Sari direct la conținut

Care sunt sporurile ilegale pentru care functionarii publici ar putea primi amnistie fiscala: prima pentru refacere dupa  concediu de odihna, prima de toamna, bonificatie pentru ziua localitatii

HotNews.ro

Sute de mii de functionari ar putea sa fie scutiti de la returnarea unor sporuri primite ilegal din punctul de vedere al Curtii de Conturi. In aceasta situatie s-ar putea ajunge doar daca Executivul va accepta propunerea presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut declararea amnistiei fiscale pentru functionarii publici si anularea deciziilor Curtii de Conturi privind returnarea sporurilor salariale primite. Rapoartele Curtii de Conturi din ultimii ani arata ca foarte multe institutii, mai ales primariile, au acordat sporuri de sute de milioane de euro. Doar in 2008, au fost acordate sporuri de aproape 260 milioane euro pentru 235 mii de beneficiari de la 4.500 de entitati. In inventarea sporurilor, institutiile publice au dat dovada de o imaginatie debordanta: prima refacere dupa concediu de odihna, prima de toamna, bonificatie pentru ziua localitatii etc.

UPDATE 1: Deputatul PDL Marius Spinu a explicat pentru HotNews.ro ca solutia propusa are in vedere esalonarea returnarii sporurilor ilegale si nu stergerea acestor datorii catre buget.

  • „Exista o imaginatie debordanta in a inventa drepturi si sporuri care eludeaza atat cadrul legal cat si o atitudine rezonabila si profesionala din partea  aparatului administratiei publice locale”, se arata in raportul Curtii de Conturi privind cheltuielile de personal si numarul de posturi la nivelul bugetelor locale in perioada 2005-2008, precum si categoriile de sporuri de care beneficiaza personalul din administratia publica locala. Au mai fost acordate si alte  tipuri de sporuri: pentru mentinerea sanatatii, de stres, de tinuta etc. Vezi documentul atasat.

Potrivit raportului, in perioada 2005-2008, cheltuielile de personal s-au dublat, de la 7,5 miliarde lei in anul 2005 la 15,3 miliarde lei in anul 2008, respectiv de la 2 miliarde euro la 4,2 miliarde euro. Curtea de Conturi a remarcat si proportia deosebit de ridicata in cadrul cheltuielilor de personal a componentei sporuri, indemnizatii, alocatii, alte drepturi salariale care a crescut de la 24% in anul 2005 la 32% in anul 2008, spre deosebire de evolutia salariilor de baza a caror proportie a scazut de la 50% in anul 2005 la 46% in anul 2008.

Acordarea acestor sporuri s-a realizat in 4 moduri:

  • Pe baza de contract/acord colectiv de munca
  • Pe baza de dispozitii/decizii ale ordonatorilor principali de credite (primari/ presedinti ai consiliilor judetene)
  • Prin hotarari ale consiliilor locale/consiliilor judetene
  • Prin punerea in aplicare a sentintelor judecatoresti prin care fie se recunoaste legalitatea platii anumitor drepturi pe o anumita perioada de timp si uneori  si in continuare, fie se recunoaste legalitatea contractelor/acordurilor colective de munca in care se prevede acordarea unor asemenea drepturi.

Pentru anul 2008 nivelul sporurilor acordate in afara cadrului legal a fost de 953,5 milioane lei (259 milioane euro), din care 366,8 milioane lei (99,7 milioane euro) au fost acordate functionarilor publici, iar 586,7 milioane lei (159,4 milioane lei) personalului contractual de la nivelul administratiei publice locale.

Au fost acordate astfel de sporuri ilegale la 234.029 de persoane angajate in administratia publica locala din 4.488 unitati, adica 36,4% din numarul de posturi finantate din bugetele locale la vremea respectiva.

  • In topul acordarii acestor sporuri se afla Judetul Suceava, Municipiul Bucuresti, Judetul Prahova, Judetul Vaslui, Judetul Timis si Judetul Cluj.

In aceste conditii, structurile Curtii de Conturi au cerut recuperarea sumelor aferente acestor plati nelegale.

In raport se mai arata ca in multe cazuri, deciziile Curtii de Conturi au fost atacate in instanta fiind dat castig de cauza salariatilor. „In cauzele rezultate ca urmare a atacarii in instanta a deciziilor Curtii de Conturi cu privire la masurile dispuse, de regula, aceste instante au dat castig de cauza salariatilor, invocand dreptul la negociere al salariatilor, fara a lua in considerare obligatia ordonatorilor de credite de a respecta prevederile legale privind salarizarea personalului din sectorul bugetar.

  • S-a constatat o practica neunitara din partea instantelor de contencios administrativ in judecarea actiunilor care au ca obiect legalitatea acordarii diverselor drepturi pecuniare in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale. In cele mai multe cazuri, deciziile Curtii de Conturi vizand recuperarea sumelor aferente acestor plati nelegale au fost anulate in instanta”, se arata in raport.

In aceste conditii, Curtea de Conturi a cerut sanctionarea prin toate mijloacele a tuturor initiativelor de acordare a unor drepturi in afara cadrului legal, inclusiv stabilirea de masuri pentru recuperarea prejudiciilor astfel create.

In ceea ce priveste 2009, au fost constatate nereguli de circa 300 de milioane de euro, a declarat Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Din 2010 a intrat in vigoare Legea salarizarii unitare prin care au fost eliminate multe sporuri considerate inutile. De asemenea, potrivit legii o parte din sporurile permanente au fost incluse in salariile de baza, iar alte sporuri nu se pot acorda decat in limita a 30% din salariul de baza. Practic, suma sporurilor, compensatiilor si indemnizatiilor individuale nu poate depasi 30% din salariul de baza, solda, salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara de incadrare. Guvernul poate aproba depasirea limitei de 30% pentru anumite categorii de personal si pentru conditii temporare de munca ce fac necesara acordarea unei plati suplimentare, doar cu respectarea limitei de maximum 30% pe totalul buget pentru fiecare ordonator principal de credite.

In 2010, MAE a acordat spor pentru cunoasterea unor „limbi rare” ca germana si italiana

In ciuda aplicarii Legii salarizarii unitare care a limitat drastic sporurile, Curtea de Conturi a depistat si in 2010 o serie de nereguli. De exemplu, la Ministerul Afacerilor Europene, 318 persoane au primit in mod ilegal un spor de 10%, la salariul tarifar de incadrare, pentru cunoasterea si folosirea unei limbi straine rare. Sporul de limbi rare a fost acordat, de fapt, pentru cunoasterea si utilizarea unor limbi de circulatie internationala precum spaniola, italiana, germana, rusa, greaca. In opinia Ministerului Afacerilor Europene, acestea sunt considerate limbi rare, cele de circulatie internationala fiind doar engleza si franceza. In acest caz, prejudiciul a fost de 1,3 milioane de lei. Mai mult, au fost acordate, doua tipuri de sporuri (spor de 15% pentru confidentialitate si indemnizatia de 15% pentru cifru de stat), in conditiile in care nu toate aceste persoane au acces si lucreaza cu cifru de stat. Prejudiciul constatat s-a ridicat la 2,8 milioane de lei.

  • Nereguli au fost constatate si in cazul unor directii sanitare veterinare. De exemplu, a fost platit in mod ilegal a unui spor de 75% la salariul de baza pentru conditii deosebit de periculoase, in loc de un spor de 50% pentru conditii periculoase sau vatamatoare la care avea dreptul la DSVSA Hunedoara. De asemenea, a fost calculat in mod eronat sporul de vechime la directiile sanitare.
  • Si la unele centre ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), unele sporuri au fost acordate ilegal. De exemplu, s-a constatat acordarea unui spor de 75% la salariul de baza in loc de 25% la directorii coordonatori nou angajati la centrele judetene Salaj, Alba si Bihor.
  • La Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialui Saditor Calarasi, s-a constatat ca s-a acordat spor de toxicitate (in procent de 15%  din salariul de baza) fara documentele justificative privind conditiile de acordare prevazute de normele si reglementarile in vigoare.
  • Si la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) s-a constatat acordarea de sporuri peste limitele negociate si stabilite prin Contractul colectiv de munca, prin acordarea unor clase de salarizare superioare fata de cele prevazute in Contractul colectiv de munca pentru functiile pe care le detineau, sau prin acordarea sporului pentru ore suplimentare pe perioada delegarii in alta localitate sau in strainatate.

Vezi siRaportul Curtii de Conturi pe 2010

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro