Sari direct la conținut

Cadourile PSD pentru UDMR: Scolile in limba maghiara vor putea fi infiintate si de Parlament, si de autoritatile locale. Amendamentul crucial pentru UDMR, strecurat intr-o lege despre licee agricole

HotNews.ro
Liviu Dragnea si Kelemen Hunor (foto arhiva), Foto: AGERPRES
Liviu Dragnea si Kelemen Hunor (foto arhiva), Foto: AGERPRES

Senatul a adoptat luni, ca for decizional, un proiect de lege de modificare a Legii educatiei nationale privind liceele agricole in care a fost strecurat un amendament apartinand UDMR si votat de PSD ce prevede, fara legatura cu liceele agricole, ca unitatile de invatamant cu predare in limbile minoriatilor nationale pot fi infiintate, pe langa ministerul Educatiei, si de Parlament si autoritatile locale si judetene, dar si de cultele recunoscute prin lege. Prin acest amendament, care asteapta acum sa fie promulgat de presedintele Romaniei, se asigura si cadrul legal pentru un alt proiect legislativ al UDMR, de infiintare a Liceului Catolic de la Targu-Mures, care asteapta sa intre la vot la Camera Deputatilor, apoi la Senat.

Reamintim ca UDMR a sustinut puternic proiectele legilor justitiei initiate de PSD.

Proiectul a trecut de Senat cu 82 voturi „pentru”, doua voturi impotriva – senatorul PNL Raducu Filipescu si senatorul independent Vergil Chitac si 14 abtineri – acestea apartinand senatorilor PNL.

Presedintele PSD Liviu Dragnea declara in luna septembrie ca situatia de la Liceulul Teologic Romano-Catolic, desfiintat prin hotarare judecatoreasca in vara, va fi rezolvata prin HG sau Lege, iar, in schimb, premierul Ungariei Viktor Orban a promis afirmarea sustinerii din partea maghiara a candidaturii Romaniei la OECD.

Drept urmare, parlamentarii UDMR au depus in luna noiembrie la Parlament proiect de lege pentru infiintarea acestui liceu, asteptand intai ca in circuitul parlamentar sa intre amendamentul prin care sa fie creat cadrul legal in acest sens.

Concret, in sedinta comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor din 31 octombrie, deputatii UDMR Szabo Odon si Biro Zsolt-Istvan au propus acest amendament care a fost votat de majoritatea din comisie. Motivarea amendamentului, asa cum apare in raportul de admitere la lege, este: „pentru a se realiza o precizare clara a modului in care se pot infiinta unitatile invatamant.”

Amendamentul adauga un alineat la articolul 45 din Legea educatiei nationale si nu face referire doar la Parlament.

Acesta prevede astfel:

Unitatile de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale pot fi infiintate de catre:

a) autoritati ale administratiei publice locale sau judetene, prin hotarare;

b) cultele recunoscute de lege;

c) persoane juridice de drept privat;

d) ministrul educatiei nationale, prin ordin, conform prevederilor art. 61 alin (4^1)

e) Parlamentul Romaniei, prin lege.”

Surse parlamentare din Comisia de invatamant au relatat pentru HotNews.ro ca unul dintre autorii amendamentului le-a precizat colegilor din comisie ca aceasta chestiune a fost agreata cu Guvernul si ca „s-a cautat proiectul de lege cel mai avansat” in procedura parlamentara unde sa se poata veni cu acest amendament.

Initial, acest proiect de lege privind liceele agricole a primit raport de respingere in comisia de invatamant. Ulterior insa, cand a ajuns la plen cu raport de respingere, s-a cerut si s-a votat, de catre majoritatea parlamentara, retrimiterea la comisia de invatamant, unde s-a introdus acest amendament, pe langa alte amendament privind subiectul acestui proiect legislativ, liceele agricole.

Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 7 noiembrie, apoi pe 4 decembrie a intrat la comisia de invatamant de la Senat, care nu a operat modificari pe acest amendament al UDMR, si, in aceeasi zi, a fost votat de plenul Senatului.

Amintim ca intre PSD si UDMR au mai avut loc negocieri pe proiecte de lege in perioade critice, cel mai recent episod fiind inainte de motiune de cenzura impotriva lui Sorin Grindeanu. Atunci, negocierile s-au purtat pe marginea a trei proiecte, cel mai controversat fiind cel care prevedea scaderea pragului pentru folosirea limbii materne in institutiile publice. Acestea au esuat insa si proiectul a fost respins in prima camera, iar acum inca asteapta un raport la Senat, camera decizionala.

Despre acest lucru, Kelemen Hunor, presedintele UDMR a spus chiar vineri ca „am vazut ca atmosfera antimaghiara se poate crea si in Parlament nu am putut sa facem trecute aceste propuneri.”

Liderul UDMR a declarat vineri, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca trebuie create premisele pentru infiintarea de scoli minoritare si ca pe acest considerent s-a lansat reinfiintarea Liceului Teologic Romano Catolic (LTRC) din Targu Mures, printr-un proiect de lege, care spera sa fie adoptat pana in luna februarie.

„Comunitatea noastra se asteapta ca drepturile noastre sa fie respectate si ne asteptam la acest lucru in primul rand de la Guvern si de la Parlament, motiv pentru care trebuie sa cream premisele sa putem infiinta scoli minoritare si cu astfel de intentie am lansat reinfiintarea Scolii Catolice din Targu Mures. Termenul la Curtea Constitutionala a expirat, nimeni nu a atacat aceasta lege asa ca asteptam ca presedintele Iohannis sa promulge aceasta lege cat se poate de repede. Exista deci consens in comisia de specialitate (din Senat, n.r,) in ceea ce priveste reinfiintarea Scolii Catolice, aceasta lege trebuie adoptata si avem termen pana in februarie sa adoptam o lege care este valabila in aceasta chestiune. Noi speram sa punem capat acestei situatii care intoxica societatea noastra. Comunitatea merita sa facem acest lucru, precum merita si parintii care au ales aceasta scoala pentru copiii lor”, a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, transmite Agerpres.

El a aratat ca, in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, in ultima perioada, nu s-a reusit promovarea niciunui proiect important pentru aceasta comunitate, pe fondul unei atmosfere „antimaghiare”, creata in Parlament, dar UDMR nu va renunta la initiativele respective.

„In acelasi timp, am vazut si vedem ca, in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, in aceasta perioada nu am reusit nicio penetrare marcanta. Am vazut in iulie, cand am venit cu trei chestiuni care se afla de ani de zile in fata Parlamentului – autonomia culturala, scaderea pragului de utilizare a limbii (si atunci inca nici nu fusese publicat interviul nostru in Szabadasag) – si noi am vazut ca atmosfera antimaghiara se poate crea si in Parlament nu am putut sa facem trecute aceste propuneri. Obiectivul nostru nu este sa pice aceasta situatie, ci asteptam sa se creeze un context in care aceste proiecte de lege sa poata fi adoptate, motiv pentru care eu cred ca, in Senat si in Parlament, trebuie si se pot discuta aceste chestiuni, dar nu avem nici cea mai mica intentie sa pice aceste proiecte de lege. Avem o experienta, experienta pe care va trebui sa o implementam, in anii care urmeaza, in deciziile noastre zilnice si in planurile noastre strategice”, a sustinut Kelemen Hunor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro