Sari direct la conținut

Cancer de piele tratat printr-o intervenție inovatoare, ȋn Spitalul Memorial Băneasa

Smile Media
Dr. Andrada Spânu, Foto: Spitalul Memorial Băneasa
Dr. Andrada Spânu, Foto: Spitalul Memorial Băneasa

În lumea medicală, fiecare caz este o provocare, dar atunci când vine vorba despre un diagnostic oncologic, lucrurile devin mult mai complexe. Un pacient în vârstă de 39 de ani, din Capitală, a fost diagnosticat cu un cancer de piele borderline și a reușit să ȋnvingă boala, printr-o intervenție chirurgicală inovatoare, realizată de o echipă multidisciplinară a Spitalului Memorial Băneasa. Deși prima lui opțiune de tratament a fost Turcia, personalul medical, aparatura și condițiile din spitalul bucureștean l-au convins să rămână aici.

Pacientul a primit diagnosticul de melanom malign în stadiu incipient, ȋntr-un spital din Capitală, după o excizie de nev atipic. În căutarea celei mai bune opțiuni de tratament, a mers pentru evaluare la Spitalul Memorial din Turcia. A ales să continue tratamentul în București, după ce a aflat că și aici are posibilitatea de a beneficia de expertiza unor medici de ȋnaltă performanță, de tehnologie de ultimă generație și spitalizare ȋn condiții la fel de bune precum cele din străinătate. Specialiștii din Tumor Board-ul Spitalului Memorial Băneasa au hotărât că este necesară o intervenție chirurgicală de specialitate, mai precis detectarea și excizia ganglionului santinelă, precum și reexcizia cicatricei postoperatorii.

,,Acest tip de intervenție se poate efectua ȋn doar câteva spitale de stat și private din România, deoarece necesită echipament special – se utilizează o sondă specială de detectare a ganglionului santinelă (primul ganglion ȋn care drenează limfa adiacentă zonei unde a fost melanomul) – Gamma probe. Utilizarea acestui aparat asociază injectarea în prealabil de radiotrasor Tehnectiu 99mTC (Tehnetiu marcat radioactiv ȋmpreună cu albumină nanocoloidală) ȋn serviciile speciale de medicină nucleară pentru a putea evidenția ganglionul santinelă”, spune dr. Andrada Spânu, medic specialist chirurgie generală, la Spitalul Memorial Băneasa.

Intervenția a fost efectuată sub anestezie generală și a decurs fără probleme. Pacientul a rămas spitalizat pentru o noapte, iar ulterior a revenit în spital, în regim ambulatoriu, pentru monitorizare și îngrijiri postintervenționale. Din cauza poziționării leziunii primare în apropierea umărului, zonă supusă presiunii și mișcării zilnice, suturile tegumentare au fost menținute mai mult de durata standard de două săptămâni. Cu toate acestea, ȋn doar o lună, era recuperat complet.

La peste șase luni de la operație, starea pacientului este una excelentă. Având în vedere că boala a fost descoperită într-un stadiu incipient și s-a intervenit rapid, cu un rezultat histopatologic negativ al ganglionului santinelă, el nu a avut indicație de tratament oncologic. Cu toate acestea, rămâne sub monitorizarea constantă a echipei medicale și a dermatologului, pentru prevenirea unei potențiale recidive.

Echipa medicală a Spitalului Memorial Băneasa responsabilă de acest caz a fost alcătuită din specialiști experimentați: dr. Andrada Spânu, medic specialist chirurgie generală, dr. Veronica Manolache, medic specialist chirurgie toracică, dr. Alina Voicu, medic anestezist și dr. Irina Niță, medic specialist oncolog.

Articol susținut de Spitalul Memorial Băneasa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro