Sari direct la conținut

Cazinoul din Constanta se intoarce la Radu Mazare: "Sa dea Dumnezeu sa-l cumpere vreun arab bogat"

HotNews.ro

Cazinoul din Constanta s-a reintors la consiliul local al orasului, dupa ce in august 2011 fusese preluat de Ministerul Dezvoltarii pentru a fi consolidat si restaurat. Cazinoul este monument istoric de importanta nationala iar primaria Constanta l-a lasat ani de zile in paragina, in acest moment acesta aflandu-se intr-o stare avansata de degradare.

Potrivit ministerului, transferul a fost facut deoarece ministerul nu mai are posibilitatea financiara de a sustine investitia.

„Necesarul la momentul preluarii cazinoului de catre MDRT era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane. Ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an”, se arata intr-un comunicat al ministerului Dezvoltarii.

Cristian Barhalescu, secretar de stat pentru Turism in MDRT, considera ca este cea mai buna solutie ca imobilul sa se afle la Consiliul Local.

„Fiind un obiectiv din patrimoniul consiliul local Constanta, credem ca datoria de a-i gasi cea mai buna functionalitate si modalitate de adminsitrare este a primariei. MDRT este constient de importanta companiei ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe langa primaria Constanta sa administreze imobilul astfel incat acesta sa ramana si cu valenta sa de obiectiv turistic.

Pe de alta parte, credem ca acesta trebuie introdus in circuitul economic, sa aduca bani, si nu doar sa fie vizitat de turisti. Cele doua functiuni pot fi imbinate fara probleme, fie ca imobilul este administrat de primarie sau de un investitor privat, cu conditia ca acest lucru sa fie bine convenit”, a declarat Cristian Barhalescu.

Primarul Constantei, Radu Mazare, anuntase miercuri, intr-o sedinta a Consiliului Local Municipal, ca vrea ca, printr-o hotarare de guvern, administratia locala sa preia Cazinoul din administrarea Ministerului Turismului si sa-l scoata la vanzare prin organizarea unei licitatii la nivel international, transmite Agerpres.

„Sa dea Dumnezeu sa-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupa de cazinouri. Pana atunci il mentinem cu banuti putini cat sa nu cada, sa nu se degradeze. Nu pot sa ma apuc sa fac cazinouri, nici salon de nunti”, a afirmat Radu Mazare.

In anul 2007, Cazinoul din Constanta a fost dat in concesiune de administratia locala, pentru 49 de ani, companiei israeliene Qeenco Leisure International, operator international ce detine cazinouri de lux in intreaga lume, fiind singura firma interesata de obiectivul respectiv.

Redeventa negociata a fost de 140.000 de euro pe an, iar investitorul era obligat ca in primii 5 ani de la semnarea contractului de concesiune sa investeasca in renovare si consolidare si sa-l introduca in circuitul international al cazinourilor.

Procedura de concesionare a Cazinoului din Constanta a demarat in ianuarie 2006, s-au desfasurat doua etape ale licitatiei internationale si pentru ca s-a prezentat o singura firma, a urmat desfasurarea negocierii directe.

Dupa ce a cheltuit 2 milioane de euro prin inceperea reabilitarii cladirii emblematice a Constantei, conform lui Radu Mazare, compania israeliana a renuntat la investitie.

Cazinoul din Constanta are o vechime de peste o suta de ani, fiind inaugurat in anul 1910, dupa ce vechea constructie din paianta si lemn a fost distrusa de o furtuna, in anul 1891.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro