Business Report: Teritorii din Europa care atrag miliardarii ca un magnet. Aici nu se platesc taxe; Topul creditelor ipotecare in lei; Idei de afaceri: Pensiunile pe Litoral, pomul laudat la care e bine sa nu te duci cu sacul (gol)
Topul creditelor ipotecare in lei. Dobanzile imprumuturilor ipotecare in lei au scazut puternic fata de anul trecut, creditarea in moneda nationala ajungand o varianta mai ieftina decat cea in valuta in ofertele tuturor bancilor. Un avantaj suplimentar este si avansul mai mic pe care trebuie sa-l aduca un client care vrea sa isi cumpere locuinta cu credit in lei. Daca anul trecut ofertele de credite ipotecare in lei cu dobanda anuala efectiva (DAE) mai mica de 6% puteau fi numarate pe degetele unei maini, iar in 2013 regula era a dobanzilor mai mari de 9%, in prezent doar cinci banci mai au DAE peste 5%. Cele mai bune oferte din piata afiseaza un nivel al indicatorului de 4,44%. Ratele de rambursat au scazut in consecinta, uneori chiar la niveluri injumatatite fata de ofertele valabile in anii anteriori. Pentru o lunga perioada, cumpararea unei case cu credit in lei a fost o varianta mai costisitoare pentru client decat folosirea imprumutului in euro, in ciuda eforturilor bancii centrale de a descuraja prin reglementari restrictive creditarea in valuta. Situatia s-a schimbat abia dupa mai multe reduceri succesive de dobanda decise de Banca Nationala, care s-au transferat, intr-un final, si in oferta de credite a bancilor, scrieCapital.ro.
Cel mai mare proprietar strain de terenuri din Romania trece la culturile ecologice. Anul acesta, latifundiarul italian Martini Luciano, cel mai mare proprietar strain de terenuri din Romania, produce bio pe 1.500 de hectare. Emiliana West Rom SRL, compania controlata de omul de afaceri italian Martini Luciano are, incepand din toamna anului trecut, certificat de producator ecologic pentru aproximativ 1.530 de hectare cultivate in localitatile Valcani si Dudestii Vechi. Compania exploateaza in judetul Timis in jur de 12.000 de hectare de teren si este, potrivit informatiilor furnizateEconomica.netde catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), al doilea cel mai mare beneficiar de subventii pe suprafata din Romania, dupa Constantin Dulute, cel care exploateaza terenul din Insula Mare a Brailei, luat in arenda de la Agentia Domeniilor Statului. Luciano este si strainul cu cea mai mare exploatatie din tara.
Prognoza de primavara: PIB revizuit in jos, cresterea revizuita in sus. Urmare a celor mai recente masuri ale guvernului in functie si ale raportarilor semnal ale INS, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus cresterea economica pe acest an dar a redus, totodata, nivelul estimat al PIB, exprimat atat in lei cat si in euro. Concret, in loc de 2,8%, cresterea economica ar urma sa ajunga la 3,3%. In schimb, nivelul PIB a fost ajustat de la 705 miliarde lei la 701 miliarde lei, respectiv de la 158,1 miliarde euro la 157,2 miliarde euro. Toate ritmurile de crestere pe domenii de activitate au fost modificate semnificativ in sus in prognoza de primavara fata de prognoza de iarna, dupa cum se poate vedea in tabelul de mai jos. De remarcat ritmul destul de robust pe care se conteaza in domeniul constructiilor, dar, mai ales, dublarea ritmului de crestere din agricultura. Asta in pofida conditiilor meteo favorabile din 2014, informeazaCursdeguvernare.ro.
Idei de afaceri: Pensiunile pe Litoral, pomul laudat la care e bine sa nu te duci cu sacul (gol). Cu 200 de milioane de euro veniti anual numai din cazari, industria vacantelor estivale pe Litoral pare o afacere sigura pentru cei tentati sa-si deschida o agentie de turism sau o pensiune la malul Marii Negre. Atentie, insa, la costurile reale ale unui astfel de miraj, scrie Adevarul Financiar. Cresterea numarului de turisti si, implicit, a asteptarilor acestora a condus la o repozitionare a jucatorilor din piata de agrement, de la servicii hoteliere, la agentiile de turism. In timp ce unii dintre romanii care in ultimii ani au decis sa investeasca in industria turismului au dat faliment si au inchis afaceri sau pensiuni, altii cauta sa intre in forta pe acelasi segment, potrivit sursei citate. Prin ce mijloace? Cu ce riscuri? Pe ce piata? Sunt o serie de intrebari pe care si le pun cei care vor sa inceapa o afacere in turism, evident dupa ce aleg segmentul pe care se vor axa. Trebuie spus din start ca pensiunile sunt o afacere ce presupune o infuzie puternica de capital. Expertii in turism estimeaza la peste 250.000 de euro cheltuielile presupuse de cumpararea unei pensiuni si includerea ei in circuitul turistic. Bani pe care ii poti recupera intr-un tip destul de lung, scrieAdevarul.
Programul Casa Verde, o investitie dorita de romani, dar ignorata de autoritati. Daca Romania este codasa Europei la atragerea de fonduri europene, pe motivul ca pretentiile celor de la Bruxelles sunt mult prea complicate pentru clientii romani, iata ca nici la programele de finantare interne nu suntem cu nimic mai performanti. Programul „Casa verde”, lansat inca din 2008, si care ar putea rezolva problema incalzirii si apei calde pentru mii de locuinte din Romania, se invarte in jurul indiferentei autoritatilor. Practic, dupa toata publicitatea facuta, acest program va bate pasul pe loc si in 2015, cum se intampla de vreo sapte ani incoace. Paradoxal, in bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu a fost prevazuta suma de 150 de milioane lei pentru finantare, dar indiferenta cu care sunt tratate dosarele depuse, precum si descurajarea celor ce vor sa acceseze programul, fac ca lucrurile sa nu miste aproape deloc, anuntaEnergy-Center.ro.
Teritorii din Europa care atrag miliardarii ca un magnet. Aici nu se platesc taxe. Exista zone in Uniunea Europeana care au un regim de taxare atractiv, iar acestea sunt preferate de majoritatea bogatatilor. Campione d’Italia si Busingen am Hochrhein sunt doua zone care apartin teritorial de Italia si Germania, dar din punct de vedere economic acestea apartin de Elvetia si se supun regulilor de aici. Aceste zone se numesc exclave. Exclava este partea unui stat sau entitati administrativ-teritoriale care nu are legatura pe uscat cu teritoriul de baza al acestuia, fara a fi o insula. Campione d’Italia este o comuna italiana din provincia Como, regiunea Lombardia si o exclava a Italiei in cantoul Ticino din Elvetia. Locuitorii localitatii Campione (care apartinuse in trecut provinciei Tessin, provincie care, la randul ei apartinuse la regatul Lombardia) n-au fost de acord sa devina cetateni elvetieni in anul 1798, cand provincia Tessin a fost atribuita Elvetiei. Campione a devenit in acest fel o exclava a regatului Lombardia, iar din 1871 (dupa unificarea Italiei) o exclava a Italiei. Sufixul „d’Italia” a fost adaugat in secolul al XX-lea, la cererea lui Benito Mussolini, informeazaCapital.ro.
Noi detalii despre Honda Civic Type R. Dupa cateva luni de la debutul din cadrul Salonului Auto de la Geneva, Honda a publicat o serie de informatii noi cu privire la viitoarea generatie Civic Type R. Hothatch-ul japonez va fi disponibil in Europa incepand cu luna iulie si va putea fi comandat in doua versiuni de echipare. In dreptul caroseriei, japonezii anunta cinci culori: Championship White, Crystal Black, Polished Metal, Brilliant Sporty Blue si Milano Red. Motorul capabil sa produca 310 CP si 400 Nm va fi cuplat la o cutie manuala cu sase rapoarte. In aceste conditii, acceleratia de la 0 la 100 km/h va avea loc in 5,7 secunde, iar viteza maxima se va opri in dreptul valorii de 270 km/h, scrieAuto-Bild.ro.