Catastrofe naturale: Pagube estimate la 120 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului, potrivit Swiss Re
Valoarea pagubelor provocate de dezastrele naturale la nivel mondial a scăzut ușor în prima jumătate a anului, la 120 de miliarde de dolari (109 miliarde de euro), potrivit unei estimări a Swiss Re, însă furtunile din Statele Unite au majorat factura pentru asigurători, potrivit AFP.
Cel mai costisitor dezastru a fost reprezentat de cutremurele din Turcia și Siria, a precizat miercuri reasigurătorul elvețian într-un comunicat.
Potrivit unei estimări preliminare a Băncii Mondiale, pierderile economice provocate de acest cutremur sunt evaluate la 34 de miliarde de dolari, iar costurile pentru companiile de asigurări sunt estimate la 5,3 miliarde de dolari, potrivit calculelor Swiss Re.
Dar așa-numitele dezastre secundare, spre deosebire de catastrofele majore, cum ar fi cutremurele sau cicloanele tropicale, au dus din nou la creșterea costurilor pentru asigurători.
În clasificarea companiilor de asigurări, aceste catastrofe secundare includ grindina și inundațiile. În prima jumătate a anului, furtunile din Statele Unite au fost cele care au dus în special la creșterea costurilor acestora.
Valoarea daunelor a fost ușor mai mare în prima jumătate a anului 2022, de 123 de miliarde de dolari, în urma inundațiilor costisitoare din Australia și Africa de Sud.
Cu toate acestea, costurile pentru asigurători au crescut din nou, la 50 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2023, față de 48 de miliarde cu un an înainte, subliniind încă o dată „impactul tot mai mare” al acestor catastrofe secundare, subliniază grupul, care acționează ca un asigurător pentru asigurători.
„Efectele schimbărilor climatice pot fi deja observate în anumite pericole, cum ar fi valurile de căldură, seceta, inundațiile și precipitațiile extreme”, subliniază Jérôme Jean Haegeli, economistul șef al Swiss Re, citat în comunicat.
La acestea se adaugă riscurile asociate cu extinderea zonelor urbane, în special în zonele de coastă sau în apropierea râurilor, care sunt mai expuse la riscurile de mediu.
„Este timpul să investim mai mult în adaptarea la schimbările climatice”, spune economistul-șef al Swiss Re, în condițiile în care grupul avertizează periodic asupra creșterii frecvenței și intensității acestor dezastre secundare.