Business report: Studiu: 2 din 3 persoane au zero economii și nu sunt pregătite pentru o nouă criză financiară; Statele lumii au aruncat peste 6 trilioane de euro în lupta cu coronavirusul; Nu există o rețetă câștigătoare acum care să poată fi aplicată economiei
Studiu: 2 din 3 persoane au zero economii și nu sunt pregătite pentru o nouă criză financiară. Economiștii au tras semnalul de alarmă că epidemia de coronavirus va genera o nouă criză financiară, iar în ultimele zile au apărut voci care susțin că aceasta va fi mult mai grea decât cea din 2008. Numărul bolnavilor de Covid-19 a sărit de 250.000 la nivel mondial, iar cel al deceselor, de 10.000. Multe țări sunt în stare de urgență, cu granițe închise și populația în carantină. Magazinele trag obloanele, restaurantele au pus lacătele pe uși, companiile aeriene nu mai au clienți, nici agențiile de turism. Multe afaceri au ajuns pe marginea prăpastiei. În acest context, experți de la Harvard Business School Online au făcut un studiu pentru a vedea cât la sută din populație ar face față unei noi crize economice. În urma cercetării lor, efectuate pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane, reiese că 2 din 3 persoane nu au niciun fel de economii, iar o nouă recesiune îi va găsi complet nepregătiți, conform Libertatea.
Farmaciile independente cer stoparea creșterii nejustificate a prețurilor medicamentelor și măsuri de protecție a farmaciștilor. Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) transmite un semnal de alarmă privind îngreunarea accesului pacienților la medicamente din cauza măririi prețurilor medicamentelor și indisponibilitatea unor medicamente esențiale pentru bolnavii cronici. În contextul pandemiei de Coronavirus și a declanșării stării de urgență, prețurile pentru anumite medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, precum și a mai multor produse medicale, în special cu rol de protecție împotriva virusului (măști, mănuși, alcool medicinal, dezinfectant), au crescut semnificativ, ajungând chiar și la valori de 2 sau 3 ori mai mari. Costurile ridicate pentru aceste produse pun pacientul în impas financiar și pot avea impact asupra sănătății acestuia, scrie Profit.ro.
Statele lumii au aruncat peste 6 trilioane de euro în lupta cu coronavirusul. Cum vor guvernele și băncile centrale să salveze economia de COVID-19. Instituţii, bănci centrale şi guverne din toată lumea au lansat un întreg arsenal de măsuri pentru a contracara efectele economice ale epidemiei de coronavirus, aceste măsuri depăşind 6.000 miliarde de euro. Cu criza din 2008 încă în minte, obiectivul comun este salvarea economiei de puternicul impact al pandemiei, care a determinat închiderea temporară a afacerilor într-un număr în creştere de ţări, a paralizat o bună parte a călătoriilor internaţionale şi a întrerupt lanţurile de aprovizionare la nivel mondial. Astfel, Rezerva Federală americană (Fed) a lansat măsuri excepţionale pentru creşterea lichidităţii pe pieţele financiare, în valoare de peste 1.200 miliarde de dolari. Fondul Monetar Internaţional a dat asigurări că „este pregătit să mobilizeze” toată capacitatea sa de împrumut, 1.000 miliarde de dolari. Banca Japoniei a pus în mişcare diferite măsuri pentru a înfrunta criza, printre care o creştere de 80.000 miliarde de yeni (674,044 miliarde de euro), arată inCont.ro.
Jumătate de milion de euro pentru 2 spitale din Cluj în lupta cu coronavirusul. Medicii de la Pneumoftiziologie cer ajutorul clujenilor. Două spitale din Cluj primesc aproape o jumătate de milion de euro de la instituția în subordinea căreia funcționează, în lupta cu temutul coronavirus Covid-19. Medicii cer ajutorul clujenilor în donații pentru consumabile, cum ar fi halatele, mănușile de unică folosință și mult căutatele măști de protecție. Spitalul clinic de boli infecțioase din Cluj e singurul din toată Transilvania unde sunt aduși pacienții confirmați cu infecție – și singurul din Ardeal unde sunt analizate probele de la cei suspecți. Doar azi, și doar din Cluj, au fost confirmate zece cazuri noi. Spitalul funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, care a decis azi să aloce două milioane de lei suplimentari pentru ca spitalul să aibă resurse să lupte împotriva infecției. Spitalul de boli infecțioase a primit două milioane de lei, iar Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon-Daniello” – alte 200.000 de lei, arată Actual de Cluj.
Romgaz renunţă la implicarea în viitorul terminal de LNG de la Alexandropoulis, Grecia. Romgaz a anunţat că nu mai consideră oportună achiziţia a 20% din compania Gastrade, care dezvoltă viitorul terminal de gaze naturale lichefiate de la Alexandropoulis, Gerecia. Gastrade, parte a grupului energetic elen Copelouzos, dezvoltă proiectul terminalului LNG de lângă oraşul grecesc Alexandroupolis, unul dintre viitoarele puncte de intrarea a gazelor lichefiate în Europa de Sud Est. Capacitatea anuală estimată a terminalului este de 6,1 miliarde metri cubi. El ar urma să furnizeze LNG către sud-estul Europei prin gazoductul IGB care va lega Grecia de Bulgaria. Gazoductul ar urma să devină operaţional până la finalul anului, potrivit planurilor iniţiale, notează Economica.net.
Nu există o rețetă câștigătoare acum care să poată fi aplicată economiei. Analizând primele măsuri economice comunicate de Guvernul României, sunt câteva chestiuni de comentat pe marginea lor. Raportate la bugetul nostru nu este de ici -de colo, însă ca sa înțelegem mai bine cum stau lucrurile din punct de vedere economic, cred că este nevoie de ceva mai mult. În mod normal orice economie, în fața unei recesiuni, adoptă două tipuri de intervenții, prin măsuri specifice, în zona monetară și în zona fiscală. Cu alte cuvinte, una privește politica monetară, si asta se referă la cantitatea de bani care se varsă în piață, iar aici nu prea am vazut măsuri din partea BNR. Al doilea palier este cel al poticii fiscale și cred că acum este momentul ca toate contractele care se află în evaluare, pentru proiecte mari, să fie finalizate în următoarele doua luni, cu prioritate. De ce? Pentru că politica fiscală are rolul de a crește cheltuielile guvernamentale, în mod special în investiții si aici vorbim despre proiecte mari care pot absorbi forța de munca excendentară, potrivit Adevărul.
Bitdefender ajută gratuit instituţiile sanitare din întreaga lume care luptă cu pandemia. Ce soluţii oferă compania românească. Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender a anunţat că va sprijini lupta împotriva coronavirusului. Compania va ajuta instituţiile sanitare din întreaga lume, potrivit directorului general Florin Talpeş. Bitdefender va oferi gratis tuturor instituţiilor sanitare din lume soluţii de securitate, ca sprijin pe durata pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat al companiei publicat vineri. Informaţiile Bitdefender arată că numărul atacurilor informatice periculoase legate de COVID-19 a crescut cu 475% în martie faţă de luna precedentă şi e de aşteptat să urce de până la cinci ori până la finalul lunii martie comparativ cu februarie, potrivit comunicatului. Astfel, România se află pe locul 9 în topul mondial al ţărilor vizate de atacuri informatice legate de COVID-19, informează Capital.ro.
Compania românească Ruris donează, cu ajutorul World Vision România, 600 de aparate pentru igienizare. Compania românească Ruris oferă, cu ajutorul World Vision România, 600 de aparate pentru igienizare. Atomizoarele și aparatele de stropit vor ajunge la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care le va împărți ulterior către structurile din teritoriu. Această nu este prima acțiune inițiată de compania din Craiova. Ruris și World Vision România au început demersul prin sprijinirea autorităților locale din Dolj, dar și a spitalelor din Craiova, care tratează bolnavii și suspecții de coronavirus. Ruris face un apel către toți antreprenorii pentru a se implica activ în gestionarea acestei situații de criză. Ruris a împlinit anul acesta 27 de ani de la înființare. Compania, specializată în motoutilaje pentru agricultură, are capital 100% românesc și a fost fondată în 1993 de către antreprenorul craiovean Cătălin Stroe, relatează Wall-Street.ro.