Sari direct la conținut

Cat de bine o vor duce pensionarii in urmatorii 10-15 ani? Cateva date care ar trebui sa ne dea de gandit

HotNews.ro

Situatia pensionarilor a fost intens dezbatuta de cand a inceput criza, inghetarea pensiilor concomitent cu marirea preturilor determinand o scadere a puterii de cumparare cu 10-15% in ultimii doi ani, insa pe de alta parte, aceasta corectie vine dupa ce, in perioada 2006-2008, pensia medie s-a dublat, astfel incat situatia nu mai pare atat de dramatica, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Adevarata problema va veni insa in anii urmatori, si ea nu se datoreaza in principal imbatranirii populatiei si scaderii numarului de contribuabili, ci faptului ca actuala situatie de pe piata muncii va determina o scadere continua a veniturilor incasate de viitorii pensionari.

  • Pensia medie versus salariul mediu

Dupa cum am aratat aici, salariul mediu pe economie calculat de INS este irelevant pentru majoritatea salariatilor din moment ce 3 din 4 salariati castiga sub medie, situatie care nu dateaza de un an sau doi, ci de cel putin 8-10 ani.

In acelasi timp, in sectorul pensiilor de stat (fara agricultori), in decembrie 2010, procentul pensionarilor care castigau sub pensia pensia medie – respectiv 739 lei – a fost de 57%, in crestere de la 51% in decembrie 2005.

Cum punctul de pensie se calculeaza pe baza salariului mediu brut, in anii urmatori, ponderea pensionarilor care castiga sub medie va tinde catre 70-75%, astfel incat sa reflecte situatia existenta acum pe piata muncii.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu modul de calcul al pensiei, iata pe scurt cum stau lucrurile – un punct de pensie corespunde salariului mediu brut pe economie. Daca un salariat a castigat toata viata echivalentul salariului mediu, va primi contravaloarea unui punct de pensie, care acum este de 732 lei. Daca a castigat jumatate din salariul mediu brut – iar acum, jumatate dintre salariati au cel mult 1.000 lei brut – va primi 0,5 puncte de pensie, sau echivalentul a 366 lei.

Bineinteles, mai au loc ajustari in functie de numarul de ani lucrati, de grupa de munca etc, dar pensia unei persoane depinde in cea mai mare parte de veniturile declarate pe parcursul anilor de viata activa.

In primul trimestru din 2011, potrivit statisticilor Ministerului Muncii, peste 1,3 milioane de persoane au declarat venituri brute mai mici de 800 lei lunar, respectiv echivalentul a 0,4 puncte de pensie sau 293 lei, si cum pensia minima garantata este in prezent de 350 lei, si probabil va creste in anii urmatori, rezulta ca, peste 5-10 sau 15 ani, numarul celor care vor incasa pensia sociala va exploda, determinand astfel majorarea costurilor suportate de la bugetul de asigurari.

Cu alte cuvinte, cei care vor iesi la pensie in perioada urmatoare vor avea un punctaj din ce in ce mai mic, multi dintre acestia urmand a primi echivalentul pensiei minime garantate, desi contributiile virate pe parcursul vietii active le-ar da dreptul la o pensie mult mai mica.

In graficul alaturat se poate observa evolutia punctajului mediu realizat de cei care au iesit la pensie in fiecare din ultimii 44 de ani, click pe imagine pentru marire. In 2011, cei care s-au pensionat pentru limita de varsta au realizat un punctaj mediu de 1,07 puncte, cel mai scazut nivel din anul 2003 incoace, iar trendul descendent in mod evident va continua.

  • Ce se intampla cu cei care lucreaza fara forme legale

O mentiune speciala pentru cei care lucreaza fara forme legale, si al caror numar este de cel putin un milion. In lipsa contributilor, acesti oameni nu vor avea pensie, sau vor incasa pensia minima garantata desi contributiile lor sunt nesemnificative si nu le-ar da probabil dreptul la o pensie mai mare de cateva zeci de euro lunar.

Cum statul nu poate lasa oamenii sa moara de foame, guvernele vor trebui sa gaseasca o solutie pentru a ii ajuta, insa pentru a putea oferi acest ajutor, statul trebuie sa ia mai mult de la altii, respectiv de la cei care platesc taxe.

Or, asta inseamna ca cei corecti vor plati in viitor mai mult pentru a acoperi pierderile generate de cei care acum fura prin faptul ca angajeaza la negru si/sau le dau angajatilor bani in plic, fara sa ii declare.

  • La final

In ultimii 5-10 ani, munca la negru si nedeclararea unor venituri a devenit o obisnuinta atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, iar efectele se vor vedea cand oamenii vor iesi la pensie.

Pana acum, discutiile despre sustenabilitatea sistemului de asigurari sociale s-au concentrat in principal pe schimbarile demografice si cele legate de evolutia numarului de angajati, si mai putin pe situatia in care se vor afla cei care nu au platit contributii, dar care nu vor putea fi lasati sa moara de foame.

Daca intr-un timp scurt, munca la negru nu va fi redusa semnificativ, iar patronii nu vor intelege ca prin neplata asigurarilor ii vor condamna pe actualii angajati la o pensie de mizerie, pana in 2025 vom ajunge cu adevarat o tara de asistati social.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro