Casa pasiva: intretinere de 100 de euro pe an
Consumul de energie in cazul unei case pasive este cu 80% mai mic decit in cazul unui imobil construit din zidarie sau din lemn. Este o casa perfect etansa, cu transfer termic zero, care atinge echilibrul termic dorit si il mentine usor printr-un consum mic de energie.
De fapt, acest tip de constructii reprezinta un concept de eliminare a noxelor generate de o constructie, de economie de energie si de reducere substantiala a costurilor de intretinere.
O noutate pentru Romania, casele pasive sint de ceva timp o varianta intilnita in tarile vestice. Acestea nu se ridica in numai citeva zile, din prefabricate si alte materiale alternative, si nu au o arhitectura prestabilita standardizata, care poate fi mutata oricind si oriunde.
Potrivit arhitectului Cristian Cocioba, directorul executiv al Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism, casele pasive sint construite din materiale obisnuite, dar, prin calcule complexe si o termoizolare eficienta, acestea reusesc sa sa elimine transferul de energie cu mediul inconjurator.
Prin urmare, casa ajunge sa atinga la interior un echilibru termic prestabilit, situat in medie intre 18 si 22 de grade. In timp ce o casa normala poate avea pierderi de energie, care apar prin punti termice, brese in „rezistenta“ termica a casei, care se formeaza de regula la imbinari, in zonele de strapungere a tevilor, o casa pasiva se comporta precum un termos.
„Consumul de energie este atit de mic incit se poate lua in calcul varianta energiei alternative solare, asigurata de panouri solare accesibile astazi atit ca pret, cit si ca disponibilitate“, mai spune arhitectul.
Totusi, un element constant in ecuatie sint ferestrele cu trei rinduri de geam. O alta caracteristica a caselor pasive este bariera impotriva vaporilor, care impiedica condensarea peretilor. Termoizolatia se calculeaza astfel incit temperaturile exterioare sa nu afecteze microclimatul interior, nici in sezonul cald, nici in cel rece.
Prin urmare, in astfel de case, nu se formeaza niciodata condens. Incalzirea se realizeaza cu aer ventilat, nu cu gaz sau cu carbuni, caldura fiind recuperata si prin sistemul de ventilare. „Consumul de energie este cu pina la 80% mai mic in comparatie cu o casa incalzita cu mijloace traditionale“, precizeaza arhitectul.
O casa pasiva costa in medie cu 60-70 de euro/mpc mai mult decit o casa traditionala. In cazul acesteia, pretul de constructie este de 400-600 de euro/mpc. Aceste costuri depind insa in mare masura de arhitect si de modul in care a proiectat cladirea.
Pe linga calculele de izolare, de pozitionare a casei si cele legate de sistemul de ventilare a aerului, casa pasiva include asadar doar doua elemente atipice, ferestrele specifice si panourile solare. Dar variantele de proiectare sint infinite.