Sari direct la conținut

Care este adevărata miză a lui Putin în privința referendumurilor din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie?

HotNews.ro
Ocupantii din Zaporojie vor organiza un referendum de alipire la Rusia, Foto: Captura video
Ocupantii din Zaporojie vor organiza un referendum de alipire la Rusia, Foto: Captura video

Kremlinul vrea să anexeze ilegal teritoriile ocupate din Ucraina, dar și pe cele neocupate din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, după ce autoritățile pro-ruse au anunțat marți că vor organiza un „referendum” în perioada 23-27 septembrie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză.

Anexarea de către Putin a teritoriilor ucrainene ocupate va lărgi definiția juridică a teritoriului „rusesc”, cred analiștii de la ISW.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că Kremlinul va folosi rezultatele falsificate ale referendumurilor pentru a anexa ilegal toate părțile ocupate ale Ucrainei.

Se pare că Valdimir Putin și consilierii săi și-au dat seama că actualele forțe rusești sunt insuficiente pentru a cuceri Ucraina și că eforturile de a construi rapid forțe mari prin mobilizare voluntară culminează cu insuficiența forțelor necesare armatei ruse, susține ISW.

Referendumurile ilegale ar fi de fapt o mișcare prin care liderul de la Kremlin speră probabil să îmbunătățească capacitățile de generare de forțe noi prin apelul la poporul rus de a se oferi voluntar pentru un război pentru a „apăra” teritoriul rusesc nou revendicat.

Astfel, Putin vrea probabil să stabilescă condițiile legale și informaționale pentru a îmbunătăți generarea de forțe rusești fără a recurge la o recrutare extinsă, schimbând metoda de stimulare și raportul dintre morcovi și bastoane pe care Kremlinul, o tactică folosită pentru a crește randamentul recrutării voluntare, care constă în oferirea unor beneficii sau o pedeapsă.

Este foarte posibil ca Putin să apeleze la populația din teritoriile anexate ilegal pentru a genera forțe voluntare suplimentare.

Rusia a adoptat pe repede înainte o lege privind recrutarea

În încercarea de a-și spori forțele, Kremlinul a grăbit adoptarea unei noi legi prin Duma de Stat la 20 septembrie, ocolind procedurile parlamentare normale prin care sunt adoptate pedepse sporite pentru dezertare, refuzul ordinelor de recrutare și insubordonare.

De asemenea, ea incriminează capitularea voluntară și transformă capitularea într-o infracțiune pedepsită cu zece ani de închisoare.

ISW nu a observat nicio dovadă că Kremlinul intenționează în mod iminent să își schimbe practicile de recrutare. Noua lege a Kremlinului vizează consolidarea voluntariatului coercitiv al Kremlinului, sau ceea ce liderul cecen Ramzan Kadîrov a numit „automobilizare”.

Kremlinul ia măsuri pentru a crește în mod direct generarea de forțe prin continuarea automobilizării voluntare și prin extinderea autorității sale legale de a desfășura recruți ruși care fac deja parte din forțe pentru a lupta în Ucraina.

Rusia vrea să recruteze din interiorul teritoriilor anexate ilegal

Oficialii numiți de Rusia în regiunile Herson și Zaporojie au anunțat formarea unor unități de „voluntari” care să lupte alături de armata rusă împotriva, într-o încercare de a forța fizic cel puțin o parte dintre bărbații ucraineni din zonele ocupate să lupte în aceste unități.

Cu toate acestea, forțele generate de acești voluntari, dacă vor exista, vor fi mici și slab antrenate. Cei mai mulți bărbați ruși și ucraineni dornici și apți de luptă s-au oferit probabil deja voluntari într-una dintre fazele anterioare de recrutare.

Probabil că Putin speră că o automobilizare tot mai mare și o reprimare a forțelor rusești care nu doresc să participe îi vor permite să cucerească restul Donețkului și să apere părțile ocupate de Rusia din regiunile Lugansk, Herson și Zaporojie.

Dar liderul de la Kremlin se înșeală pentru că nu are nici timpul, nici resursele necesare pentru a genera o putere de luptă eficientă, susține think tank-ul american.

Putin va găsi un țap ispășitor dacă nu îi iese planul

Putin va aștepta probabil să vadă dacă aceste eforturi vor avea succes înainte de a continua escaladarea sau de a găsi un țap ispășitor pentru eșecul lui.

Cel mai probabil, țapul său ispășitor va fi ministrul rus al apărării Serghei Șoigu.

Informațiile conform cărora Șoigu îl va însoți pe Putin în timp ce acesta va ține un discurs anunțat și apoi amânat sugerează că Putin intenționează să-l facă pe Shoigu imaginea acestei încercări.

––-

Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro