Cateva ONG-uri au dat in judecata avocatul poporului fiindca acesta nu a sesizat Curtea Constitutionala in cazul legii privind alegerea primarilor intr-un singur tur
Cateva ONG-uri din Romania au dat in judecata avocatul poporului fiindca acesta nu a sesizat Curtea Constitutionala pentru controlul de constitutionalitate a prevederilor privind alegerea primarilor intr-un singur tur. Societatea civila a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in acest caz pe 10 decembrie 2015, printr-o petitie, insa institutia nu a dat niciun raspuns.
„Societatea civila a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru controlul de constitutionalitate a prevederilor privind alegerea primarilor intr-un singur tur, impreuna cu alte cateva prevederi din legea alegerilor locale. Din 10 decembrie 2015, cand s-a depus petitia si a avut loc si o audienta, pana astazi, Avocatul Poporului a refuzat sa raspunda acestei solicitari desi termenul legal de raspuns este depasit cu aproape o luna. Astazi, 03.02.2016, Asociatia Romania fara ei, Fundatia Eco-Civica, Asociatia Romania Vie si Asociatia Miscarea de Rezistenta de la Pungesti au chemat in judecata Avocatul Poporului pentru ca instanta sa il oblige sa deblocheze singura cale pe care cetatenii o au atunci cand reprezentantii lor deviaza grav de la principiile democratice in interes personal sau de grup. Dosarul cu numarul 753/2/2016 a intrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti”, se arata intr-un comunicat de presa al ONG-urilor.
Principala cerinta a strazii in noiembrie 2015 a fost reforma electorala rapida si eliminarea prevederilor antidemocratice si anticonstitutionale din legile electorale, cea mai grava fiind alegerea primarilor intr-un singur tur, sustin reprezentantii societatii civile.
„Premierul desemnat Dacian Ciolos reprezinta o dezamagire majora prin eliminarea din programul de guvernare a acestei reforme electorale. PSD tine cu dintii de aceste prevederi nedemocratice pentru a-si apara privilegiile si a continua distrugerea judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor. PNL a votat acum 9 luni alaturi de PSD aceasta lege antidemocratica si astazi mimeaza dorinta schimbarii legii electorale. In realitate, atat PSD cat si PNL sunt speriate de posibilitatea pierderii primariilor si locurilor in consilii in favoarea reprezentantilor onesti ai comunitatilor locale, care care s-au saturat de coruptia generalizata, impostura, nepotism si abuz”, se arata in comunicatul ONG-urilor.