Sari direct la conținut

Care este „speranța de viață” a soldaților ruși între mobilizare și moartea pe front

HotNews.ro
soldati rusi in unforme la un centru de pregatire pentru mobilizare, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
soldati rusi in unforme la un centru de pregatire pentru mobilizare, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Soldații ruși mobilizați pentru a lupta în Ucraina au fost uciși, în medie, la doar câteva luni după încorporarea lor în forțele armate ale Moscovei, arată o investigație independentă citată de Business Insider.

Investigația realizată de site-ul rusesc Important Stories și analiștii de la Conflict Intelligence Team a fost publicată joi, la împlinirea unui an de când președintele Vladimir Putin anunța decretarea „mobilizării parțiale” în Rusia.

Jurnaliștii de investigație și analiștii independenți au calculat acum o estimare privind „speranța de viață” a rușilor chemați de Putin să lupte în războiul pe care l-a declanșat în februarie 2022, cel mai mare din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Investigatorii au întocmit o listă a soldaților ruși morți în Ucraina cu ajutorul necrologurilor publicate în ziarele locale și a mesajelor de pe rețelele de socializare ale rudelor lor sau ale oficialilor din diferitele regiuni ale Rusiei.

Rezultatul investigației arată că, în medie, speranța de viață a soldaților ruși între momentul mobilizării și cel al uciderii lor este de 4 luni și jumătate.

Rusia a trimis bărbați cu familii să moară în Ucraina

Alte calcule arată că 20% din soldații ruși identificați ca fiind uciși în Ucraina au murit în decursul a două luni de la mobilizarea lor, în timp ce 12% aveau vârsta sub 25 de ani.

Peste jumătate dintre bărbații mobilizați care au murit în Ucraina aveau vârsta între 30 și 45 de ani, în pofida asigurărilor date de autoritățile ruse la momentul respectiv că în zona „operațiunii militare speciale” nu vor fi trimiși bărbați cu familii. Președintele Putin dăduse personal asigurări în acest sens.

Investigația a oferit și detalii privind viața și soarta unor bărbați mobilizați. De exemplu, Viaceslav Moiseev, un bărbat în vârstă de 24 de ani din regiunea Perm, a fost ucis pe 25 august. El a fost mobilizat la 3 luni după nașterea fiului său.

Doi frați, Igor și Dmitri Dadanov, au murit în aceeași zi, lăsând în urmă 4 copii orfani. Cei doi erau originari din Republica Bureatia, una dintre regiunile ruse despre care se crede că au suferit printre cele mai mari pierderi în „operațiunea militară specială”.

Igor Dadanov avea 33 de ani, vârsta medie a soldaților ruși uciși identificați de noua investigație.

Atacul cu HIMARS asupra Makiivka, cel mai mare dezastru pentru armata rusă

Cei de la Important Stories afirmă de asemenea că atacul cu HIMARS asupra cazarmei din Makiivka în noaptea de Revelion a reprezentat cel mai mortal incident pentru armata rusă de la începerea războiului.

De altfel, această lovitură a ucrainenilor a declanșat un val de consternare și furie în Rusia, numărul celor uciși în urma atacului fiind prea mare pentru a fi ascuns inclusiv de către televiziunile rusești.

Armata rusă afirma însă la scurt timp după ce amploarea dezastrului a devenit evidentă că soldații care și-au pierdut viața la Makiivka în timpul atacului ucrainean cu sisteme HIMARS sunt vinovați de propriile decese deoarece și-ar fi dezvăluit poziția.

„Principalul motiv al tragediei de la Makiivka a fost utilizarea masivă a telefoanelor mobile de către personal, în ciuda interdicției. Acest factor a permis inamicului să localizeze și să stabilească coordonatele locului în care se află personalul militar pentru o lovitură cu rachete”, afirma un comunicat remis presei de către Ministerul Apărării de la Moscova pe 3 ianuarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 576-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro