Sari direct la conținut

Cartile cu care vine editura Nemira in toamna aceasta

HotNews.ro
"Nu vei avea ura mea" de Antoine Leiris, Foto: Nemira
"Nu vei avea ura mea" de Antoine Leiris, Foto: Nemira

Primele două titluri pe care editura Nemira le propune cititorilor în această toamnă sunt povești adevărate extraordinare și inspiraționale, una despre toleranță în fața terorismului, cealaltă despre curajul în fața morții, apoi titluri noi în colecțiile Babel de literatură universală și Nautilus SF&Fantasy.

Nu veți avea ura mea este mărturisirea copleșitoare a jurnalistului francez Antoine Leiris care și-a pierdut soția, Hélène Muyal-Leiris, pe 13 noiembrie 2015 în atacurile teroriste de la Bataclan, Paris. Pornind de la scrisoarea pe care o publică a doua zi și care a făcut imediat înconjurul lumii, tânărul jurnalist explică în carte că, în pofida a orice,viața trebuie să continue. Și ne dezvăluie relația de iubire dintre un tată și fiul său. Mesajul său, adresat inițial teroriștilor, devine, în ciuda groazei și a durerii suferite, o pledoarie pentru viață.

Cu ultima suflare este cronica transformării neurochirurgului Paul Kalanthi dintr-un naiv student la Medicină, care se întreabă ce înseamnă o viață plină de sens, în medic de succes, apoi în pacient și într-un tată care trebuie să-și înfrunte propria moarte. La treizeci și șase de ani, Paul Kalanthi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Cartea lui Paul Kalanthi este o meditație de neuitat despre înfruntarea morții și un elogiu al vieții, dar și o înduioșătoare și meditativă cronică despre familie, medicină și literatură.

În colecția BABEL de literatură universală, coordonată de Dana Ionescu apar în această toamnă cărți scrise de autori contemporani consacrați precum Julian Barnes, câștigător al premiului Man Booker, Antonio Munoz Molina, membru al Academiei Regale Spaniole și tradus în toată lumea sau Stefano Benni, autor extrem de îndrăgit în Italia.

In noaptea timpului, de Antonio Munoz Molina

In noaptea timpului, de Antonio Munoz Molina

Foto: Nemira

În noaptea timpului, de Antonio Muñoz Molina, tradus din spaniolă de Adelina Mioara Angheluță, este un roman-fluviu despre Războiul Civil din Spania, ce amintește de prozele epice ale lui Tolstoi, Pasternak sau Hemingway. Poveste urmărește o mulțime de personaje, amestecând ficțiuni cu figuri reale, creionând atât rutina din vreme de pace, cât și violența grotescă din vreme de război. Arhitectul Ignacio Abel, a cărui poveste de dragoste se desfășoară în paralel cu povestea de război din Spania, plecă din Madridul mutilat spre o altă viață, spre un New York unde are și o bună reputație, și o iubită de care istoria, frica și prejudecățile îl despart. Printre războaie exterioare și interioare, viața se construiește neîncetat, iar printre dorințe și suferințe, dragostea trăiește fără liniște, asemenea epocii în care s-a născut.

Cu Gramatica lui Dumnezeu Stefano Benni a scris „cartea lumii“, circ al fericirii și mai ales al singurătăților. Comicul infernal, grotescul și absurdul se întâlnesc în 25 de povești în care trăiesc, sub zodia imprevizibilului, eroi, șarlatani, divinități antice și multe creaturi enigmatice, iar viața își vede liniștită de frumusețile și de cruzimile ei.

În pregătire este și Zgomotul timpului,cel mai recent roman publicat de Julian Barnes la începutul acestui an și primit extrem de entuziast de critica din Marea Britanie. Subiectul este unul provocator și fascinant: povestea compozitorului Dmitri Șostacovici și a supraviețuirii sale în sângerosul regim stalinist. Scriitorul britanic atinge teme spinoase precum relația dintre artă și putere, dintre curajul și lașitatea inerente fiecărei ființe umane, negocierea și compromisurile artiștilor în regimurile de opresiune. Portretul unui artist senzațional devine deci pretextul pentru o cronică a unei epoci extrem de tulburi și o lecție despre demnitatea umană.

În colecția NAUTILUS SF&Fantasy sunt în pregătire două titluri cu totul speciale, care ies din tiparele clasice ale literaturii science-fiction.

Șaman, de Kim Stanley Robinson, autorul Trilogiei Marte, este un roman atipic, o combinație de realism puternic și realism magic de factură lirică, pornind de la o premiză inedită: cum era viața în Paleolitic, acum treizeci de mii de ani. Romanul este povestea de maturizare a lui Loon, care urmează să preia învățăturile lui Thorn ca să devină următorul șaman al comunității lor tribale. Cu descrieri de o stranietate hipnotică a unei lumi demult apuse, cu personaje neatinse încă de reflexele sociale pe care le cunoaștem, cartea lui Robinson reușește să facă verosimilă o perioadă despre care știm încă mult mult prea puține, aducând la viață și ființe umane cu aceleași probleme de adaptare și supraviețuire pe care omul le are dintotdeauna.

Pentru fanii colecției, în această toamnă aducem o nouă ediție a unei serii îndrăgite semnată de Michael Stackpole – Marile Descoperiri, începând cu primul roman din serie, Atlasul secret. Povestea de largă respirație și amploare din carte are loc într-o lume ghidată de mituri și magie – o China medievală, cu o societate guvernată după categoriile de magicieni, după învățăturile zen și cu o reticență de generații față de tehnologie. Familia Anturasi din Nalenyr întocmește hărți și explorează teritorii necunoscute. Pentru Nalenyr, această știință valorează mai mult decât toate comorile cunoscute ale celor Nouă Principate.

Pentru a afla toate noutățile pregătite de editura Nemira, vizitați site-ul nemira.ro, blogul editurii, precum și pagina de Facebook.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro