Care sunt cauzele inundatiilor "exceptionale" din Galati: Cum se pot transforma podurile in baraje in calea apei si care este pericolul unei strazi inalte
Viiturile si inundatiile inregistrate in judetul Galati reprezinta „o situatie de exceptie”, spun specialistii hidrologi. „Avand in vedere ca volumul precipitatiilor din noaptea de 11 spre 12 septembrie a fost in 2 ore cat pentru 2 luni, este clar ca este o situatie de exceptie”, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant de la Administratia Nationala Apele Romane, Ana-Maria Agiu. Aceasta a explicat pentru HotNews.ro care sunt cauzele viiturilor din judetul Galati si cum pot conduce la dezastru existenta unor paraie care nu sunt cadastrate, poduri subdimensionate sau drumuri aflate la inaltime.
Rep: Fenomenele acestea sunt normale pentru aceasta perioada in zonele care au fost afectate acum?
Ana-Maria Agiu, purtator de cuvant Administratia Nationala Apele Romane: Este o situatie de exceptie. Avand in vedere ca volumul precipitatiilor din noaptea de 11 spre 12 septembrie a fost in 2 ore cat pentru 2 luni, este clar ca este o situatie de exceptie. Daca debitul unui rau a ajuns de la 0,01 la 16 metri cubi pe secunda sau altor parauri care aproape erau pe zona de seceta le-a crescut debitul de pana la 200 de ori e clar ca este o situatie de exceptie care s-a petrecut intr-un areal restrans prin scurgeri importante de pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide.
Tipul acesta de fenomene nu se poate prognoza nicaieri in lume cu o rapiditate mai mare de 2 pana la maximum 5 ore. Prin urmare, cele mai rapide avertizari sunt cele de tip nowcasting de precipitatii emise de centrele regionale de meteorologie.
Rep: Care este explicatia viiturilor din judetul Galati si a dezastrelor produse?
Ana-Maria Agiu: La efectele pe care le-ati vazut se cumuleaza si alte probleme pe care Romania le are si care nu se pot rezolva de azi pe maine.
1. De exemplu probleme legate de amenajarea teritoriului. Sunt localitati unde strada este amplasata mai sus decat casele. Toata apa se scurge de pe strada direct in sau peste casa. Avem cazuri in care strada era la o anumita inaltime, ceea ce a generat si o anumita viteza a apei, tocmai din cauza proastei amplasari. Aceste probleme sunt generale si Galatiul nu face exceptie.
2. Este vorba despre paraie care nu sunt cadastrate, in care autoritatile locale ar trebui sa investeasca si sa faca lucrari de amenajare a paraielor si a torentilor. Peste 60% din inundatiile din ultima vreme sunt generate de astfel de situatii, ca si la Galati, unde au fost inregistrate scurgeri rapide.
3. Alte probleme sunt legate de subdimensionarea podurilor. In anumite situatii, aceste poduri actioneaza ca un fel de baraje in calea apelor si zona care se intinde pana in acel pod este inundata. Podul are rol de barare, lucru pe care Apele Romane nu are de unde sa il cunoasca.
4. O alta situatie intalnita la Galati: drumuri aflate la inaltime fata de case au trebuit deschise. Sunt mai multe cazuri unde a fost necesar sa se deschida drumul comunal, adica sa se faca un sant prin el pentru ca apa sa se scurga, pentru ca drumul era deasupra caselor si apa se revarsa pe ele.
5. Problema defrisarilor in zona de munte. Viitura nu mai este blocata de vegetatie si atunci apa curge mult mai repede.
6. O alta problema o reprezinta faptul ca sunt case amplasate in apropierea unui rau.
Pagubele care s-au produs acum au fost din cauza acestei caderi foarte mari de precipitatii in zone care traditional erau expuse secetei. Paraie care pe timpul verii secau s-au transformat acum in adevarate rauri. Nicaieri in lume efectele inundatiilor nu se pot anula in totalitate, mereu vor exista pagube. Autoritatile pot preveni si sa incerce sa limiteze efectul acestor inundatii.
Rep: Ce ar putea face oamenii ca sa nu se mai loveasca de asemenea dezastru?
Ana-Maria Agiu: Oamenii trebuie sa inteleaga ca viata lor este primordiala. Primul sfat este sa se urce in punctul cel mai inalt al casei, in podul casei. Sa nu mai ia in calcul toate elementele materiale pe care ar vrea sa le ia cu ei. Sunt situatii in care ei insisi trebuie sa actioneze: sa sape santuri in fata casei pentru scurgerea apei, sa isi goleasca rigolele de funze sau de deseuri, iar cand se da ordinul de evacuare sa se conformeze imediat fara cea mai mica intarziere. Atunci cand exista avertizari de ploi, oamenii trebuie sa evite trecerile cu vehicule prin vaduri, sa nu se adaposteasca sub poduri si sa isi indeparteze utilajele din albiile raurilor. Daca au acumulari piscicole, sa verifice modul de functionare a echipamentelor de evacuare a apelor.
Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie au declarat pentru HotNews.ro ca in zona s-au format nori cumulonimbus din care aproape intotdeauna cad precipitatii abundente. Acum, insa, s-au format succesiv astfel de nori, ceea ce a dus la un volum foarte mare al precipitatiilor.
Avertizare cod portocaliu de inundatii in Galati, Braila si Tulcea. Cea mai grava situatie, in Galati: 9 morti, 1.400 de case inundate, 800 de evacuati
Amintim ca judetele Galati, Braila si Tulcea se afla sub incidenta unei noi avertizari cod portocaliu de inundatii incepand de vineri, ora 21:00 pana sambata la ora 10:00, in timp ce pentru alte 6 judete (Vaslui, Vrancea, Buzau, Ialomita, Calarasi si Constanta) a fost emis cod galben, a anuntat Administratia Nationala de Meteorologie.
Pana acum, cea mai grava situatie este in judetul Galati, unde 9 oameni au murit si peste 800 de persoane au fost evacuate din cauza viiturii. In judetul Galati au fost inundate peste 1.400 de case, peste 1.000 de curti si anexe, au fost avariate poduri si podete, circa 70 de km de drumuri judetene si comunale si zeci de hectare de teren agricol si pasune.