Camera superioara a Parlamentului german a aprobat sporirea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara
A doua camera a Parlamentului german, Bundesrat, a aprobat vineri extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), la o zi dupa ce proiectul a fost votat cu o larga majoritate in camera inferioara, potrivit AFP. Aprobarea acestui proiect de catre Germania, de departe cel mai mare contributor la acest mecanism, era asteptata cu nerabdare de catre partenerii europeni.
Votul de joi din Bundestag a reprezentat cel mai mare test al cancelarului Angela Merkel de la preluarea puterii in urma cu sase ani. Acest proiect a fost sutinut de 315 parlamentari din cadrul puterii, desi anterior unii membrii ai coalitiei au anuntat ca ar putea vota impotriva sporirii puterilor Fondului, ingrijorati de sumele mari de bani acordate Greciei.
Partidul Crestin Democrat al cancelarului Merkel si aliatii lor au facut presiuni asupra catorva “disidenti” pentru a ii convinge sa voteze pentru acordarea unor puteri sporite FESF. Hermann Groehe, al doilea om din partid, a declarat agentiei de presa ca incearca sa ii convinga pe acesti “disidenti”, precizand ca numarul de voturi pe care partidul sau se va baza va fi la limita, insa guvernul nu se va pune in situatia umilitoare de a depinde de social-democarti si de verzi.
Datorita sprijinului primit din partea opozitiei nu exista pericolul ca Germania sa nu adopte proiectul, insa sustinerea opozitiei ar fi reprezentat o lovitura din punct de vedere politic pentru cancelar si ar fi subminat capacitatea ei de a coordona adoptarea de noi masuri pentru combaterea crizei datoriilor suverane.
Angela Merkel a incercat sa asigure coalitia ca banii contribuabililor germani “nu vor fi irositi prin votarea unui noul pan de salvare pentru Atena”, insa nu a putut exclude faptul ca acesti bani ar putea fi pierduti daca Grecia intra in incapacitate de plata, pe fondul temerilor in crestere de pe pietele financiare.
Extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) a fost aprobata miercuri de parlamentul finlandez, miscare asteptata cu oarecare ingrijorare de pietele financiare avand in vedere ca erau voci care se opuneau acestui plan. Pietele urmaresc acum rezultatul votului din parlamentul Slovaciei, tara in care se dicuta intens daca Grecia merita acesti bani.
Planul de crestere a puterii EFSF a fost aprobat de liderii zonei euro in luna iulie, dar trebuie votat de parlamentele tuturor celor 17 tari care au adoptat moneda unica europeana. Planul prevede, printre altele, imprumuri “de precautie” acordate de EFSF statelor membre.