Sari direct la conținut

Business report: Sute de investitii publice, lasate in paragina; Averea neta a romanului si structura ei; Statul a lasat Romgaz la jumatate de pret

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Sute de investitii publice, lasate in paragina. Utilaje trase pe dreapta, muncitori trimisi acasa, firme la un pas de faliment. Nenumarate santiere din toata tara sunt abandonate dupa ce incercarea autoritatilor de a tine in frau deficitul bugetar le-a lasat fara finantare. In primele opt luni ale anului, fondurile alocate proiectelor de infrastructura (inclusiv cele realizate cu bani de la Bruxelles) au totalizat 17,75 miliarde de lei, cu 2,5 miliarde de lei mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. In procente, scaderea este de peste 12%. Cel mai mult s-au redus cheltuielile aferente investitiilor cu finantare rambursabila (-46% fata de ianuarie-august 2012), iar banii alocati proiectelor finantate de UE au fost cu 11,5% mai putini. Cheltuielile de capital au scazut, in aceeasi perioada, cu 9,7%, potrivit Capital.

Averea neta a romanului si structura ei. Si felul prin care politica sociala o reduce la toate categoriile. Potrivit datelor raportului de stabilitate al BNR pe anul 2012, averea neta a populatiei totaliza, la finele lui 2011, aproximativ 780 miliarde lei, adica aproximativ 140% din PIB. Ceea ce reprezenta o scadere de la circa 840 miliarde lei sau 160% din PIB in 2010. Nivelul maxim fusese atins in anul 2007, cand averea neta ajunsese la aproape 1.200 miliarde lei sau 290% din PIB. Pentru referinta, in SUA, averea neta reprezinta in 2010 echivalentul a circa 350% din PIB, iar in Marea Britanie 500% din PIB. Analiza integrala pe Curs de guvernare.

Statul a lasat Romgaz la jumatate de pret. Autoritatile au spus ca merg la Londra ca sa poata atrage 600 de milioane de euro, dar acum se multumesc cu 312 milioane pentru 15% din Romgaz. Guvernul a dezumflat serios pretul cu care vinde 15% din Romgaz, oferta programata sa inceapa maine, inainte de termenul stabilit initial (luna noiembrie). Luni de zile, autoritatile au explicat ca vor pana la 600 de milioane de euro pe 15% din producatorul national de gaze, ca piata noastra de capital nu poate atrage atatia bani si ca, drept urmare, este absolut necesar sa emita si certificate de depozit (GDR-uri) la Londra. Continuarea in Bursa.

Bruxellesul a scos Moldova de pe coridoarele de transport europene. Bucurestiul va fi legat de Dunare cu ajutorul finantarilor UE. Moldova nu mai figureaza pe harta coridoarelor esentiale de transport trans-europene ce a fost data publicitatii zilele trecute. Comisia Europeana a scos regiunea Moldovei de pe harta retelei trans-europene de transport TEN-T care asigura coeziunea si fluiditatea acestui sector la nivel european. Informatia rezulta din parcurgerea hartilor date publicitatii de catre CE, dupa incheierea reuniunii inter-ministeriale ¬Zilele TEN-T¬ ce a avut loc la Tallinn, Estonia in perioada 16-18 octombrie. La acest eveniment Romania a fost prezentata de doi ministri, anume de catre cel al Transporturilor, Ramona Manescu, si de Dan Sova, ministrul Proiectelor de Infrastructura si Investitii Straine, anunta Romania Libera.

Povestea fabricii Guban din Timisoara, fondata de un om cu cinci clase: de la Sophia Loren la vitrinele marilor malluri din tara. Producatorul de incaltaminte Guban din Timisoara, care i-a incaltat pe actrita Sophia Loren si pe liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, ataca marile malluri din tara cu o retea de magazine proprii. Daca multe dintre brandurile autohtone au disparut dupa ce au pierdut lupta cu marii jucatori internationali care au invadat piata in ultimii 20 de ani, producatorul de incaltaminte Guban din Timisoara continua si acum productia inceputa in urma cu mai bine de 75 de ani intr-un atelier de langa Gara Mica din capitala Banatului. Produsele Guban, purtate candva de fostul presedinte american Harry Truman, de actrita Sophia Loren, de poetul Tudor Arghezi sau de Gheorghe Gheorghiu-Dej, se vand astazi in peste 50 de magazine partenere din toata tara, fiind apreciate pentru calitatea ridicata, noteaza Adevarul.

Ce s-ar fi putut cumpara cu 24 de miliarde de dolari, costul inchiderii temporare a guvernului american. Costul „inchiderii” guvernului federal, circa 24 de miliarde de dolari potrivit Standard&Poor’s (S&P), reprezinta echivalentul a 150 de aeronave F-35, cele mai scumpe arme din arsenalul Pentagonului sau a noua misiuni de explorare a planetei Marte. S&P estimeaza ca cele 16 zile in care guvernul american a fost partial inchis au costat economia Statelor Unite peste 24 de miliarde de dolari dintre care 3,1 miliarde de dolari din servicii guvernamentale pierdute, 152 de milioane de dolari pe zi – transport nerealizat, 75 de milioane de dolari pe zi pentru ca au fost inchise parcurile nationale, 217 milioane de dolari pe zi din salariile federale neplatite in aceasta perioada, doar in Washington, potrivit unui infografic realizat de Gandul.

Ce taxe si impozite implica publicitatea prin Google sau Facebook. In ultimii ani, mediul online a luat amploare. Pe langa prezenta online pe site-uri dedicate, magazine online sau diverse portaluri, publicitatea pe internet a castigat teren din ce in ce mai mult. Si acest lucru se intampla deoarece consumatorii sunt din ce in ce mai conectati la mediul online prin unul sau mai multe dispozitive (laptop, telefon, TV). Continuarea in Capital.

Comisia Europeana duce in Israel reprezentantii a 65 de companii, pentru a consolida relatiile comerciale. Uniunea Europeana si Israelul incearca, de cativa ani, sa-si consolideze relatiile comerciale. In acest scop, Antonio Tajani, vice-presedintele Comisiei Europene si comisarul pentru Industrie, va organiza la finele lunii o delegatie in Israel la care sunt asteptati 65 de reprezentanti ai unor companii si asociatii din varii industrii din 17 state europene. Scopul reuniunii este consolidarea relatiilor economice deja fructuoase dintre UE si Israel, precum si explorarea unor noi oportunitati de cooperare, aflam din Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro