Business Standard: Andrei Caramitru, McKinsey Romania: Infrastructura alunga doi din trei investitori
Romania figureaza pe lista scurta a tuturor investitiilor straine majore care se deruleaza, in momentul de fata, in Europa Centrala si de Est, insa pierde doua treimi din proiectele de investitii, din cauza infrastructurii slab dezvoltate, care atrage costuri logistice foarte mari, afirma Andrei Caramitru, managing partner al filialei locale a McKinse.
Cei mai multi dintre clientii gigantului american de consultanta care asista in deciziile de business, peste 800 de firme dintre cele mai mari 1.000 de companii din lume, vad Romania ca fiind una dintre primele patru-cinci tari la nivel global, ca interes de a investi, in momentul actual.
“Avantajele Romaniei tin de costurile fortei de munca si de piata de desfacere, insa pierde intotdeauna la capitolul infrastructura. Costurile logistice sunt atat de mari, incat devine mai ieftin pentru investitorii din anumite industrii sa produca in Polonia sau in Cehia, desi mana de lucru este de doua ori mai scumpa. Asa se explica si concentrarea investitiilor la granita cu Ungaria”, a declarat seful McKinsey Romania, cel mai bine pozitionat roman in cadrul gigantului de consultanta. Cea mai recenta investitie straina pierduta de Romania, din motive de infrastructura, a fost cea a grupului german Daimler, care a ales Ungaria pentru fabrica sa Mercedez-Benz, de 800 mil. euro.
Pe de alta parte, Andrei Caramitru crede ca investitorii ar putea fi atrasi de potentialul resurselor umane din zona rurala, valorificarea acestora fiind unul dintre motoarele cresterii economice a Romaniei, in conditiile in care circa 30% din populatie lucreaza, in prezent, intr-o agricultura profund ineficienta. “Gradul de dezvoltare economica a oraselor Romaniei este deja similar celor din Ungaria, Polonia si Slovacia.
Daca reusim sa redirectionam fluxul de migratie de la sate spre orasele din Romania, avem posibilitatea sa oferim 50.000-100.000 de persoane pe an sectoarelor care se dezvolta”, arata Caramitru. Opinia acestuia este intarita de investitorii straini care mizeaza deja pe populatia de la sate. “Potentialul fortei de munca rurale din zona Clujului este unul important. Cand am decis locatia, ne-am uitat la disponibilitatea unui personal instruit in intreaga regiune de vest”, spune Jadwiga Zareeba, HR country manager al producatorului Nokia, care si-a plasat fabrica in comuna Jucu.