Sari direct la conținut

Capcana "împărtășită" – ar trebui să ne punem copiii pe social media?​

HotNews.ro
Social Media - o provocare, Foto: Agerpres
Social Media - o provocare, Foto: Agerpres

A devenit un lucru obișnuit ca părinții să posteze pe site-urile de socializare fotografii cu copiii lor, unii dintre ei transformând asta într-o afacere profitabilă, potrivit The Guardian.

Dacă urmărim activitatea de pe rețelele de socializare ale unor bloggeri, vom afla despre copiii lor mai mult decât despre cei ai unor rude sau apropiați. Vom putea vedea fotografii cu ce mănâncă, cum dorm, de la zilele lor de naștere sau cum au fost îmbrăcați în dimineața de Crăciun.

Etica acestui tip de acivitate- cea de publica fotografii ale copiilor pentru a crea și a modera o comunitate în social media- a fost mereu în umbră dar subiectul a devenit din ce în ce mai discutat în ultima vreme.

Într-un raport recent pentru proiectul London School of Economics (LSE), se arată că trei sferturi dintre părinții care utilizează internetul partajează în mediul online cel puțin o dată pe luna fotografii sau clipuri video ale copiilor lor. Ei sunt mai predispuși să facă acest lucru cu copiii mai mici.

Mai mult de jumătate au postările setate pentru a fi văzute de familie și prietenii apropiați, iar cei mai mulți nu împărtășesc poze cu „o audiență largă” .Doar unul din 10 face acest lucru, iar doar 3% dintre părinți împărtășesc imagini pe un site public, cum ar fi un blog sau un cont Instagram deschis.

Ar trebui totuși să se ingrjoreze părinții care publică fotografii cu copiii lor ?

„Într-o epocă caracterizată de un grad ridicat de vizibilitate, părinții ar trebui să discute cu copiii lor argumentele pro și contra pentru publicarae fotografiilorsau clipurilor cu ei, chiar și atunci când sunt mici”, spune Sonia Livingstone, profesor de psihologie socială în departamentul mass-media și comunicații de la LSE, unul dintre cercetătorii proiectului.

„Am intervievat mai multe familii în care chiar și copiii mici își doreau că părinții să posteze mai puține fotografii, să le ceară acordul sau chiar să se oprescă să mai facă asta. Este o chestiune de respect.

Generațiile copiilor cresc acum fără intimitate?

„Nu cred. Condițiile de confidențialitate ale acestora se schimbă, parțial datorită propriilor lor acțiuni, parțial altora. Ceea ce contează copiilor este să simtă că au parte de respect și demnitate – aceasta este cheia vieții private. Iar oricine împărtășește sau utilizează fotografii cu ei ar trebui să acorde prioritate acestui lucru „, spune ea.

Genevieve von Lob, psiholog clinic, spune: „Din ce în ce mai mulți părinți posteaza totul despre copiii lor . Imaginile încărcate iau astfel forma unui tatuaj digital permanent. Deoarece totul este atât de nou pentru părinți, trebuie să începem să ne gândim sa solicităm permisiunea copiilor de a poștă pe site-urile de socializare.”

„Copiii vor învăța să se comporte online de la părinții lor. Dacă părinții postează lucruri online pentru a obține like-uri, este vorba despre obținerea validării de la ceilalți. Este important pentru copii să nu privească postarea fotografiilor că pe o formă de validare socială. „, adaugă ea​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro