Sari direct la conținut

Business Report: Top 50 cele mai profitabile companii din Romania. Doar 6 au depasit 100 milioane de euro; Populatia si companiile mici suporta ajutorul de stat dat marii industrii; Au fost eliminate taxele pentru debutantii in afaceri, indiferent de varsta

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Top 50 cele mai profitabile companii din Romania. Doar 6 au depasit 100 milioane de euro. OMV Petrom a fost cea mai profitabila companie din Romania, in 2013, inregistrand un profit net de peste 1 miliard de euro (4,83 miliarde lei), potrivit situatiilor financiare pentru anul trecut, depuse pana pe 31 mai, la Registrul Comertului. Pe locurile urmatoare, dar cu profituri nete de circa 5 ori mai mici, s-au clasat doua societati de stat, tot din domeniul energiei: Romgaz (995 milioane lei) si Hidrolelectrica (718 milioane lei). In topul primelor 50 cele mai profitabile companii se mai afla si alte societati de stat: Nuclearelectrica (locul 10), Transgaz (locul 13), CNADNR (locul 18), Termoelectrica (locul 21). Anul trecut, 47 de companii au avut profituri nete mai mari de 100 milioane de lei, iar dintre acestea doar 6 au depasi 500 milioane lei (100 milioane euro). Cele mai multe companii din topul celor mai profitabile 50 activeaza in sectoarele: energie, telecom, retail, auto si constructii. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, OMV Petrom a avut o cifra de afaceri similara cu cea a Automobile Dacia, depasind fiecare 18 miliarde de lei. In datele furnizate de Registrul Comertului nu sunt incluse si raportarile financiare ale bancilor comerciale, scrieCapital.ro.

Populatia si companiile mici suporta ajutorul de stat dat marii industrii. Cu cat ne apropiem mai mult de alegerile prezidentiale, ploua cu tot felul de facilitati pentru industrie. Tara noastra sprijina industria energointensiva, dar si producatorii de energie, care pot sa exporte mai usor. Din nefericire, unele facilitati nu sunt pentru toata lumea. Dupa ce am aflat ca taxa pe stalp o sa se regaseasca, de anul viitor, in tarifele pentru energie platite de toti consumatorii, acum se pare ca populatia si micii agenti economici vor trebui sa scoata bani in plus ca sa suportam diferenta de certificate verzi pe care nu o va mai plati industria. Guvernul a decis, ieri, sa scuteasca industria energointensiva de plata certificatelor verzi, prin care este sustinuta productia de energie verde. Numai ca aceste certificate pe care marea industrie nu le va mai plati timp de zece ani vor fi redistribuite populatiei si agentilor economici mici, care nu se incadreaza in schema de ajutor de stat aprobata de Guvern, ne-au spus surse din randul autoritatilor. Astfel, facturile „micilor consumatori” ar urma sa creasca, dupa 1 august, cu circa 1%, mai spun sursele noastre, anuntaBursa.ro.

Cati bani pierde Dinu Patriciu din pariuri, una dintre putinele afaceri pe care le mai are in Romania. Omul de afaceri Dinu Patriciu deschidea in 2010 primele case de pariuri sub brandul Bet Cafe Arena. In cea mai mare parte, spatiile inchiriate pentru acestea erau chiar langa magazinele din reteaua Mic.ro, care a intrat in faliment acum mai bine de doi ani. Magazinele Mic.ro au fost inchise, insa casele de pariuri au ramas. Anul trecut, afacerile derulate de Bet Cafe Arena s-au situat la 15,4 milioane de euro, in scadere fata de 2011, cand acestea au fost de 26,3 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Pentru anul 2012, firma controlata de Dinu Patriciu nu si-a depus rezultate financiare. Pierderile inregistrate de Bet Cafe Arena anul trecut au fost de aproape 1,6 milioane de euro, considerabil mai mici fata de anii 2011 si 2010. In 2010, pierderea inregistrata de lantul de case de pariuri a fost de 7,5 milioane de euro, iar in 2010, de 10,3 milioane de euro, informeazaEconomica.net.

Pomana pe banii fraierilor: ce diferenta este intre furtul furnizorilor de energie si cel al Guvernului? In plin scandal pe marginea facturilor de energie electrica incarcate dublu cu costul certificatelor verzi pentru energia furnizata consumatorilor casnici si industriali din Romania, Guvernul Ponta ne linisteste total: daca pana acum au castigat furnizorii de energie, de acum incolo castiga consumatorii de energie, dar nu oricare, ci doar cei mari. Schema de sprijin despre care se vorbeste de vreo cateva luni incoace a devenit litera de lege, pe motivul ca si Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca Europa risca dezindustrializarea, daca preturile la energie electrica si gaze naturale nu scad. Adica, mai pe intelesul tuturor, daca nu sunt controlate, scrieEnergy-Center.ro.

Au fost eliminate taxele pentru debutantii in afaceri, indiferent de varsta. Orice roman, indiferent de varsta, care nu a mai avut o afacere si doreste sa isi deschida propria microintreprindere o poate face in mod gratuit, in baza legii pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor, adoptata miercuri de Camera Deputatilor. „Am eliminat restrictia de varsta pentru intreprinzatorii debutanti. Incurajarea intreprinzatorilor autohtoni este nu numai o promisiune ci si o datorie a actualei guvernari, un mijloc direct de sustinere a dezvoltarii economiei”, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism. Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ este eliminata conditia de varsta maxima de 35 de ani pentru a permite accesul la facilitatile acordate tuturor persoanelor aflate la prima afacere. Totodata, legea prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata, precum si scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, anuntaEVZ.

Topul drumarilor din Romania. Regii asfaltului, scosi din joc de consortiile straine. Majoritatea constructorilor autohtoni de drumuri si autostrazi au avut anul trecut afaceri si profituri in scadere, dupa ce, tot ei, au fost marii absenti in licitatiile statului pentru constructie, intretinere si deszapeziri. Constructorii romani de drumuri, unii dintre ei cu o istorie de 15-20 de ani, s-au descurcat cu greu anul trecut in competitia creata pe piata de marile consortii internationale. Cei mai multi au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri, au obtinut profituri mai mici si au recurs la disponibilizari. Ba mai mult, unii au fost nevoiti sa-si declare falimentul din cauza datoriilor foarte mari si in lipsa unei reusite de reorganizare, informeazaAdevarul.

Noul Volkswagen Passat va fi lansat luna viitoare. Volkswagen a publicat un nou teaser cu modelul Passat care urmeaza sa fie prezentat luna viitoare. Noul Volkswagen Passat va avea un design mai sportiv , va fi mai mic decat actualul model si va beneficia de o caroserie realizata din otel si aluminiu. Astfel, masina va cantari cu pana la 85 de kg mai putin decat predecesorul sau. In privinta motorizarii, noul Passat va avea un motor diesel de 2 litri si 240 de cai putere conectat la o transmisie automata cu sapte rapoarte si sistem de tractiune integrala. Consumul mediu oficial este estimat la 5 litri/100 km. Noul Passat va avea si o varianta hibrida. Este vorba de un motor pe benzina de 1,4 litri si 102 cai putere si un motor electric tot de 102 cai putere. Masina va avea astfel o putere totala de 204 CP si o autonomie de 50 de km, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro