Sari direct la conținut

Business Standard: Cum ajung numele mari pe firme mici

Business Standard

Companii romanesti de constructii, stomatologie, comert, media, utilizeaza numele de Orange, Vodafone sau General Electric, fara sa aiba nicio legatura cu multinationalele respective sau cu domeniul in care acestea activeaza.

Aceasta situatie este posibila din cauza lipsei de comunicare intre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), unde se inregistreaza firmele, si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), unde se inregistreaza marcile, precum si din cauza legislatiei incomplete. Un simplu clic pe pagina Registrului Comertului dupa numele General Electric indica 41 de companii la nivelul intregii tari.

Valeriu Geambazu, reprezentant al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, a declarat pentru Business Standard ca protectia generala a unei marci se poate realiza numai daca marca respectiva a fost inregistrata pe toate cele 45 de domenii, in cadrul carora sunt clasificate ocupatiile umane in Romania. Vodafone Romania SA si Orange Romania SA, cu venituri de peste un miliard de euro, sunt companiile prin care operatorii de telefonie mobila activeaza pe piata locala.

Alte doua companii, Vodafone GSM si Vodafone Grup, au activitati in domeniul constructiilor, in timp ce Orange apare in 20 de nume de firme, precum Orange Dent (stomatologie), Orange Garden (comert), Orange Pla-Net (consultanta), Orange SRL (publicitate), Orange Optic (comert) si asa mai departe. Orange Romania SA si-a inregistrat denumirea la OSIM la inceputul anului 2001, iar Vodafone in 2005, dupa incheierea procesului cu Telemobil, care detinea aceasta marca in Romania. “Compania a fost inregistrata la ONRC in februarie 2005, iar numele l-am ales la sugestia unui prieten”, a declarat Adrian Dumitru, proprietarul si administratorul firmei Vodafone GSM.

Integral in Business Standard.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro