Sari direct la conținut

Care sunt cele 4 scenarii luate în calcul pentru aderarea României la Schengen. Ce spun eurodeputații Victor Negrescu și Vlad Gheorghe

HotNews.ro
Eurodeputatul Victor Negrescu, Foto: David Leonard Bularca / HotNews
Eurodeputatul Victor Negrescu, Foto: David Leonard Bularca / HotNews

​Eurodeputatul Victor Negrescu spune că în acest moment sunt luate în calcul patru scenarii privind aderarea României la Schengen, în contextul în care, cel puțin pentru moment, Austria continuă să se opună aderării. Eurodeputatul Vlad Gheorghe a spus că strategia de acum se concentrează pe ideea de a convinge Olanda să nu își mai folosească dreptul de veto la viitorul consiliu JAI în care se va discuta subiectul, astfel încât Austria să rămână singură și să cedeze.

Cele patru scenarii luate în calcul, conform lui Victor Negrescu:

  • România primește un vot pozitiv în luna decembrie și intră în Schengen;
  • România primește un vot pozitiv în luna decembrie, dar cu perspectiva aderării în perioada ulterioară. În acest caz, fie aderarea se va face în două etape, fie se stabilește că aderarea efectivă se va face din ianuarie 2025, după perioada de alegeri;
  • Se amână un vot în acest sens și se stabilește rediscutarea subiectului în anul 2024, ceea ce ar crea un blocaj, susține Negrescu;
  • Intrarea României în Schengen este respinsă prin vot cu veto. Asta ar însemna un nou blocaj și s-ar putea lua în calcul ca România să acționeze în consecință, chiar prin atacarea deciziei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Joi, 19 octombrie are loc un consiliul JAI, însă subiectul aderării țării noastre este trecut la „și altele”, așadar, abia în decembrie ne mai putem aștepta ca subiectul să fie din nou dezbătut.

Negrescu a spus jurnaliștilor români prezenți miercuri la Strasbourg că „vom ști cu câteva săptămâni înainte de Consiliul de Justiție și Afaceri interne” din decembrie dacă România va primi un vot pozitiv sau nu.

În cazul în care Austria se va opune din nou, prin veto, Negrescu spune că România ar putea ataca la CJUE decizia, în parteneriat cu instituțiile europene: fie Parlamentul European, fie Comisia Europeană.

O Austrie izolată

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a explicat că scopul acum este ca Olanda să nu își mai folosească dreptul de veto, astfel încât Austria să rămână singura care se opune și, într-un scenariu optimist, să cedeze.

„Jocul este să rămână singuri austriecii, să reușim – și asta încercăm cu toții – ca olandezii să nu se mai opună. Nu am așteptări de la olandezi să iasă cu declarații că susțin intrarea în Schengen, asta mi s-ar părea SF, dar sper să nu zică nimic. În cazul nostru și în cazul bulgarilor asta e tot ce ne trebuie. Eu am convingerea personală că austriecii nu o să stea singuri”, a spus jurnaliștilor din România Vlad Gheorghe.

„România singură nu o poate face”

Victor Negrescu spune că intrarea României în Schengen este și o responsabilitate a instituțiilor europene.

„Eu cred că pe lângă aceste patru scenarii trebuie să vorbim de câteva lucruri concrete. În primul rând, vorbim, astăzi, de o responsabilitate din partea instituțiilor europene să se implice până la capăt pentru a obține acest vot, pentru că este clar că România singură nu o poate face, depășește România, pentru că argumentele prezentate de Guvernul din Austria sunt argumente de natură europeană: migrație”, a declarat Negrescu.

Eurodeputatul spune că prim-ministrul Marcel Ciolacu discută în „permanență” subiectul aderării la Schengen cu liderii europeni.

„Premierul României a discutat și discută în permanență și cu reprezentanții Comisiei Europene, și cu mai multe cancelarii europene pentru a crea premisele unei situații favorabile țării noastre”, conform lui Victor Negrescu

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro