ramas pe piata locala au abordat o strategie diferita fata de anii percedenti in ceea ce priveste instrumentele in care investesc banii din contributiile romanilor si au reusit, in ciuda scaderii substantiale a dobanzilor si a unei evolutii mai degraba nesatisfacatoare a majoritatii titlurilor listate la BVB, sa obtina randamente de peste 9%, anuntaCapital.ro.

Un fost membru in boardul BCE ar putea face parte din Consiliul director al OMV. Holdingul de stat OBIB din Austria a informat miercuri ca a selectat mai multe persoane care ar putea sa fie numite in Consiliile de Administratie ale companiilor OMV, Telekom Austria si Austrian Post, pe lista scurta aflandu-se un fost membru al boardului executiv al Bancii Centrale Europene, precum si un fost director general de la OMV, transmite Reuters. In cazul consiliului director al OMV, proprietarul Petrom, pe lista scurta a holdingului OBIB se afla directorul general de la Mondi Europe & International, Peter Oswald, precum si Gertrude Tumpel-Gugerell, fost oficial la BCE. Tumpel-Gugerell a fost unul dintre membrii Consiliului Executiv al BCE in timpul crizei financiare din 2008 si ulterior a ocupat postul de vice-guvernator la banca centrala a Austriei. In schimb, un fost director general de la OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, se afla pe lista scurta a holdingului OBIB pentru un post in consiliul director al Telekom Austria, alaturi de Karin Exner-Wohrer. Wolfgang Ruttenstorfer a detinut postul de CEO la OMV inaintea lui Gerhard Roiss, al carui mandat a fost terminat inainte de termen in luna octombrie a anului trecut, informeazaEconomica.net.

O noua imagine teaser cu viitorul McLaren 570S. McLaren a publicat in cursul acestei zile o noua imagine teaser cu viitorul 570S. Viitorul entry-level al producatorului britanic va fi expus in doar cateva zile, in cadrul Salonului Auto de la New York, eveniment gata sa-si deschida portile la inceputul lunii aprilie. Conform oficialilor din Albion, viitorul produs va sosi alaturi de motorul V8 twin-turbo de 3,8 litri. Dupa cum ne sugereaza si numele, acesta va produce 570 CP, insa zvonurile vorbesc si despre aparitia unor versiuni ceva mai potente. Noul McLaren 570S va avea la baza o arhitectura monococa din fibra de carbon, in timp ce resursele unitatii amintite mai sus vor fi manageriate prin intermediul unei cutii automate cu sapte rapoarte. Cu detalii complete despre noul McLaren 570S vom reveni dupa debutul din cadrul evenimentului desfasurat la inceputul lunii la New York, scrieAuto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro