Sari direct la conținut

Carrefour preia lantul de supermarketuri Artima pentru 55 milioane euro

HotNews.ro

Carrefour Romania a incheiat un acord cu Polish Enterprise Fund V (PEF V), fond de private equity administrat de Enterprise Investors, pentru preluarea pe piata din Romania a lantului de supermarketuri Artima, valoarea tranzactiei fiind de 55 milioane euro, potrivit informatiilor companiei.

Artima estimeaza pentru acest an vanzari de circa 95 milioane euro, iar Carrefour Romania urmareste prin aceasta achizitie “intarirea prezentei pe pietele in crestere, printr-o abordare multi format, sub un singur brand”. Tranzactia se va finaliza in urma aprobarii Consiliului Concurentei.

Artima Retail Investment Company SA a fost infiintata in 2001 de intreprinzatorul roman Florentin Banu. In 2004, cand a fost achizitionat de catre Enterprise Investors pentru 17 milioane euro, lantul Artima opera 14 supermarketuri cu o suprafata totala de 15.000 metri patrati in 13 orase din Transilvania si Banat, atingand in 2004 o cifra de afaceri consolidata de 31 milioane euro.

In prezent, compania detine 21 de supermarketuri cu o suprafata totala de 21.000 metri patrati in mai multe regiuni ale tarii. Potrivit informatiilor Carrefour Romania, Artima a realizat, anul trecut, vanzari de 75 milioane de euro fara TVA si prevede la sfarsitul lui 2007 o cifra de afaceri de aproximativ 95 milioane de euro fara TVA.

“Cu aceasta tranzactie, Carrefour intra pe segmentul supermarket-urilor in Romania pentru a completa prezenta sa puternica pe cel al hypermarket-urilor. Aceasta achizitie ilustreaza strategia grupului Carrefour de a-si intari prezenta pe pietele in crestere, printr-o abordare multi format, sub un singur brand, adaptata local”, informeaza un comunicat de presa al Carrefour Romania.

Investitiile EI in Romania: Artima, Orange, Siveco si Macon Deva

Enterprise Investors (EI) este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala si de Est, operand in regiune din 1990. Pana in prezent, EI a colectat sase fonduri ce totalizeaza 1,6 miliarde euro. Fondurile de private equity administrate de EI au investit un miliard euro in 105 companii si au vandut 90 de investitii pentru 1,2 miliarde euro.

In Romania, EI a deschis un birou in urma cu trei ani si a incheiat patru tranzactii, din care a vandut doua. Mai precis, pe piata locala, in afara de Artima, Enterprise Investors a mai investit in companiile Orange, Siveco si Macon Deva.

Potrivit declaratiilor oficialilor EI facute catre HotNews.ro, Polish Enterprise Fund (PEF) si Polish Enterprise Fund IV (PEF IV) au cumparat actiuni in cadrul Orange Romania in 1999 si 2000, ca parte dintr-un consortiu de investitori financiari care au detinut impreuna 23% din actiunile operatorului de telefonie mobila.

In aprilie 2005, cele doua fonduri au vandut actiunile detinute la Orange Romania catre France Telecom, obtinand inmultirea de patru ori a capitalului investit.

In luna iulie 2005, Polish Enterprise Fund V a achizitionat 22.5% din Siveco, intr-o tranzactie combinata de majorare de capital si achizitie de actiuni. EI a investit 8,4 milioane dolari in Siveco. Intel Capital a achizitionat o alta parte din actiunile Siveco, in cadrul aceleiasi tranzactii.

Cat despre Macon Deva, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania, cu o pozitie puternica pe piata din Transilvania, Polish Enterprise Fund V a achizitionat in luna septembrie a anului trecut, pachetul integral de actiuni al companiei, pentru suma de 35 milioane euro.

Oficialii EI au precizat pentru HotNews.ro ca ambele companii sunt sprijinite atat pentru extinderea regionala a acestora, cat si pentru consolidarea pozitiilor de piata in domeniile in care activeaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro