Sari direct la conținut

Business Report: Spitalele din Romania pot interna la terapie intensiva cel mult 5.000 de oameni in cazul unei calamitati; S&P: Demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului Romaniei; NEPI vrea sa replice modelul de afaceri dezvoltat in Romania

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Spitalele din Romania pot interna la terapie intensiva cel mult 5.000 de oameni in cazul unei calamitati. Romania avea mai putin de 5.000 de paturi in sectiile de terapie intensiva din toata tara, la sfarsitul anului trecut, dintre care putin peste 4.600 de paturi doar in spitalele publice, arata o cercetare a Institutului National de Statistica asupra activitatii tuturor spitalelor din Romania, remisa Economica.net. In cazul unei catastrofe, acesta e numarul maxim de pacienti pe care sistemul sanitar romanesc ii poate trata. In 2015 avem 100 de spitale si institute publice, aflate in subordinea Ministerului Sanatatii sau a administratiei locale, care au sectii de ATI pentru adulti si copii, stabileste Ordinul nr. 447 din 2015 privind aprobarea modului de administrare, finantare si implementare a actiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile ATI adulti/copii si terapie intensiva nou-nascuti. Sectiile de ATI aveau la sfarsitul anului trecut 3,8% din numarul total de paturi din spitalele din Romania – publice si private, arata cercetarea citata, scrieEconomica.net.

NEPI vrea sa replice modelul de afaceri dezvoltat in Romania. Noul management al New Europe Property Investments vizeaza expansiunea in tarile din regiune, deoarece volumul de proprietati disponibile la vanzare si locurile in care mai pot fi dezvoltate proiecte de anvergura sunt tot mai limitate in Romania. In 2007, Martin Slabbert si Victor Semionov au pus bazele fondului de investitii New Europe Property Investments (NEPI) cu gandul de a profita din plin de o piata proaspat racordata la Uniunea Europeana. La scurt timp li s-a alaturat Alex Morar si impreuna, dintr-un birou de 25 mp inchiriat intr-o vila din zona Charles de Gaulle din Bucuresti, au inceput sa faca plasamente imobiliare cu bani atrasi de pe bursa din Johannesburg. Inceputul a fost timid. Criza i-a prins pe cei trei parteneri cu un portofoliu de proprietati evaluat la circa 130 mil. euro, format din 18 cladiri mici de birouri raspandite in tara si inchiriate, cu precadere, catre Raiffeisen Bank, un parc de retail in Braila, patru spatii comerciale cumparate de la Flanco si un parc industrial in Rasnov, anuntaCapital.ro.

„Resetarea clasei politice”: ce ar presupune pentru Romania acestui moment. Ideea de resetare a vietii politice romanesti circula cu insistenta in aceste zile in spatiul public si cu precadere in social-media, iar nevoia de schimbare radicala a fost vehiculata cu insistenta la mitingurile de protest organizate marti. Varianta maximala pe care o pot accepta partidele – impingerea de figuri noi in prim-plan – nu constituie o garantie ca lucrurile vor intra in sfarsit intr-un dorit tipar civilizat, de tip occidental. Partidele nici azi nu sunt convinse ca trebuie sa faca schimbul de generatii, iar cand vor accepta acest „sacrificiu” se va dovedi, in timp, o noua deziluzie. Pentru ca in ecuatia normalitatii trebuie analizat si gradul de implicare al serviciilor secrete in decizia politica. Si legatura invizibila care inca uneste sistemul de justitie de cel politic. Si banii care cimenteaza relatia clasei politice cu mediul de afaceri, informeazaCursdeguvernare.ro.

Saracia energetica nu poate fi combatuta cu ajutoare de la stat, solutia ramane cresterea eficientei. Saracia energetica devine o problema tot mai acuta pentru mare parte din populatia Romaniei, in contextul in care, vrem nu vrem, trebuie sa ne aliniem cu pretul energiei electrice si gazelor naturale la nivelul preturilor din tarile europene. Anticipand o crestere a acestora pentru anii care urmeaza, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si Academia Romana incearca sa sprijine consumatorii din Romania printr-o politica mult mai activa in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice. Este deja conoscut ca cea mai ieftina energie este cea pe care nu o consumam, scrieEnergy-Center.ro.

Porsche Macan facelift – Poze si detalii oficiale. Porsche a publicat in cursul zilei de azi poze si detalii oficiale cu Macan facelift. Desi au trecut fix doi ani de la prezentarea modelului, Porsche a decis ca este momentul sa aduca o serie de imbunatatiri celui mai mic SUV din gama. La nivel exterior, Porsche Macan facelift primeste prize de aer restilizate, lumini de ceata cu forme noi, jante cu un design diferit si blocurile optice full-LED cu Porsche Dynamic Light System Plus, tehnologie care promite o experienta imbunatatita pe timp de noapte. Tot la exterior, amintim de modificarile aduse terminatiilor sistemului de evacuare si asupra semnaturii optice a stopurilor. La nivelul habitaclului, Porsche Macan facelift integreaza noul sistem de infotainment Porsche Communication Management (PCM). Acesta foloseste un ecran tactil de 7 inchi cu o rezolutie inalta si cu functii multi-touch, anuntaAuto-Bild.ro.

Abandonul scolar si refuzul statului de a finanta Educatia ne costa miliarde de euro pe an. Prin Legea educatiei adoptata in 2011, Romania s-a angajat sa investeasca anual 6% din PIB in sistemul de educatie. Pentru ca acest lucru nu se intampla, banii investiti in educatie reprezentand numai intre 3,8-4% din PIB in prezent, Romania va pierde in urmatorii 10 ani intre 12 si 17 miliarde de euro, arata studiile privind economia educatiei. Costina are 27 de ani, dar nu stie sa scrie si sa citeasca. Provine dintr-o familie cu cinci copii care au abandonat scoala inca din clasa I din cauza lipsurilor. Costina a trait din vanzarea semintelor pana la 17 ani, cand s-a casatorit. Acum are cinci copii pe care incearca sa ii determine sa nu urmeze aceeasi cale ca si ea, informeazaEconomica.net.

S&P: Demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului Romaniei. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s Ratings Services a anuntat miercuri ca demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului de tara al Romaniei (BBB minus cu perspectiva stabila), informeaza un comunicat de presa al S&P. „Nu ne asteptam ca aceasta demisie sa duca la alegeri anticipate. Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea unor noi masuri de relaxare fiscala, avand in vedere ca partidul fostului premier ar putea incerca sa recupereze o parte din popularitatea pierduta, inaintea alegerilor parlamentare programate pentru 2016”, se arata in comunicatul S&P. Agentia de evaluare subliniaza ca deja a luat in calcul o deteriorare a deficitului guvernamental pana la 2,7% din PIB in 2016 de la nivelul de 1,2% din PIB preconizat pentru 2015, ca urmare a diferitelor modificari aduse Codului Fiscal cat si majorarilor de salarii in sectorul public. ‘In prezent ne asteptam ca masurile suplimentare de relaxare fiscala in perioada 2016-2018 sa ramana in limitele preconizate anterior pentru indicatorii Romaniei. Perspectiva noastra stabila asociata ratingului pe termen lung este bazata pe aceasta estimare’ se mai arata in comunicatul S&P, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro