Sari direct la conținut

Business report: Valoarea adaugata bruta in economie si problemele ei – Romania din perspectiva UE; Noi conditii pentru aplicarea unui TVA de 5% pentru locuinte; Grexit: Ziua Z pentru Grecia in zona euro

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Grexit: Ziua Z pentru Grecia in zona euro. Oficialii de la Atena si cei europeni au dus, in ultimele zile, un adevarat razboi psihologic inaintea reuniunii cruciale de astazi privind un acord cu creditorii internationali pentru a evita intrarea Greciei in incapacitate de plata. Grecia a intrat in criza de timp pentru a convinge creditorii ca are tinte fiscale ambitioase, inainte de reuniunea de astazi a ministrilor de Finante din zona euro, urmata o intalnire a sefilor de guvern. Aceste negocieri ar trebui sa se incheie cu un acord pentru deblocarea ajutorului financiar in lipsa caruia tara va intra in incapacitate de plata in urmatoarele cateva saptamani, scrie Adevarul.

Valoarea adaugata bruta in economie si problemele ei: Romania din perspectiva UE. Romania figureaza in anuarul statistic pe 2015 al Uniunii Europene ca fiind tara cu cele mai mari contributii relative la formarea valorii adaugate brute (VAB) in economie din partea industriei, agriculturii si constructiilor, simultan cu cea mai redusa contributie din partea sectorului public (administratie, aparare, invatamant, sanatate si asistenta sociala etc.). Chiar si dupa recalcularea de catre Institutul National de Statistica a datelor provizorii utilizate de Eurostat la intocmirea tabelelor din anuar, contrastul se pastreaza, desi trecem pe locul doi la industrie, dupa Cehia, iar partea care revine sectorului constructiilor se diminueaza semnificativ. O analiza Curs de guvernare.

Ce se intampla cu preturile apartamentelor vechi si noi din Bucuresti. Comparatie cu anul debutului crizei financiare. Cele mai scumpe zone. Pretul solicitat la apartamentele vechi din Bucuresti a urcat cu 4,9% din decembrie 2013, cand a inregistrat nivelul minim dupa debutul crizei. In prezent, au ajuns la valoarea de 1.031 euro mp, iar tendinta este de crestere usoara, a declarat Adrian Erimescu, Imobiliare.ro. In decembrie 2013, pretul era de 982 euro mp, in scadere cu 55% fata de martie 2008 (2.215 euro pe metru patrat). Integral pe Incont.ro.

Noi conditii pentru aplicarea unui TVA de 5% pentru locuinte! Locuintele cu o suprafata utila de maximum 120 metri patrati, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie vor fi vandute cu o cota de TVA de 5%, au votat deputatii din Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor, potrivit unui comunicat emis de deputatul Andreea Paul. Propunerea Guvernului adoptata de Senat prevedea un prag de 380.000 lei, anunta EVZ.

Cu creditorii la usa, grecii ameninta cu insolventa. In ciuda negocierilor esuate dintre greci si reprezentantii FMI si CE, posibilitatea ca elenii sa iasa din uniunea monetara europeana nu a crescut. S-a majorat, in schimb, probabilitatea intrarii in incapacitate de plata. Grecia mai are cateva zile inainte de a afla daca mai primeste bani de la FMI si UE si continua reformele pe care le-a agreat pana acum sau intra in incapacitate de plata, cu posibilitatea de a iesi definitiv din Zona Euro. Oricare va fi directia urmata (cel putin, pana la urmatorul moment de plata/rescadentare a imprumuturilor), grecilor nu le va fi deloc usor. Dimpotriva! Continuarea in Capital.

Mall-urile din Capitala, incasari uriase in 2014. Cele 16 centre comerciale din Bucuresti le-au adus proprietarilor peste 800 de milioane de lei din chirii platite de magazine si restaurante, informeaza Digi24. Astfel, chiriile reprezinta 15% din vanzari asa ca putem spune ca romanii au cheltuit peste 1,2 miliarde de euro in centrele comerciale din Capitala in 2014. Cele mai mari incasari din chirii le au Mall Baneasa, AFI Palace Cotroceni si magazinul Unirea. Primul se bucura de pozitie, la marginea de nord a Bucurestiului, unde ajung usor si cei din provincie. Plus ca in zona locuiesc bucuresteni cu venituri peste medie. Asa se face ca profitul a crescut cu noua milioane de euro, informeaza Romania Libera.

Benzina s-a scumpit puternic si a depasit pretul motorinei cu 0,30 lei. In ultimele saptamani, evolutia cotatiilor internationale ale celor doua categorii de produse au facut ca motorina din Romania sa se ieftineasca iar benzina sa se scumpeasca. In prezent, motorina este cu circa 4% mai ieftina decat benzina. Pretul benzinei standard a ajuns sa fie aproape cu 0,30 lei mai mare ca pretul motorinei standard la statia de referinta Petrom, Soseaua Alexandriei, Bucuresti. Ieri, 19 iunie, benzina se vindea cu 5,86 lei, iar motorina cu 5,60 lei. In ultimele saptamani, pretul benzinei a urcat constant la statiile din Romania, in timp ce pretul motorinei a scazut, noteaza Economica.net.

Cat costa o calatorie cu Uber pana la mare. Tarifele pana in principalele orase din tara. Compania americana Uber, care ofera servicii de transport prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone-uri care face legatura intre pasageri si soferi, si care a reusit sa cutremure pietele de servicii de taximetrie din Vestul Europei venind cu preturi mai mici decat furnizorii traditionali, se bucura de succes si in Romania, la cinci luni de la intrarea pe piata locala. In Romania serviciul Uber a fost lansat in februarie anul acesta, iar pretul unui kilometru este de 1,39 lei, exact cat este si pretul perceput de companiile de taxi, cu diferenta ca plata se face prin aplicatie, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro