Sari direct la conținut

Business Report: Seceta a afectat peste 174.000 de fermieri. Porumboiu incaseaza cea mai mare despagubire; Economia in 2016: Optimism prudent si incertitudini; Peste 7.000 de locuinte iau locul fabricilor Turbomecanica si Policolor

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Seceta a afectat peste 174.000 de fermieri. Porumboiu incaseaza cei mai multi bani ca despagubire. Adrian Porumboiu, patronul grupului de firme Racova este latifundiarul care a suferit cele mai mari pierderi ca urmare a secetei din vara acestui an. Trei dintre firmele sale vor incasa despagubiri in valoare de peste 6,2 milioane de lei. Omul de afaceri inca asteapta, insa, despagubirile pentru seceta din anul agricol 2008-2009. Incepand cu 22 decembrie, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a inceput platile pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de seceta severa din perioada aprilie-septembrie 2015. In total, este vorba despre aproximativ 195,5 milioane de lei care vor ajunge in conturile a peste 80.000 de fermieri ale caror suprafete cultivate au fost calamitate in proportie de peste 30%, potrivit OUG 45/2015. Mentionam insa ca totalul potentialilor beneficiari ai despagubirilor era de aproape 174.000, cei 80.000 fiind cei care au depus cereri pana la data de 30 noiembrie 2015, scrieEconomica.net.

Legea privind insolventa persoanelor fizice va avea norme metodologice in aprilie. Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice sunt finalizate la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor urmand sa fie adoptate in aprilie 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. Ministerul a publicat Planul de actiune al implementarii Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice, care prevede si suplimentarea personalului institutiilor reprezentate in comisiile de insolventa, respectiv ANPC, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit documentului citat, hotararea de Guvern care permite suplimentarea personalului ANPC cu 180 de persoane ar putea fi adoptata pana in aprilie 2016. Numarul de posturi in ONRC si ORCT ar urma sa fie majorat cu 500 pentru Buletinul Procedurilor de Insolventa iar actul normativ in acest sens ar putea fi aprobat in Guvern pana in mai 2016, anuntaCapital.ro.

Gazprom a aprobat un fond de investitii pentru 2016 in valoare de 11,71 miliarde de dolari. Consiliul de Administratie al Gazprom a aprobat, luni, un program de investitii pentru 2016 in valoare totala de 842 miliarde de ruble (11,71 miliarde de dolari), a anuntat, luni, grupul energetic rusesc, intr-un comunicat de presa, citat de Agerpres. In conformitate cu programul de investitii pentru 2016, cheltuielile de capital vor atinge suma de 777,6 miliarde ruble (10,81 miliarde de dolari). Imprumuturile financiare externe se vor ridica la 90 de miliarde de ruble, iar programul de optimizare a cheltuielilor in 2016 include o serie de masuri de reducere a costurilor, al caror efect general ar urma sa ajunga la 15,3 miliarde de ruble, precizeaza sursa citata. Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina, informeazaBursa.ro.

Economia in primul trimestru din 2016: Optimism prudent si incertitudini. Guvernul Ciolos are atat de multe de facut in 2016, incat va avea nevoie de un inceput de an in forta pentru a fi sigur ca va realiza obiectivele propuse Primul trimestru al anului viitor are cateva semne bune, dar raman multe semne de intrebare la care trebuie gasite raspunsuri. Si cum antreprenorii au gasit mereu resurse sa se adapteze intrun mediu ostil, mingea este acum in curtea Guvernului. Prioritatea absoluta trebuie sa devina absorbtia de fonduri europene, considera Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). „Intram deja in al treilea an din programul 2014-2020 si nu am decontat nimic. Avem oameni in Guvern care au acumulat experienta la Bruxelles, este cazul sa fie luate rapid masuri pentru accelerarea absorbtiei de fonduri europene”, a declarat Parvan pentruEVZ.

Honda Civic Type-R – Spaima compactelor. Nu era nici pe departe perfect, insa nimeni nu-l putea acuza ca este lipsit de caracter. Vechiul Civic Type-R urla salbatic pana la 8.500 rpm, ridicand pulsul audientei ca nicio alta compacta. Insa motorul VTEC aspirat nu mai putea face fata timpurilor moderne si nici atacului venit de la propulsoarele turbo ale concurentei. Asa ca Honda a fost nevoita sa faca un compromis dur, atasand o turbina masiva peste o noua unitate de 2,0 litri pe benzina. Rezultatul avea sa fie cea mai rapida masina cu tractiune fata, asa ca japonezii nu au neglijat nimic pentru a ajunge la acest nivel de performanta, anuntaAuto-Bild.ro.

Peste 7.000 de locuinte iau locul fabricilor Turbomecanica si Policolor. Care sunt preturile. Investitorii Robertino Georgescu si Dan Dragulin, cei care construiesc locuinte in Bucuresti sub marca Metropolitan, au inceput lucrarile de constructie la proiectul de pe terenul cumparat de la Policolor anul trecut. Planurile prevad constructia a 6.000 de locuinte. De asemenea, o familie din Turcia ridica primele locuinte dintr-un total de 1.300 pe terenul de la Turbomecanica. In estul Capitalei, pe terenul de 14 hectare cumparat de investitori Robertino Georgescu si Dan Dragulin de la Policolor, se vor ridica 6.000 de locuinte. Terenul se afla in apropierea statiei de metrou Nicoale Teclu. Investitorii au demarat in toamna acestui an lucrarile la primul bloc, care este ridicat pana la etajul patru si unde se lucreaza la zidaria exterioara. Lucrarile urmeaza sa fie finalizate in luna mai din 2016, informeazaEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro