Sari direct la conținut

Business report: Totul despre prabusirea pretului petrolului. Cine pierde, cine castiga. Reactia Rusiei; Previziuni pentru 2016. Leul scade dramatic, benzina se scumpeste; Viitoarea autostrada Sibiu – Pitesti va avea 9 tuneluri. Iata prin ce orase va trece

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Gaura de 500 milioane de euro din „fuselajul” TAROM. Dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de aproape 25 milioane de euro, compania TAROM recunoaste ca si in acest an incheie tot pe minus. Estimarile sunt de aproape 11 milioane de euro. Principala cauza, asa cum sustine conducerea companiei, ar fi costurile de mentenanta pentru cele 23 de avioane din flota TAROM. Acestea se ridica la 100 de milioane de euro anual. Aproape jumatate din flota TAROM are o vechime de peste 22 de ani, motiv pentru care Christian Heinzmann, managerul companiei, a cerut autoritatilor in repetate randuri un plan de innoire a aeronavelor, scrie Capital.ro.

Totul despre prabusirea pretului petrolului. Cine pierde, cine castiga. Reactia Rusiei. Progresul tehnic a condus la aparitia pe piata a altor producatori, in speta extractia de sist din SUA si Canada, ceea ce a slabit pozitia de forta controlata pana acum de OPEC. Cartelul a pierdut unul dintre cei mai importanti clienti – Statele Unite, care au ajuns rapid la independenta energetica. OPEC a renuntat, la inceputul lunii decembrie, la tintele formale de productie, sauditii si aliatii lor din Golf dand impresia ca vor continua sa pompeze din plin indiferent de pret. Tot pe partea de oferta aVem Federatia Rusa, al treilea mare producator la nivel mondial. Productia de petrol a Rusiei a crescut in acest an la cel mai ridicat nivel de la destramarea Uniunii Sovietice incoace, scrie Economica.net.

Viitoarea autostrada Sibiu – Pitesti va avea 9 tuneluri. Iata prin ce orase va trece. Ministerul Transporturilor a anuntat traseul ales pentru viitoarea autostrada Sibiu – Pitesti. Dintre cele cinci propuneri ale CNADNR, autoritatile au mers pe versiunea care taie muntii si care, teoretic, este cel mai anevoios de construit. Traseul noii sosele de mari viteza porneste de la capatul autostrazii Bucuresti – Pitesti si va continua catre Curtea de Arges. De aici va porni catre Tigveni si mai apoi catre satul Valeni. In aceasta zona vor fi sapate doua tuneluri, de 500, respectiv 700 de metri lungime pentru a strapunge Valea Oltului, la Calimanesti, scrie auto-bild.ro.

Previziuni pentru 2016. Leul scade dramatic, benzina se scumpeste. Euro ar urma sa scada in perioada urmatoare, in timp ce dolarul sa se scumpeasca accelerat, conducand, alaturi de evolutia pretului pentru petrol, la scumpirea benzinei Vremea banilor ieftini a luat sfarsit. Dobanzile minime practicate atat de Fed, sistemul de banci centrale americane, cat si de Banca Centrala Europeana sunt incet, incet, abandonate. Fed a crescut zilele trecute dobanda la dolari. Este vorba, de fapt, de un interval, care a fost majorat de a 0 – 0,25%, la 0,25% – 0,5%, scrie EVZ.ro.

„Razboiul tacut” dintre Rusia si Turcia. Bancile turcesti, vizate de un raid al serviciilor de securitate pentru spalare de bani. Turcia a blocat nave rusesti. FSB, serviciul de securitate al Rusiei, a efectuat mai multe raiduri la bancile turcesti prezente in Federatia Rusa, acesta fiind cel mai recent episod de sicanari dintre cele doua state dupa doborarea de catre Turcia a unui avion rusesc care intrase in spatiul sau aerian, citeaza Adevarul. Au fost verificate patru agentii bancare, acuzatia fiind de spalare de bani, potrivit „The Moscow Times”, care citeaza cotidianul turcesc Hurriyet Daily News. Inspectorii nu au gasit nimic, potrivit sursei citate.

2015, anul in care piata imobiliara a iesit din criza. Anul 2015 a marcat iesirea oficiala din criza a pietei imobiliare. Un an in care bancile au inceput sa acorde dezvoltatorilor credite de peste 30 mil. euro, in care tranzactii de peste 800 mil. euro au dus la schimbari majore in topul proprietarilor de cladiri comerciale, iar locuintele au ajuns la cel mai bun grad de accesibilitate din ultimul deceniu. Daca anul trecut topul celor mai mari tranzactii a fost dominat de Globalworth si NEPI, cei mai activi investitori din timpul crizei, anul acesta clasamentul este putin mai divers. Astfel, cumparatori precum GLL, CTP, NEPI, Globalworth, CA Immo sau IKEA au fost autorii celor mai mari zece contracte de vanzare-cumparare din acest an, scrie Capital.ro.

Efectul Colectiv: Romania va pierde investitii de 100 de milioane de euro si mii de locuri de munca. Tragedia de la Colectiv va continua si anul viitor sa faca victime colaterale, in cazul in care autoritatile nu vor regandi sistemul de autorizare a activitatilor comerciale, atrag atentia reprezentantii marilor retele de magazine. Pentru ca birocratia este mare, Romania risca pierderea unor investitii estimate la aproximativ 100 de milioane de euro numai pe piata comertului alimentar. Practic, in jur de 30-40% din banii bugetati de marii retaileri pentru anul viitor sunt pusi in pericol din cauza birocratiei. Potrivit acestora, zeci sau chiar sute de magazine nu vor mai fi deschise anul viitor, scrie Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro