Sari direct la conținut

Business report: Vestea buna la care soferii nu s-au gandit: Amnistia CAS ne-ar putea scapa de acciza marita la benzina; Bancile vor fi obligate sa schimbe creditele ipotecare din valuta in lei, la cererea clientilor; Economia mondiala, amenintata de un nou faliment al unui gigant bancar

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Vestea buna la care soferii nu s-au gandit: Amnistia CASne-ar putea scapa de acciza marita la benzina. Ca sa acopere toate cheltuielile mentinandu-se, in acelasi timp, in tinta de deficit bugetar, Guvernul da din colt in colt si se pregateste sa introduca noi taxe. Dar daca solutia ar fi mai simpla? se intreaba Capital.

Bancile vor fi obligate sa schimbe creditele ipotecare din valuta in lei, la cererea clientilor. Directiva UE care ii scapa pe romani de problema refinantarii. Romanii isi vor putea schimba creditele ipotecare din valuta in lei, la cursul din ziua in care depun o solicitare in acest sens, fara a fi nevoiti sa refinanteze imprumuturile, cerere care poate fi refuzata de banca in situatia in care garantiile aduse de client se dovedesc insuficiente, scenariu plauzibil avand in vedere prabusirea pietei imobiliare, scrie Gandul.

Economia mondiala, amenintata de un nou faliment al unui gigant bancar! Pericol. Uniunea Europeana nu vrea sa salveze bancile de la faliment. Acordul statelor Uniunii Europene (UE) de a infiinta un fond de 55 de miliarde de euro pentru a sprijini bancile cu probleme financiare incalca legislatia UE, potrivit Parlamentului European (PE). Membrii PE au transmis o scrisoare presedintiei UE in care afirma ca acordul interguvernamental privind fondul este ilegal, intrucat trece peste procedura legislativa a uniunii, scrie cotidianul britanic Financial Times, citat de Capital.

Cand trebuie depuse declaratiile pe venit si ce impozite platiti in 2014. Anul acesta, au fost introduse o serie de modificari in Codul Fiscal, care vizeaza atat firmele, cat si persoanele fizice sau cele autorizate (PFA). EVZ va prezinta principalele obligatii fiscale. Sistemul fiscal din Romania este unul dintre cele mai impovaratoare din Europa, atat din punctul de vedere al numarului de taxe si impozite pe care trebuie sa le achite contribuabilii, cat si a valorii acestora, potrivit datelor Bancii Mondiale si ale Comisiei Europene. Continuarea in EvZ.

Hibele din legea vanzarii terenurilor agricole. Dreptul de preemptiune si infiintarea unei noi institutii pentru administrarea pietei funciare sunt principalele puncte contestate in legea care permite strainilor sa cumpere teren agricol in Romania. Presedintele Traian Basescu a intors in Parlament, spre reexaminare, Legea terenurilor agricole, prin care cetatenii straini din UE vor putea cumpara teren in extravilan pe teritoriul Romaniei. Cel mai aspru articol criticat de seful statului se refera la dreptul de preemptiune, adica dreptul de a avea intaietate in calitate de cumparator, noteaza Adevarul.

Cine este cel mai mare proprietar strain de terenuri din Romania. Pana pe 1 ianuarie anul acesta, strainii puteau cumpara teren agricol in Romania doar pe persoana juridica. Economica.net va spune cine este cel mai mare proprietar de teren agricol in Romania, pentru care incaseaza subventii.

Chinezii au cumparat caietul de sarcini pentru preluarea Oltchim. Ei ar fi dispusi sa acorde combinatului, in schimbul amanarii licitatiei, o finantare de 20 de milioane de euro. Consortiul format din „Baota Petrochemical Group” si „Junlun Petroleum Co.” din China ar fi cumparat abia vineri caietul de sarcini pentru preluarea combinatului Oltchim, la numai doua saptamani distanta de termenul limita de depunere a ofertelor, potrivit unor surse apropiate situatiei, scrie Bursa.

O premiera platita scump: obligatiuni pe 30 de ani. Romania s-a imprumutat pentru prima data in dolari pe termen de 30 de ani, „performanta” pentru care contribuabilii vor trebui sa plateasca un cost mult mai mare decat daca s-ar fi ales variante mai putin spectaculoase. Romania a imprumutat saptamana trecuta doua miliarde de dolari de pe pietele financiare internationale, prin doua emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 ani si 30 de ani. Un miliard de dolari a fost atras pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) si tot un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%). Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape 6 ori. Un astfel de interes al pietei este explicat de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin increderea de care Romania se bucura in randul investitorilor, in timp ce analistii financiari cred exista o cauza mult mai evidenta: pretul mare pe care a fost dispusa Rominia sa-l plateasca pentru a se putea lauda cu performanta unei maturitati record, potrivit Capital.

Investitiile straine directe: 25% din locurile de munca si 60% din cifra de afaceri totala. Cheia e la productivitate. Investitiile straine directe au generat pana acum circa 25% din locurile de munca din Romania, potrivit datelor INS si calculelor efectuate de BNR. Cifra de afaceri a firmelor cu capital strain a insumat aproximativ 60% din cea totala pe economie iar valoarea adaugata bruta ( VAB) in aceste firme s-a apropiat de 40% la nivel national. O analiza Curs de guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro