Sari direct la conținut

Business Report: Top 10 cei mai mari consumatori de gaz din Romania. Miliardarul Niculae nu mai conteaza, intra in top Rompetrol si Petrom; Datoria Romaniei – o evolutie in jurul pragului maxim. Situatia in UE si niste concluzii; Criza 2.0 Cat de reale ar putea fi ingrijorarile

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Top 10 cei mai mari consumatori de gaz din Romania. Miliardarul Niculae nu mai conteaza, intra in top Rompetrol si Petrom Topul celor mai mari consumatori de gaze din Romania s-a schimbat radical in ultimii cinci ani. Dintre primii 10 consumatori, au disparut combinatele chimice din grupul InterAgro, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, cu singura exceptie Chemgas Slobozia. Prezente nou-intrate in top sunt Petrom si Rompetrol, cu termocentrala Brazi, respectiv rafinaria Petromidia. Alte firme cu o prezenta in top, in 2015, care nu apareau in 2010, sunt Alum Tulcea, producator de alumina, Congaz Constanta si Electrocentrale Constanta, scrie Economica.net.

Datoria Romaniei – o evolutie in jurul pragului maxim. Situatia in UE si niste concluzii Datoria publica a Romaniei s-a situat la finele anului 2014 imediat sub pragul de 40% din PIB, potrivit datelor definitive, publicate ieri de Eurostat. De retinut ca aceasta este valoarea oficiala la nivel european, care asigura comparatia intre statele membre si corespunde metodologiei utilizate pentru aplicarea procedurii de deficit excesiv… Si economia care seamana cel mai mult ca structura si marime cu a noastra, cea poloneza, a luat masuri pentru reducerea destul de drastica a datoriei publice. Desi a reusit performanta de a nu inregistra nici o scadere economica pe parcursul crizei generale din Europa, Polonia a urcat si ea la nivelul maxim de 55,9% din PIB, atins in 2013 si s-a repliat spre pragul de 50% de-abia in 2014, scrie Curs de Guvernare.

Criza 2.0 Cat de reale ar putea fi ingrijorarile Avem un inceput de an tumultos. Petrolul a scazut brusc pana la 26 de dolari barilul si chiar daca se pune problema unei reveniri firave in ultima perioada, nu exista premisele unei consolidari, in conditiile lipsei unei decizii solide luata de mai-marii petrolului, mai exact Arabia Saudita si Rusia. Marea problema mondiala ramane insa China, care tine lumea in suspans dupa ce a raportat o crestere economica de 6,8% in ritm anual in cel de-al patrulea trimestru din 2015, usor in scadere fata de 6,9% in trimestrul anterior, cel mai slab ritm din ultimii 7 ani. Iar pietele financiare reactioneaza violent fata de stirile venite din cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, integral pe Capital.

Nu putem vinde pachetul din Telekom la orice pret Ministrul Comunicatiilor Marius Bostan lasa sa se inteleaga ca mai dureaza pana la privatizarea pachetului detinut de stat la Telekom Romania (fosta Romtelecom), caci autoritatile nu au ales inca metoda potrivita – vanzare sau listare. Mai mult, ministrul spune ca isi doreste, mai intai, sa creasca valoarea companiei, caci are un potential „fantastic”, iar societatea nu arata, acum, „asa cum ar trebui”. Intrebat care este stadiul privatizarii pachetului de 45,99% detinut de stat la fosta Romtelecom, domnul Bostan a spus: „Consultantii lucreaza, suntem intr-un proces. Nu pot sa spun foarte multe. Sunt discutii tehnice avansate intre consultantii nostri si consultantii OTE. Asteptam sa alegem cea mai buna solutie. Scopul este sa vindem, dar nu putem vinde la orice pret si nu am ales inca solutia de privatizare, conform Bursa.ro.

Bilantul unui an cu presedinte neamt: investitorii germani au adus mai putini bani in Romania Klaus Iohannis a fost ales presedinte al Romaniei la 16 noiembrie, cu 54,4% din voturi. Unii dintre cei care l-au ales au facut-o si cu speranta ca un presedinte de etnie germana va fi un motor pentru investitiile germane, cea mai mare economie din Europa, in Romania. Dupa un an de mandat, datele statistice arata ca, cel putin pana acum, sperantele au cam fost inselate, in ceea ce priveste banii adusi de firmele germane in Romania. Germania a ramas tot pe locul trei in topul investitorilor straini in Romania, dupa tara de origine, dar cifrele nu sustin entuziasmul celor care credeau ca alegerea lui Iohannnisva aduce miliardele nemtilor in Romania, scrie Economica.net.

Paradoxul comertului exterior romanesc: Porumbul, lider la exporturi, dar si la importuri Romania a inregistrat, in perioada ianuarie-octombrie 2015, un usor excedent in comertul cu produse agroalimentare, de 70,47 milioane de euro, in scadere cu aproape 86% fata de nivelul de 496,50 milioane de euro, raportat in perioada similara din 2014, acesta fiind sustinut de exporturile de cereale in tarile Uniunii Europene (UE) si terte, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Exporturile Romanei realizate in tarile UE si in cele extracomunitare au crescut cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului 2014, totalizand 4,76 miliarde de euro la finele lunii octombrie 2015. In primele 10 luni din 2014, Romania a exportat produse agroalimentare de 4,48 miliarde de euro, anunta Capital.

Cresteri salariale pentru angajatii Dacia Administratia Automobile Dacia si Sindicatul Autoturisme Dacia au incheiat negocierile pentru un nou contract colectiv de munca. Astfel, s-a convenit o cresterea cu 150 de lei (5%) a salariului de baza brut la nivel de operatori. In plus, toti angajatii vor primi o prima pentru rezultatul obtinut in 2015. Aceasta are o valoare de 1.430 de lei brut si va fi acordata in luna mai a anului curent. Salariul mediu brut realizat la sfarsitul anului 2015 a fost de 4.700 lei, incluzand salariul de baza, vechime/sporuri, ore suplimentare si prime. In plus fata de salariul lunar, anajatii Dacia beneficiaza si de prime de Paste, de Craciun si de vacanta, informeaza Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro