Sari direct la conținut

Cat de urgenta este adoptarea euro in Romania

Contributors.ro
Aura Socol, Foto: Hotnews
Aura Socol, Foto: Hotnews

Fiind parte a proiectului european, Romania nu are alternativa. Trebuie sa adopte euro mai devreme sau mai tarziu. In momentul de fata, Romania, la fel si alte state, functioneaza in interiorul UE cu derogare, insa nu una permanenta. Comisia Europeană a anuntat ca nu va mai acorda nicio derogare permanenta in ceea ce priveste trecerea la moneda unica euro, asa cum s-a intamplat cu Marea Britanie sau Danemarca. Din punctul meu de vedere, prioritar pentru Romania este conturarea unei viziuni clare cu privire la propriul traseu de adoptare euro, ceva mai mult decat trebuie sa adoptam euro si punct, n-avem de ales. O viziune concretizata (cat mai rapid as zice) intr-o strategie oficiala, un plan de trecere la euro. Caci, spre deosebire de alte tari, Romania inca nu are creionat asa ceva.

In plus, inainte de toate, Romania trebuie sa se situeze in context, cu realism. Lucrurile sunt foarte agitate in zona euro, deci o posibila extindere catre est iese categoric din discutie in momentul de fata. Iata doar un episod recent, chiar daca izolat, care arata care este starea de spirit in Europa. In urma cu doar cateva zile,“Business Insider” arata cum o noua miscarea aparuta pe scena politica de la Berlin “Alternativa pentu Germania” isi propune desfiintarea monedei euro. Grupul este alcatuit din economisti si intelectuali de renume, cunoscuti de altfel pentru euroscepticismul lor. (…) Noua formatiune solicita desfiintarea zonei euro si initierea unei dezbateri deschise pe tema masurilor de salvare. De alfel, miscare nu sustine destramarea UE, ci doar a zonei euro, iar tarile sa revina la vechile monede nationale ori sa formeze mici uniuni monetare.

La o prima vedere, reactii precum cele aparute in Germania pot parea insignifiante. In opinia mea, coagularea unor astfel de formatiuni nu este nicidecum de neluat in seama. Miza este uriasa. Concretizarea unui astfel de scenariu (pana mai ieri apocaliptic, azi devenit demn de luat in considerare) ar putea aduce Europa cu cateva decenii in trecut, atat din punct de vedere economic, cat si social si, mai mult ca sigur, ar conduce la destramarea insasi a Uniunii Europene.

Cum s-a ajuns aici, asta e intrebarea. Uniunea monetara e un proiect al elitei, se stie. S-a dovedit a avea insa o mare hiba. Nu a avut o strategie alternativa. Pentru ca nu exista un plan B, „elita” este nevoita acum sa minimizeze costurile, maximizarea profiturilor iesind din discutie. Odata acceptat in zona euro, un stat precum Romania se va confrunta cu o problema-cheie (asta dincolo de propria subperformanta sub aspectul competitivitatii, ceea ce-i va aduce costuri). Zona euro insasi nu are inca raspunsuri la intrebari de genul: ce facem daca un stat membru este in situatia de a falimenta, iese sau nu din uniune, ce mecanism de rezolvare avem, etc. Constructia initiala nu a luat in calcul scenarii alternative de acest gen. O astfel de criza a ajuns sa surprinda practic insasi mecanismele de functionare a uniunii monetare. Ce va face Romania odata aceeptata in club va fi o incetitudine pentru toata lumea, asemeni Greciei & stuff.

Dincolo de incertitudinea cu privire la insasi viitorul zonei euro, iata ce posibilitati cred ca are Romania in momentul de fata:

Varianta realist-optimista – Romania intra in zona euro in orizontul 2018-2020. In opinia mea acesta este cel mai probabil scenariu. Romania a facut progrese considerabile in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor nominale, insa punctul sensibil ramane recuperarea decalajelor din economia reala. Studiile de specialitate demonstreaza faptul ca Romania are capacitate foarta redusa de ajustare a economiei nationale. Romania nu detine inca instrumente alternative de stabilizare, capabile sa inlocuiasca instrumentul curs de schimb, pe care il pierde odata cu intrarea in zona euro. Nici din punct de vedere al structurii economiei, flexibilitatatii salariilor, mobilitatii factorilor de productie, convergentei ciclurilor de afaceri, integrarii pietelor financiare, similaritatii ciclurilor, dar nici din punct de vedere al mecanismele de stabilizare fiscala automata, etc. Continuarea reformelor in economie devine conditie fundamentala.

Atat timp cat economia romaneasca va fi recuperat decalajele din economia reala, este indicat a se face toate demersurile pentru a intra in zona euro. Beneficiile vor fi resimtite si la nivel macroeconomic, dar mai ales la nivel microeconomic. Beneficiile vor rezulta din stabilitatea preturilor, accesul la o piaţă financiara mai larga si mai transparenta, sau eliminarea unor fluctuatii ale productiei care ar putea fi datorate politicilor economice diferite. Pentru anumite state stabilitatea preturilor si toate beneficiile rezultate din indeplinirea acestui obiectiv reprezinta o motivatie suficienta pentru participarea la zona euro. Stabilitatea preturilor conduce la reducerea dobanzilor, iar acest lucru prezinta inca un avantaj, atat pentru guvern, cat si pentru consumatori sau firme.

Eliminarea costurilor de tranzactie asociate schimbului valutar, reducerea costurilor administrative, reducerea costului capitalului, precum si eliminarea riscului generat de incertitudinea privind evolutia viitoare a cursurilor de schimb vor fi beneficii de care vor avea parte romanii odata intrati in zona euro.

Varianta pesimista – Romania amana pe o perioada nedeterminata intrarea in zona euro, nu-si asuma raspunderea pentru o tinta precisa.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro