Sari direct la conținut

Business report: Stare de urgență la New York, unde indicele Dow Jones al Bursei americane se prăbușește cu 10%; Băncile şi BNR vor asigura lichiditate suficientă în sistem, chiar dacă majoritatea personalului bancar va lucra de acasă

HotNews.ro
Business report, Foto: Hotnews
Business report, Foto: Hotnews

Stare de urgență la New York, unde indicele Dow Jones al Bursei americane se prăbușește cu 10%. Trebuie să ne întoarcem înapoi în timp în anul 1987, la „Lunea Neagră” pentru a vedea un declin de o amplitudine mai mare. Deprecierea depășește, așadar, oricare din zilele negative ale trendului descendent din 2007-2009, asociat crizei financiare internaționale și Marii Recesiuni. Este o reflectare a îngrijorărilor din piață legată de o frânare a economiile lumii, în condițiile pandemiei, neliniști exprimate inclusiv de președintele SUA Donald Trump și oficiali ai FED. La New York avem deja indicații despre care ar fi realitatea noilor luni, scrie Profit.ro.

Sute de companii din România cer Finanţelor să amâne termenele de depunere a declaraţiilor fiscale. AmCham Romania, organizaţie care reuneşte peste 450 de companii americane, multinaţionale şi româneşti, solicită Ministerului Finanţelor amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare şi fiscale, pentru a reduce expunerea angajaţilor la riscul contactării COVID-19. Organizația susține că deja multe companii membre au recurs la implementarea regimului de teleworking/muncă de la distanţă, fapt care în sine poate genera întârzieri obiective în pregătirea raportărilor, informează Adevărul.

Coronavirus pe piața muncii: Apar primele concedieri în automotive și „îngheață” angajările în aproape toate domeniile. Companiile din România care se bazează pe materie primă importată din China au mari probleme de activitate, ceea ce afectează direct angajații. Cele mai lovite sunt firmele de componente auto, situate în special în vestul României, care au început să anunțe deja primele concedieri, iar de angajări noi nici nu se mai pune problema în multe alte domenii, precum turism, HoReCa, FMCG sau producție electronică. Specialiștii în recrutare din piața muncii spun la unison că nu știu cât vor mai fi amânate proiectele de recrutare și cât va mai dura precauția companiilor, totul depinzând de evoluția răspândirii virusului COVID-19, notează Wall-Street.ro.

Industria alimentară: Suntem pregătiţi să suplinim importurile pentru o perioadă. Putem să creştem capacitatea de producţie. Fabricile de lapte, de carne, de mezeluri din industria alimentară românească, un sector cu afaceri de 45 mld. lei, 150.000 de angajaţi şi peste 11.000 de firme active, au capacitatea să crească producţia în condiţiile în care piaţa o va cere, deşi unii jucători din industrie se aşteaptă ca după această frenezie cu „golirea rafturilor“ din super­mar­keturi să urmeze un declin în consum. Sorin Minea, proprietarul producătorului de mezeluri Angst, spune că „România şi Uniunea Euro­pea­nă pot susţine cererea de produse alimentare“. Acesta susţine că în prezent „românii doar golesc rafturile“, iar ulterior „consumul va scădea“, potrivit Ziarul Financiar.

Băncile şi BNR vor asigura lichiditate suficientă în sistem, chiar dacă majoritatea personalului bancar va lucra de acasă. BNR şi băncile comerciale nu au făcut încă un plan de bătaie pentru cazul prezumtiv, dar negat vehement de autorităţi, în care Bucureştiul s-ar închide din cauza epidemiei de coronavirus. În schimb, „au început deja să trimită planuri de asigurare a continuităţii activităţii bancare în contextul epidemiei”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR. O parte din bănci au predat deja către Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere Bancară din BNR, planurile de continuare a activităţii în cazul răspândirii coronavirusului şi a posibilităţii muncii de acasă a majorităţii angajaţilor din sistemul de back office, informează Economica.net.

Producția industrială scade pentru a 8-a lună consecutiv. -3,1% în ianuarie. Consemnat în ianuarie 2020 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -2,4% în serie brută și -3,1% pe serie ajustată față de aceeași lună a anului precedent. Comparativ cu luna anterioară, producția a crescut conjunctural cu 3,5% în termeni bruți și 2% pe seria în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate. Din păcate, este a opta lună la rând de păstrare în teritoriul negativ a producției industriale. De unde a fost sistematic motorul creșterii pe partea de formare a PIB pe parcursul acestui deceniu, industria a ajuns să vină în 2019 cu o influență negativă pe creșterea economică, anunță CursdeGuvernare.ro.

Prima fermă din România care intră în autoizolare de teama coronavirusului: „Rămânem 5-6 oameni să îngrijim întreg efectivul de vaci!”. Fermierul Nicolae Ardeleanu, proprietarul celei mai mari ferme de vaci din județul Brăila, a luat decizia de a se autoizola în exploatație împreună cu angajații săi. „Am 750 de vaci. Acum, după ce numărul de angajați va fi diminuat, după împărțirea în echipe, vom limita unele activități, o să ne axăm pe muls, pe furajare, pe ceea ce este strict necesar. Nu am ce să fac altceva. Mulsul e mecanic, mulg 24 de vaci deoodată. Astăzi avem 305 de animale la muls”, spune fermierul, potrivit Agrointel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro