Sari direct la conținut

Catalin Predoiu: Trebuie sa vorbim despre ridicarea MCV doar cand ne-am indeplinit toate cele 4 obiective, cand rezultatele sunt ireversibile/ Sunt ferm convins ca un fel de MCV trebuie sa fie implementat in toate statele membre UE

HotNews.ro
Catalin Predoiu, Foto: HotNews.ro
Catalin Predoiu, Foto: HotNews.ro

Nu putem vorbi despre ridicarea mecanismului de cooperare si verificare pe justitie (MCV) decat in momentul in care toate cele 4 obiective ale sale sunt indeplinite, cand rezultatele sunt ireversibile si cand exista garantia ca lucrurile nu se vor schimba daca „cu orice idee ne-am trezi peste noapte”, a spus Catalin Predoiu, la o conferinta privind transparenta si mediul de afaceri. El a sustinut ideea unui MCV pentru toate statele membre ale UE.

Intr-un discurs dur, plin de avertismente, ministrul interimar al justitiei, Catalin Predoiu, a subliniat importanta mentinerii cadrului institutional anticoruptie si a trendului reformelor cerute de Comisia Europeana prin MCV. „Sa nu ne atingem de cadrul institutional anticoruptie”, a repetat ministrul de cateva ori in discursul sau, avertizand ca, in caz contrar, ridicam semne de intrebare asupra hotararii de a continua reforma si lupta anticoruptie si ne facem singuri rau.

Despre MCV, Predoiu a spus ca „a fost un instrument foarte bun, obiectivele sale au coordonat eforturile noastre”.

La viitorul raport asupra situatiei justitiei, Comisia Europeana va evalua intreg mecanismul si Bruxelles-ul va decide sorta acestuia – in ce masura, la 5 ani de la instituirea lui, el trebuie continuat, ridicat sau transformat in altceva. Eforturile diplomatice romanesti merg spre ideea ridicarii MCV, avand in vedere ca el a fost folosit, in diverse capitale europene, ca argument impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

„Sigur ca nu putem vorbi despre ridicarea lui decat in momentul in care este clar ca am indeplinit toate cele 4 obiective, in momentul in care e clar ca situatia este ireversibila”, a spus Predoiu, adaugand ca ceea ce avem acum de facut este „sa tinem drumul drept”.

In schimb, sustine ministrul, acest mecanism ar trebui sa fie aplicat tuturor statelor membre. „Sunt ferm convins ca un fel de MCV, poate mai simplificat, pe chestiuni generale, poate si trebuie sa fie implementat in toate statele membre. Pentru ca trebuie sa existe compatibilitate, pentru ca principiul recunoasterii reciproce a hotararilor judecatoresti trebuie sa fie bazat pe incredere”, a spus acesta.

In Romania s-a lucrat la reforma justitiei si la aplicarea unor standarde europene pe care, spune el, ar vrea sa le regaseasca si in Grecia, Italia sau Portugalia. „Vreau sa stiu ca standardele pe care le cer eu judecatorilor romani functioneaza si in Portugalia, de exemplu. Atunci vom avea incredere”, a subliniat ministrul.

Romania si Bulgaria au, „pe drept”, un mecanism de cooperare si verificare si prin el se contruieste increderea, in schimb alte tari, cu aceleasi probleme, nu au o verificare a aplicarii corectitudinii si standardelor. El a enumerat probleme cu care se confrunta si alte state membre, pornind de la deficitul de resurse umane, la legi in schimbare – iar Romania, prin implementarea Codurilor, este avansata fata de alte state membre – sau probleme de integritate si coruptie, care se regasesc si in alte tari ale UE.

„Sa urmarim indeplinirea obiectivelor, sa nu abdicam de la anticoruptie si sa nu vorbim despre ridicarea MCV decat atunci cand am indeplinit complet cele 4 obiective”, a fost concluzia lui Catalin Predoiu. „Si sa fie aplicat si in alte state membre, altfel Romania este dezavantajata”, a punctat el in final.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro