Canicula a ucis mai multi oameni decit inundatiile
Peste 40 de romani au murit de la inceputul zilelor de canicula, dublu fata de cei care au fost victime ale inundatiilor. Situatia este strins legata de indicele de confort termic: cind este mai mare de 80 de unitati, este un pericol pentru functiile vitale ale organismului.
Canicula a invadat aproape toata tara si a facut ca romanii sa incinga liniile serviciilor de ambulanta. Pentru citeva zeci dintre ei, in special batrini si persoane trecute de 40 de ani, salvarile au ajuns prea tirziu. Astfel, s-au inregistrat decese provocate de canicula la Iasi, Dolj, Buzau, Bihor, Arad.
In Capitala, de la inceputul caniculei au cerut ajutorul medicilor de la Ambulanta peste 3.300 de persoane si s-au inregistrat peste 25 de decese. Medicii afirma ca jumatate dintre ele pot fi puse pe seama caniculei.
„In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 57 de oameni cazuti pe strada, 51 de colici abdominale (cauzate de alimente care nu sint tinute in conditii optime), 83 de lipotimii”, afirma dr. Lucia Oana, medic coordonator la Serviciul de Ambulanta Bucuresti.
In toata aceasta perioada, specialistii au anuntat ca indicele de confort termic (raportul dintre temperatura si umezeala), aflat in strinsa legatura cu suferintele romanilor, a atins si a depasit pragul critic de 80 de unitati in majoritatea zonelor tarii. •
Selectia la urgente
Atunci cind aleg care bolnavi sint prioritari, specialistii de la Ambulanta se ghideaza dupa un algoritm, in functie de gravitatea cazului, notat de la 0 la 3. „Urgentele de gradul 0 sint cele majore: accidente vasculare, accidente auto, inecuri, catastrofe. La acestea se ajunge in 15 minute. Urgente de gradul 1 sint cele care nu pun viata in pericol, se ajunge la ele in circa doua ore.
In gradul 2 sint incadrate urgentele care pot fi rezolvate si de medicul de familie (febra, lumbago etc.), iar in ultima categorie intra bolnavii cronici (diabetici, astmatici care nu sint in criza)”, explica dr. Victor Zota, de la SAMB.