Cat de profunda e dragostea ta
Te-ai gandit initial ca e doar o aventura de vara, insa acum nu mai esti atat de sigur. Se poate ca o aventura de vacanta sa devina o relatie pe termen lung? Acum ai ajuns sa stai si sa te intrebi: „O fi persoana pe care o asteptam? O fi cel/cea cu care vreau sa raman?” si ai vrea sa stii daca aceasta relatie o sa dureze. In cele ce urmeaza , va prezentam cateva lucruri pe care trebuie sa le analizati pentru a va putea da seama daca v-ati gasit jumatatea.
„Suntem compatibili?”
Compatibilitatea este unul dintre cele mai importante lucruri in orice relatie, insa in primele luni va fi dificil sa va dati seama cat de mult va potriviti. Un semn ca sunteti compatibili este atunci cand iubesti pe cineva chiar si atunci cand face ceva deranjant (reciproca e valabila), dar va dati seama ca amandoi puteti trece peste acel lucru fara prea mari probleme. Persoanele compatibile nu sunt tensionate si nelinistite atunci cand sunt impreuna. Ele sunt relaxate si se simt libere sa fie ele insasi pentru ca stiu ca persoana de alaturi le accepta asa cum sunt.
„Ne potrivim?”
Cand doi oameni se potrivesc, ei au o relatie veritabila. Ei pot proveni din medii culturale, sociale si financiare diferite, pot fi diferiti din punct de vedere intelectual sau poate exista o diferenta de varsta considerabila, insa, spre surprinderea tuturor, relatia lor merge.
„Crezi ca sunt sexy?”
De obicei atractia reciproca este un alt element esential al unei relatii pe termen lung. Desi nu toata lumea este de acord, se poate intampla ca in prima clipa cand (l-)ai cunoscut (-o), sa te fi atras foarte mult si sa fi ajuns sa faceti sex. Dupa asta, in loc sa „abandonati lupta”, asteptati cu nerabdare clipa cand va veti intalni din nou ca sa o luati de la capat.
„Pot sa stau de vorba cu tine?”
Comunicarea poate fi o problema mai ales pentru cei care se inchid in ei sau nu se pricep prea bine la vorbit. Este un lucru la care trebuie sa lucrezi daca doresti ca relatia sa continue. Ambii parteneri simt nevoia sa stie ce se intampla cu jumatatea lor. Daca nu stii in ce stare se afla persoana de langa tine, risti sa te indepartezi de ea si atunci relatia va avea de suferit.
Majoritatea cuplurilor fericite isi petrec in jur de o ora pe zi discutand si povestindu-si unul altuia ce li s-a mai intamplat. Cu cat vorbesti mai mult despre ce te framanta si ce ai patit, cu atat mai satisfacatoare va fi relatia voastra.
Ascultatul este la fel de important ca vorbitul. Atunci cand partenerul iti povesteste ceva, fii sigur ca ii acorzi toata atentia. Aminteste-ti ca intr-o relatie nu exista doar comunicare verbala. Invata sa citesti limbajul corpului partenerului tau.
„Ne certam frumos?”
In orice relatie apar neintelegeri .Este adevarat: cuplurile fericite se cearta, asa ca nu va faceti griji daca va ciondaniti cu partenerul din cand in cand. De fapt, studiile arata ca perechile fericite se cearta la fel de mult ca si cele nefericite, insa difera modul in care o fac. In momentul in care va certati, incercati sa nu luati totul ca pe un atac la propria persoana. Nu faceti amenintari de genul: „Gata. Aici s-a terminat relatia noastra.”. Fiti curajosi. Incercati sa faceti fata problemelor si sa gasiti modalitatea potrivita pentru a pastra linistea relatiei voastre.
„Putem avea incredere unul in celalalt?”
Increderea este vitala. Cativa terapeuti sunt de parere ca ea este coloana vertebrala a unei relatii. Daca nu poti sa crezi ceea ce iti spune noul tau partener – pentru ca ceilalti te-au mintit – aceasta relatie va stagna si se va destrama. La inceputul oricarei relatii trebuie sa verifici daca noul partener este o persoana in care poti avea incredere. Trebuie sa te intrebi: „Este o persoana pe care ma pot baza?”.
Cateva sfaturi de urmat
- Fiti pozitivi. Cercetatorii canadieni au descoperit ca romantismul este puternic in relatiile in care fiecare partener este constient de calitatile celuilalt.
- Treceti cu usurinta peste probleme. Studiile arata ca perechile fericite se confrunta cu aceleasi momente grele ca si cele nefericite. Diferenta consta in faptul ca cei fericiti sunt convinsi ca certurile intaresc relatia.
- Fii atent cum selectezi informatiile referitoare la viata ta impreuna cu partenerul. O impresie negativa, critica despre partenerul tau nu va face decat sa distruga dragostea si romantismul din relatia voastra.
- Selecteaza cuvintele cu grija. Cuplurile fericite folosesc termeni precum “noi” sau “ale noastre” atunci cand vorbesc despre relatia lor. Vei sti ca relatia ta va merge bine atunci cand nu te vei mai gandi doar la tine, ci ca la o parte din cuplu.
Sursa: news.com.au