Sari direct la conținut

Business report: Unii constructori romani vor fi fortati sa plece din Marea Britanie dupa Brexit; Ratele romanilor cu credite pentru locuinte au crescut abrupt intr-o singura zi; Romania a alocat cei mai multi bani din regiune pentru investitii, dar are cele mai proaste drumuri

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Romania a alocat cei mai multi bani din regiune pentru investitii, dar are cele mai proaste drumuri. Romania a alocat pentru investitiile publice cei mai multi bani, raportat la PIB, dintre toate statele din zona, dar, cel putin din punct de vedere al imbunatatirii infrastructurii de transport, rezultatele sunt foarte slabe, potrivit unei prezentari a Consiliului Fiscal. Romania a cheltuit, pentru investitii publice, in perioada 2008-2015, 5,31% din PIB in medie in fiecare an pentru investitii publice, cel mai mare procent comparativ cu Bulgaria, Cehia, Ungaria sau Polonia, dar continua sa aiba cea mai proasta infrastructura de transport. Datele apar intr-o prezentare a Consiliului Fiscal. Potrivit acesteia, Romania a alocat in medie 5,31% din PIB pentru investitii publice, fata de 4,88% in Polonia, 4,25% in Ungaria, 4,63% in Cehia sau 4,69% in Bulgaria. Procentele sunt mediile anuale ale perioadei 2008-2015, anunta Economica.net.

Unii constructori romani vor fi fortati sa plece din Marea Britanie dupa Brexit. Unii constructori romani vor fi nevoiti ca, pe termen mediu, sa isi incheie activitatea din Marea Britanie, pentru ca aspectele de concurenta vor deveni o problema greu de gestionat, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Daca fluxul de investitii catre Romania nu ar trebui sa fie afectat de decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, banii fiind distribuiti catre tarile din comunitate de la Bruxelles, Laurentiu Plosceanu se asteapta ca firmele care lucreaza in Marea Britanie sa se confrunte cu complicatii, relateaza Capital.ro.

Harta tutunului: romanii dau tot mai multi bani pe tigari. Campionii fumatului sunt bucurestenii si banatenii. Fumatorii isi consuma aproximativ 5% din bugetul lunar pentru a cumpara tigari, sumele fiind in usoara crestere in 2015 fata de 2014. In Bucuresti si in vestul tarii se cheltuiesc cei mai multi bani pentru tutun, iar in Moldova si in Oltenia – cei mai putini, arata statisticile oficiale. Anul trecut, romanii au cheltuit, in medie, 94 de lei lunar pe gospodarie pentru a-si procura tigari, tutun, articole si accesorii de fumat, arata datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS) in studiul „Coordonate ale nivelului de trai in Romania”, consultat de Adevarul Financiar. Aceasta suma, media de 94 de lei lunar pe gospodarie, este cu sase lei mai mare decat cea din 2014 (cand a fost de 88,3 lei), dar vom vedea ca exista si regiuni in care cheltuiala pentru tutun a scazut.

Brexit si industria auto din Marea Britanie. Britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, iar acest lucru cu siguranta o sa aiba efecte majore si asupra industriei auto. Nu trebuie sa uitam ca Toyota, Honda, Nissan, BMW Group, Jaguar Land Rover si Vauxhall au uzine imprastiate pe tot teritoriul Marii Britanii. Este mult prea devreme pentru a genera o serie de ipoteze, insa trebuie sa stiti ca toti producatorii auto au spus ca este mai bine ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana. In 2015, aproximativ 1,6 milioane de masini au iesit pe portile uzinelor din Marea Britanie, iar 77,3% dintre acestea au mers catre state din Uniunea Europeana. Nu trebuie sa uitam ca tot in Marea Britanie se afla sapte echipe de Formula 1, sase studiouri de design si 13 centre de cercetare si dezvoltare, scrie Auto-bild.ro.

Ratele romanilor cu credite pentru locuinte au crescut abrupt intr-o singura zi. Dobanda Robor cu scadenta la trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele Prima Casa, a crescut ieri cu 11,8% ca urmare a deciziei britanicilor de a parasi Uniunea Europeana. Crestere pronuntata de ieri vine dupa ce in ianuarie indicatorul a scazut sub pragul de 1%, nivel cu 40% sub cel inregistrat in urma cu un an si cel mai mic din istoria postdecembrista a Romaniei, urmat de o stabilizare in jurul valorii de 0,76%. Aceasta scadere, coroborata cu decizia de anul trecut a Guvernului Ciolos de a reduce marja de dobanda practicata de banci la acordarea creditelor Prima Casa de la 2,5% la 2%, a condus la ieftinirea vizibila a costului de finantare si la o crestere substantiala a gradul de accesibilitate al locuintelor, informeaza Capital.ro.

Fondatorul Plaza Centers, care detine 75% in proiectul Casa Radio din Bucuresti, a murit. Magnatul israelian Mordechai (Moti) Zisser, cel care a construit unul dintre cele mai mari imperii in imobiliarele din Israel, a murit rapus de cancer, la varsta de 60 de ani. Moti Zisser, fondatorul Plaza Centers si Elbit Imaging, a murit pe 23 iunie, la varsta de 60 de ani, se arata intr-un anunt al Plaza Centers. Prin firmele sale, omul de afaceri israelian detinea hotelul Radisson Blu din Capitala, mai multe terenuri in tara, destinate constructiei de malluri, dar si o participatie de 75% dintr-un parteneriat public-privat cu statul roman pentru dezvoltarea proiectului Casa Radio, anunta Economica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro