Sari direct la conținut

Calin Popescu-Tariceanu, despre uninominalul pur: "Noul sistem electoral va aduce o maturizare a partidelor si a scenei politice" / In 2007 guvernul Tariceanu si-a angajat raspunderea pe uninominalul mixt

HotNews.ro
Calin Popescu Tariceanu, Foto: AGERPRES
Calin Popescu Tariceanu, Foto: AGERPRES

Sistemul de vot uninominal majoritar intr-un singur tur simplifica scena politica si probabil ca va duce la existenta a doua partide bazate pe ideologii si a unui partid etnic, a declarat miercuri la Buzau liderul deputatilor PNL, Calin Popescu-Tariceanu, informeaza Agerpres. Declaratiile lui Calin Popescu-Tariceanu vin dupa ce, in 2007, atunci cand presedintele Traian Basescu inainta ideea schimbarii sistemului de vot intr-un sistem uninominal pur in doua tururi, Guvernul Tariceanu isi angaja raspunderea pe sistemul de vot uninominal mixt.

Tariceanu considera ca „anomalia care a existat a unor partide create in jurul unor persoane cum este Partidul Poporului, Partidul Democrat, adica apare cate un personaj asa pitoresc gen Basescu, gen Dan Diaconescu si face un partid, lucrurile acestea vor disparea”.

Fostul premier a mai spus ca „restul partidelor asa zise de conjunctura, de umplutura, de stransura vor disparea”.

„Viata politica o sa se structureze asa cum este peste tot in lumea democratica civilizata in jurul partidelor axate pe ideologii, pe ideologia de factura liberala, pe ideologia de factura socialista sau, daca vreti, dreapta si stanga”, a afirmat Tariceanu.

Acesta sustine ca un al doilea lucru important este ca acest sistem de vot va duce la crearea unor majoritati solide si astfel nu va mai fi nevoie de „formule de umplutura cum a fost vechea majoritate”.

„Dupa parerea mea lucrurile acestea vor duce la o anumita maturizare a partidelor si a scenei politice in Romania”, a concluzionat Calin Popescu-Tariceanu.

In 2007 guvernul Tariceanu si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe votul uninominal mixt

Declaratiile lui Calin Popescu-Tariceanu vin dupa ce, in 2007, atunci cand presedintele Traian Basescu inainta ideea schimbarii sistemului de vot intr-un sistem uninominal pur in doua tururi, Guvernul Tariceanu isi angaja raspunderea pe sistemul de vot uninominal mixt.

Sistemul de vot uninominal pentru care Guvernul Tariceanu si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului prevedea ca jumatate din mandatele de parlamentari sa fie obtinute de primii clasati in colegii, iar restul sa fie redistribuite proportional cu numarul de voturi obtinut la nivel national. Sistemul era propus de Asociatia Pro Democratia si sustinut si de PD si PSD.

Istoricul adoptarii sistemului de vot uninominal in 2007 – Basescu vs. Tariceanu

In 2007, Traian Basescu avansa ideea unui vot uninominal pur in doua tururi. Basescu ameninta in 2007 ca daca Guvernul si Parlamentul nu vor face trecerea la un sistem de vot uninominal, va convoca un referendum pe aceasta tema odata cu alegerile europarlamentare din toamna aceluiasi an.

In vara din 2007, Comisia pentru elaborarea Codului Electoral a adoptat, ca principiu, alegerea parlamentarilor prin sistemul votului uninominal mixt prin compensare, propus de Asociatia ProDemocratia, informa realitatea.net.

Atunci, in Comisie, voturile pentru aceasta varianta a venit din partea PNL, PSD, PD, UDMR, cei doi reprezentanti ai PRM votand impotriva. Decizia a fost adoptata dupa ce, cu doar cateva minute inainte, varianta PSD – a sistemului majoritar in doua tururi de scrutin – fusese respinsa. Printre altii, deputatul PSD Victor Ponta a pledat, fara succes, pentru sistemul majoritar de vot uninominal, pe care, spun ei, il sustine si presedintele Traian Basescu.

In octombrie 2007, premierul de atunci, liberalul Calin Popescu Tariceanu anunta ca guvernul sau isi va angaja raspunderea pe sistemul de vot uninominal mixt, sistem propus de Asociatia Pro Democratia si sustinut si de PD si PSD. (Sursa). Angajarea raspunderii pe votul uninominal mixt s-a facut pe 30 octombrie (Sursa)

Traian Basescu a contestat in 21 noiembrie 2007, la Curtea Constitutionala, legea asumata de Guvernul Romaniei, refuzand sa o promulge pana ce instanta superioara nu se va exprima asupra constitutionalitatii acestei legi. Curtea Constitutionala a admis contestatia Presedintelui, iar sistemul de vot a fost reformat ulterior in 2008, introducandu-se un sistem uninominal intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor.

Traian Basescu a initiat, in data de 23 octombrie 2007, inaintea angajarii raspunderii pe votul uninominal mixt de catre guvernul Tariceanu, un referendum privind schimbarea sistemului de vot in Romania.

Basescu, sustinator al votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, motiva lansarea referendumului din dorinta de a consulta cetatenii Romaniei in privinta sistemului de vot propus de el, singurul in opinia acestuia care asigura necesara reforma a clasei politice din Romania. (Vezi comunicatul de atunci al Administratiei Prezidentiale)

La referendumul din noiembrie 2007, desi 81,36% dintre alegatorii prezenti au votat pentru uninominalul pur, rezultatul nu a fost validat ca urmare a faptului ca participarea la vot n-a fost indestulatoare.(Sursa)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro